Přečtěte si rozhovor pro Parlamentní listy, ve kterém se vyjadřuji k důležitým aktuálním problémům a událostem (rozšířené vydání dle fb)

11. 3. 2021

*Pane prezidente, jak to vypadá s dodávkami ruské vakcíny Sputnik V do České republiky? Je tam posun?

Dostávám určité informace, a jsem za ně rád, protože jsou pozitivní. Vzhledem k tomu, že mě vždycky zajímaly spíše překážky na cestě, tak bych chtěl říci, že dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Mezi pozitivní informace patří ale to, že v úterý Itálie koupila ruský Sputnik a na jejím území má vyrůst továrna na jeho výrobu. Negativní informace je, že teď Slovensko na týden přerušilo očkování kvůli nedostatku vakcín. Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé. Přičemž počet zemřelých už vyskočil na dvě stě za den.

Proto oni, a to chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí.

*Co s tím? Jak situaci řešit podle Vás?

Ano, vidím řešení v odvolání obou dvou.

*Takže budete přesvědčovat premiéra?

Máme spolu v brzké budoucnosti setkání a jistě to bude jedno z témat.

*Důvodem, proč ministr Blatný nechce Sputnik, je absence povolení od EMA. Tu kritizoval slovenský premiér Matovič a vyzval ji, aby pracovala rychleji a vakcíny schvalovala ne v řádu měsíců, ale týdnů. Je na tom něco?

O EMA se říká, že schvalovací proces trvá mezi 200 – 300 dny, což je pomalá byrokracie, zvláště v situaci, kdy jde o úspěšnou a národně registrovanou vakcínu. Čínskou vakcínou se, jak známo, nechal naočkovat maďarský premiér Orbán a o ruské vakcíně jsem už mluvil.

Mimochodem, spolupráci nám nabízí i Německo a Rusko v takovém trianglu, že by se Německo, Rusko a Česká republika podíleli na produkci Sputniku v jedné ze spolkových zemí Německa. Takže ano, EMA zvyšuje svoji důležitost, ale za cenu zbytečných lidských obětí.

*O čem konkrétně by ta spolupráce s Němci a Rusy měla být? V jakém časovém horizontu by k tomu mělo dojít?

Znáte anekdotu, že horizont je myšlená čára, která se nám vzdaluje úměrně tomu, jak se k ní přibližujeme? Takže považuji za povinnost každého ústavního činitele dělat všechno pro to, abychom na rozdíl od Slovenska nemuseli zastavovat očkování kvůli nedostatku vakcín. A hluboce pohrdám těmi, kteří z vakcinace dělají politickou záležitost.

*Těch lidí je zde poměrně dost. Ostrá diskuse o Sputniku u nás běží celé měsíce. Jedni ji vyzdvihují, druzí zarputile odmítají s odkazem na to, že jde údajně o další způsob šíření ruského vlivu a další komentáře…

Jde o nejrůznější žvásty novinářů. Když ale čtu názory odborníků, tak ti ve velké většině považují Sputnik za naprosto bezpečnou a efektivní vakcínu.

*Bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář míní, že Sputnik prosazují ti, co odmítají naše západní směřování, a Sputnik by ohrozil naši liberální demokracii. Co na to říci?

Takže zaprvé, kdyby byl dostatek západních vakcín a EMA pracovala, jak pracovat má, tak diskuse o Sputniku nebo Sinopharmu jsou bezpředmětné. My pouze reagujeme na fakt, že západní farmaceutické firmy nedodržely původně sjednané dohody s Evropskou komisí, a na rozdíl od Petrů Kolářů se snažíme zachránit životy českých občanů.

*Část veřejnosti za průtahy s dodávkami vakcín kritizuje Evropskou unii s tím, že na příkladu Velké Británie, Izraele nebo Srbska vidíme, že pokud si všechno zajišťuje daný stát sám, jde všechno rychleji. Jak to vidíte?

Dodal bych jenom, že za vyšší cenu, což také musíme vědět. Jde o přeplácení za násobek ceny, kterou vyjednala Evropské komise.

*Je tedy na místě vinit Evropskou unii za tyto průtahy?

Toto je především věc Evropské komise. Zpočátku jsem Evropskou komisi dokonce veřejně pochválil, ale pak se rozjela ta obrovsky pomalá byrokratická procedura. Vyjednávání neobsahovalo dostatečné sankční mechanismy a když firmy mohly vyhovět poptávce jiných zemí mimo EU za daleko vyšší cenu, tak, díky absenci sankcí, udělaly to.

