Nouzový stav v zemi byl prodloužen! Většina poslanců Poslanecké sněmovny jej schválením usnesení prodloužila až do 11. dubna 2021, na základě návrhu KSČM!

26. 3. 2021

KSČM si v těchto dnech, v době těžké situace pro celou naší zemi v souvislosti s pandemií Covid 19, musela znovu v zájmu občanů této země vydiskutovat a uvědomit, kdo je a koho zastupuje v Parlamentu! A to přesto, že má vůči současné vládě Andreje Babiče mnoho výhrad.

Ačkoliv Poslanecký klub KSČM už nechtěl podpořit prodloužení nouzového stavu, protože premiér Babiš a ministr zdravotnictví Blatný dané sliby poslancům KSČM neplní a neposkytují jim, ani občanům přesné informace o situaci s Covid - 19, přesto v tak těžkém rozhodování vedení KSČM požadalo všechny okresy a Okresní výbory své základní organizace, aby se bleskově vyjádřily, jaký postoj má KSČM při hlasování v Parlamentu zaujmout. Zda prodloužit nouzový stav či nikolil? Zda dát prostor chaosu, nebo zda podržet stát, aby mohl realizovat opatření proti Covid - 19?

Zespoda, ze Základních organizací KSČM, měst a obcí po celé naší zemi i z jednotlivých Okresních výborů KSČM přišlo většinové stanovisko, podpořit v tomto osudovém okamžitu vládu a náš stát v boji proti Covid - 19.  

KSČM si je vědoma, že je potřeba řízení proti Covid - 19 z jednoho centra, z vlády! Že je potřeba, aby spolehlivě fungovala infrastruktura státu, zdravotnictví, sociální služby, policie, armáda a jiné složky. Bez státu a jeho organizací se Covid - 19 nedá zvládnout!

KSČM tak znovu potvrdila svojí dlouhodobou politickou linii, že KSČM je státotvorná, zodpovědná strana. Je to strana, která stojí na straně obyčejných lidí! 

KSČM nemá jediný důvod podporovat, byť jen jeden jediný den, nadále ve funkci ministra - pomatence, jako je ministr zahraničních věcí Petříček /za ČSSD/, ale teď není doba tyto věci řešit.

Teď je potřeba spojit a vrhnout všechny síly na společný boj proti Covid - 19 a chránit životy našich spoluobčanů.občanů i nás samotných.

.Proto v pátek, 26.3.2021 poslanci zvolení za KSČM podpořili svými hlasy v Poslanecké sněmovně prodloužení nouzového stavu do 11.4.2021 a tím i většinu nastavených vládních opatření.Vláda navrhovala prodloužit nouzový stav o 30 dní. Nakonec zvítězil návrh KSČM, prodloužit jej jen o 14 dní.

Nynější nouzový stav měl platit už jen dva dny, do 28. března 2021.

Prodloužení nouzového stavu schválili poslanci vládních stran Hnutí ANO a ČSSD s podporou hlasů komunistů! Proti naopak byla opozice, a to Piráti, hnutí STAN, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPD Tomio Okamury.

Co se týče vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného, ten navrhl pokračování stávajícího nouzového stavu proto, že chce udržet přísná protiepidemická omezení, včetně zákazu cestování mezi okresy, a to i o Velikonocích.

Ministr Blatný se vyjádřil, že první rozvolnění by mohlo přijít po 12. dubnu 2021.

V případě, že by nouzový stav skončil, vláda by mohla činit opatření podle pandemického zákona. Vláda by tak přišla o možnost omezovat noční vycházení a cesty mimo okres.

Musíme společně ještě dalších 14 vydržet!

Autor: 
Vložil: jk + Mediální úsek Plzeňského kraje
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2021032613385426-nouzovy-stav-bude-pokracovat-poslanci-jej-schvalili-az-do-11-dubna/