Zacíleno do vlastních řad. Z předsjezdové diskuse uvnitř strany.

24. 2. 2021

Před cca 5 lety jsem na zasedání ústředního výboru KSČM vystoupil v diskusi s příspěvkem, v němž jsem uvedl, že moci se v komunistické straně chopila po roce 1989 postupně skupina tradičních poslanců poslanecké sněmovny, která ovládla výkonný výbor strany. Poslanci v zajetí poslaneckých problémů ignorují skutečné problémy společnosti a názory lidí a soustřeďují se na práci v poslanecké sněmovně, ignorují tak i názory členské základny.  Dokonce z mé strany padla i slova o tom, že dokud bude KSČM ovládána touto skupinou, budou její volební výsledky čím dál horší. Lituji, ale to sledujeme v přímém přenosu.  Parlamentní politika na rozdíl od poslanců občany a členy KSČM až tak nezajímá, ty zajímá vize jak z problémů společnosti. Na potřebnost takové vize však poslanci nereflektují.      

Tyto závěry jsem učinil na základě pozorování politiky strany a zejména skutečnosti, že vedení strany zcela rezignovalo na formulování politiky strany a na ideologickou práci. V minulosti se VV OV KSČM v Jindřichově Hradci opakovaně obracel na VV ÚV se žádostí o svolání ideologické konference, kde by byly řešeny základní politické otázky strany v existující kapitalistické společnosti.  Nikdy žádné naší žádosti nebylo vedením strany vyhověno. Když jsem se později jako krajský radní dotazoval tehdejšího krajského předsedy soudruha Branného, co strana očekává ode mne jako radního, byl jsem překvapen jeho odpovědí, že hlavně jde o to, abychom volební období přestáli bez průšvihu. V mém názoru mě utvrdilo krátce poté jednání na ÚV, které svolalo vedení poslaneckého klubu (nikoliv vedení strany) proto, aby novým radním (další vznikající stranické elitě) vysvětlilo, že v dalších volbách do Poslanecké sněmovny by neměli krajští radní kandidovat a konkurovat tak stávajícím poslancům. Poté, kdy jsem se letos stal členem VV ÚV, a to rok poté, kdy mě krajská konference zvolila do této funkce, a měl jsem tak možnost sledovat jednání výkonného výboru jsem se v mém hodnocení pouze utvrdil. Rychle se objevily třecí plochy mezi mnou a vedením strany tvrdící, že:

►ohledně předloženého politického problému výkonný výbor nemůže rozhodnout – na rozdíl od mého tvrzení, že výkonný výbor rozhoduje a poslanci v Poslanecké sněmovně by měli toto rozhodnutí brát v úvahu (řídit se jím),  

►poslanecký klub má právo navrhovat zásahy do kandidátních listin, ačkoliv takové oprávnění jsem ve stanovách strany nenašel,

►v případě, že výkonný výbor nerozhodne, rozhoduje poslanecký klub. Konkrétně šlo o to, že, ačkoliv návrh na podporu novely zákona o rozpočtu výkonný výbor neschválil (pro bylo 9 hlasů, proti 2 hlasy a 7 se zdrželo). Hlasoval jsem proti tak, jak mi bylo VV KV KSČM v podstatě uloženo stručně, další podpora současné vlády je pro nás nepřijatelná.  V osobní korespondenci jsem předsedu strany upozornil na to, že v takovém případě není možné tvrdit, že problém vyřeší sám poslanecký klub, jak on sám uvedl na jednání výkonného výboru. Nicméně z rozeslané Informace č. 5 předsedy strany plyne, že ten nadále tvrdí, že postup poslanců řešil ve své kompetenci samotný poslanecký klub. Poslanecký klub přitom není dle Stanov strany žádný orgán strany, který by byl oprávněn a byl odpovědný za formulaci její politiky a rozhodně není orgánem nahrazujícím rozhodnutí výkonného výboru, jak se bohužel v tomto případě stalo.

Myslím, že pokud nedojde ke změně vedení strany tak, aby se strana soustředila na politiku pro lidi a aby nebyla ovládána tradičními poslanci, volební výsledky KSČM v dalších poslaneckých volbách budou bohužel minimálně na hranici její volitelnosti.           

V Jindřichově Hradci dne 24.2.2021

                                                                                                                              JUDr. Tomeš Vytiska

Autor: 
JUDr. Tomeš Vytiska, člen Výkonného výboru ÚV KSČM
Zdroj: 
Vlastní