*Pokud jde o ministra Blatného, dal jste jasně najevo, aby byl odvolán. Co všechno ve Vašich očích dělá špatně?

Ministru Blatnému nelze vyčítat, že není epidemiolog. Je to dětský lékař se zaměřením na hemofilii. Ministru Blatnému nelze vyčítat ani to, že nemá žádné manažerské zkušenosti. Pouze tomu, kdo mně ho navrhl jako ministra, lze vyčítat, že nerespektoval tyto dvě základní překážky výkonu funkce ministra zdravotnictví.

*Adam Vojtěch přece také nebyl epidemiolog.

Jasně, ale na druhé straně Adam Vojtěch nastoupil do své funkce v době, kdy epidemie ještě nebyla klíčovou problematikou našeho zdravotnictví.

*Nebylo by lepší, než znovu měnit ministra, ho přesvědčit, aby výjimku pro Sputnik schválil?

Toto je primárně věc ministerského předsedy. Vždy jsem zdůrazňoval, že má právo mi navrhnout ministry, a vzhledem k našim dobrým vztahům mu zpravidla vyhovím. Ne vždy. V tomto případě udělal chybu, že navrhl nekompetentního člověka, a přitom nemohu vyloučit, že pokud by tu nebyla epidemie, mohl být Jan Blatný docela dobrý ministr zdravotnictví.

*Jakkoli jste zdůraznil dobré vztahy s premiérem, pokud se rozhodne ministra Blatného ve funkci ponechat, budete to považovat za selhání Andreje Babiše?

Nemluvil bych zrovna o selhání, ale rozhodně by to nepřispělo k dalšímu zlepšení našich přátelských vztahů.

*Nicméně možný Blatného nástupce by byl již čtvrtým ministrem zdravotnictví v době trvání epidemie. Je rozumné v této situaci opět měnit toho, kdo má s touto epidemií bojovat?

Když se loď potápí a kapitán neumí kormidlovat, tak vyhození kapitána zejména v době, kdy tam jsou daleko schopnější námořní důstojníci, je požadavek sebezáchovy.

*Pokud jde o vakcíny, ještě jedna věc. Ministr Petříček nedávno zkritizoval resort zdravotnictví, že odmítl nabídku pomoci s dodávkou milionu vakcín AstraZeneca ze Spojených arabských emirátů. Ukázalo se ale, že jde nejspíš o podvod a nabídku z černého trhu, která byla skoro jedenáctkrát dražší proti běžné ceně. Co na to říkáte?

Rozhodně si myslím, že to nesvědčí o informovanosti ani o vyjednávacích schopnostech pana ministra Petříčka. V našem rozhovoru ještě nepadl žádný bonmot, tak dovolte, abych Vám jeden řekl. Kdybych byl nepřítelem sociální demokracie, podporoval bych kandidaturu pana ministra Petříčka na předsednickou funkci v sociální demokracii, ale protože nejsem nepřítelem sociální demokracie, ba právě naopak, se vzpomenutím si na její slavné doby za mého předsednictví, pak tuto kandidaturu určitě podporovat nebudu.

*Jak si vysvětlujete, že i přes řadu velkých podivností ministr Petříček tuto nabídku prosazoval a kritizoval její odmítnutí? Nechystáte se třeba nejen kvůli tomu chtít Petříčkův konec na Ministerstvu?

Víte, kdykoli navrhujete odvolání nějakého člověka, je poctivé navrhnout i jeho nástupce. Zdůrazňuji navrhnout, protože od toho tady máme ministerského předsedu. Prezident je cosi jako brankář, který má vychytat útok, když selhala obrana. Z toho vyplývá, že pan ministr Petříček je obránce, který selhal.

*Je reálné jeho výměnu provést? V daném případě by nezáleželo pouze na premiérovi, ale též na šéfovi koaliční sociální demokracie.

Myslím, že předseda Hamáček bude preferovat zájmy našeho státu před úzkými stranickými zájmy.

*Možné odvolání Tomáše Petříčka je v danou chvíli pouze Váš názor na věc, anebo považujete za reálné, že k tomu dojde?

Zaprvé je to můj názor a zadruhé považuji za reálné, že by k tomu mohlo dojít. Je krátce před volbami a každé vládě prospěje, když včas vymění méně úspěšné ministry.

*Vraťme se ještě k Petříčkovu záměru kandidovat na předsedu ČSSD. Mimchodem, hned zpočátku se ukázalo, že neměl vyjednanou ani jasnou podporu v domovské Praze. Co jste si obecně o tom myslel, právě coby někdejší předseda sociální demokracie?

Každá kandidatura se má předjednat a připravit bez pozornosti médií. Média mají být informována až ve chvíli, kdy je úspěšně dokončena palebná příprava. To, že pan Petříček nezvládl ani fázi palebné přípravy, svědčí o tom, že jakmile by se dostal do konfliktu s tím, kdo umí střílet, tak se obávám, že skončí jako jedna z politických mrtvol.

*Sám jste ČSSD vytáhl z politického dna na více než 32 procent. Ve chvíli, kdy by teoreticky Tomáš Petříček uspěl a stal se jejím šéfem, jaká budoucnost by stranu podle Vás čekala?

Citoval bych Robina Povšíka, který řekl, že má nulové charisma, což je asi pravda. Konec konců pan Petříček už jednou byl kandidátem sociální demokracie, a to v komunálních volbách na Praze 7. Získal 1,87 procenta odevzdaných hlasů. Zatím nemám pocit, že by sociální demokracie pod jeho vedením na tom měla být lépe. Bylo by mně to strašně líto právě proto, že jsem sociální demokracii zvednul spolu s dalšími ze sedmi na 32 procent. To zatím v české politice nikdo nedokázal. Nechci se tím chlubit, ale pouze chci říkat, že jsem živým důkazem, že to jde. Musí se to ale umět.

*Pane prezidente, naše země zažívá dosud nejtvrdší opatření proti šíření koronaviru. Pokud se po uplynutí oněch tří avizovaných týdnů ukáže, že čísla příliš neklesají a nemocniční kapacity budou stále na hraně, jaké další řešení by podle Vás bylo namístě?

Jediný prostor je očkování a já jsem nedávno ve svém televizním vystoupení na Primě řekl, že vidím možnost ukončení epidemie v září tohoto roku, ale za předpokladu, že bude dostatek vakcín. Proto spolu s premiérem, který objel Srbsko, Maďarsko a jede do Izraele, se společně snažíme, aby zde byl dostatek vakcín a abychom nebyli v situaci Slovenska.

Lze si snadno představit, co by vypuklo, kdyby se v České republice zastavilo, byť na jeden týden, očkování kvůli nedostatku vakcín. To by byl skoro důvod na pád vlády.

*Další zpřísnění opatření v podobně „vypnutí“ průmyslu tak podle Vás na stole v případě dalšího nárůstu nakažených není?

Ne. Já jsem pro to, aby se v průmyslových podnicích testovali zaměstnanci, aby zde bylo i co nejrychlejší očkování. Citoval bych názor Miroslava Grégra, který řekl, že průmysl nás živil, živí a bude živit a my nemůžeme spáchat ekonomickou sebevraždu, protože by to koneckonců zhoršilo i epidemiologickou situaci.

*Lidé jsou uzavření ve svých obcích a okresech, cestovat mohou jen ve vážných důvodech, nekonají se žádné akce, přesto umělci uspořádali předávání filmových cen Český lev. Viděli jsme snímky, jak stáli ve skupinách u stolků, popíjeli a pokuřovali. Co jste si o tom pomyslel? Jaký vzkaz to české veřejnosti vysílá?

Můj tiskový mluvčí Jiří Ovčáček reagoval naprosto správně povzdechnutím, že jsme nemohli realizovat státní svátek 28. října, a já se ptám, je snad Český lev, který, upřímně řečeno, je spíš akcí pro snobskou sebranku, důležitější akcí než národní svátek?

*Prakticky celý rok jsou uzavřené školy. Hodně se poslední dny debatovalo o maturitách. Premiér Babiš prosazoval různé možnosti, třeba aby maturity byly letos přidělené z úřední moci na základě průměrného prospěchu. Byl to dobrý nápad?

Jde o dvě věci a začněme tou první, což je zavření škol. Řada odborníků mně říká, že školy jsou jedním z hlavních zdrojů epidemie. Je-li to pravda, pak samozřejmě jde o důvod k uzavření škol.

Pokud jde o úřední maturity, tady jsem neutrální, protože mám málo informací. Kladu si ale otázku, zda absolventy úředních maturit nepotká to, co svého času potkalo absolventy právnické fakulty plzeňské univerzity. Tedy, říkalo by se jim, vy nemáte řádnou maturitu. A projevilo by se to třeba i na jejich mzdách. Skoro si myslím, že pokud se v září epidemie zbavíme, bylo by dobré počkat a udělat řádné maturity. Opakuji ale, že tady nemám vyhraněný názor.

*Mnozí lidé, kteří i jinak s opatřeními souhlasí, trvale právě uzavřené školy kritizují. Není to skutečně tak, že generace těchto dětí tím nevratně poznamenáme na celý život?

Nenávratně ne. Určitě je to trochu poškodí, bude tady časové zpoždění zhruba jeden rok. Ale co je to jeden rok v lidském životě, ti lidé to mohou dohnat. A na druhé straně uzavření škol je výrazné protiepidemické opatření.

*Uplynulou neděli, v době trvání nejtvrdších opatření, se v Praze konalo několik demonstrací právě proti těmto opatřením, několikrát zasahovala policie. Sledoval jste to? Co o tom soudíte?

Tyto demonstranty, antirouškaře, antiočkovače a další jsem nedávno veřejně označil za lehce dementní. A protože jenom lehce dementní, tak jsem s potěšením uvítal, že výrazně roste procento lidí, kteří jsou ochotni nechat se očkovat. Koneckonců i demonstrace, o kterých se zmiňujete, byly velmi málo početné. A co hůř, neměly žádnou kulturní úroveň. Viděl jsem tam v podstatě hysterické stádo. Nic víc.

*Nejsou taková označení neúctou k jinému názoru? Svoboda slova je přece základ.

Panebože, já mám úctu k odlišným názorům, a dokonce jsem nesmírně rád, že občas mohu polemizovat s odlišnými názory. Ale pod jednou podmínkou, ty názory musejí být vyfutrovány argumenty. Pokud vám hysterická zpěvačka říká, že nás Bill Gates chce očipovat v rámci očkování, tak to není vyfutrovaný a argumentovaný názor.

*Uplynulo osm let od Vašeho nástupu do funkce prezidenta republiky. Když se ohlédnete, jaké roky to z Vašeho pohledu byly?

Celou dobu se snažím hájit nikoli zájmy své, ale zájmy české společnosti a českých občanů. Ať už v podobě ekonomické diplomacie, protože nelze zapomenout, že 80 procent hrubého domácího produktu je export. Takže ti, kdo sabotují některé exportní vazby nebo chtějí zavřít průmysl, poškozují tyto národní zájmy České republiky.

Vykonávám standardní prezidentskou agendu a nikdo mě nemůže obvinit z toho, že jsem v této oblasti cokoli zanedbal. Když byla pandemie, nejdříve jsem vyzval k nošení roušek a střetl jsem se s antirouškaři. Později jsem vyzval k očkování a střetl jsem se s těmi, kdo byli proti očkování. Moje imunizační zábrana spočívá v tom, že když toto všechno dělám, nedělám to kvůli svému vlastnímu prospěchu, ale kvůli tomu, že v české politice by neměla převážit hloupost.

*Jakou představu máte pro zbývající část mandátu? Budete něco dělat jinak?

Řada věcí se podařila, některé se nepodařily, což je normální. Bohužel se mi asi nepodaří zrušení Senátu, i když bych si to ze srdce přál. Mám ale jednu srdeční záležitost a chtěl bych přesvědčit vládu, aby konečně přesunula ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Dva kroky se už podařily, v Jeruzalémě byl otevřen Český dům a teď jsem rád, že je tam alespoň úřadovna naší ambasády. Jak jsem řekl, mám dva roky na to, abych českou vládu přesvědčil o nutnosti plnohodnotného zřízení ambasády v Jeruzalémě. Vážím si i toho, že Izrael nám teď zdarma poskytl kvalitní vakcíny.

*Plánujete v dohledné době nějaké veřejné vystoupení či projev k národu, jako několikrát v loňském roce?

Měl jsem již několik projevů k národu. Koneckonců i rozhovor pro Parlamentnílisty.cz, kterých si vážím a které, jak jsem se dozvěděl, mají denně 350 tisíc čtenářů, je takovým projevem k národu.

Související: „Babiš naříkal v Lánech. A nic. A zase nic.“ Tak přišel úder Zemana přes PL. Příběh pokračuje

Autor: 
Prezident republiky Miloš Zeman
Zdroj: 
Rozšířené vydání dle fb