Příprava NATO na válečný konflikt pokračuje

9. 4. 2021

Válečné napětí mezi Ukrajinou a Ruskou federací po nástupu Bidena do Bílého domu začíná opět eskalovat. Zatímco Putina má ponechat v klidu skutečnost, že na Ukrajinu již několik týdnů proudí americká technika a zbraně včetně poradců, ve fázi výstavby je vojenská základna v Ochakově na jihu Ukrajiny s přímou americkou přítomností, tak Zelenskyj obávající se přesunů ruské vojenské techniky na svém území se obrací se žádostí o začlenění zbídačené Ukrajiny do válečného chomoutu NATO.

Příslib generálního tajemníka NATO Stoltenberga na uvedenou nabídku je rychlejší než blesk z čistého nebe. Potvrzuje tak navíc i falešný slib Západu, že po zrušení Varšavské smlouvy se NATO nebude rozšiřovat blíže k hranicím Ruska.

Ukrajina se nikdy nesmířila, že navždy přišla na základě provedeného referenda o Krym. Navíc dlouhodobě čelí skutečnosti, že podobně dopadne i s územím Doněcka a Luhanska, které exprezident Porošenko sliboval »osvobodit« v brzké době již v roce 2014.

Dosavadní průběh v uvedených oblastech ukazuje, že zdejší zmírnění napětí nelze řešit pokračujícím harašením zbraní a zbídačováním obyvatelstva, ale návratem k dodržování »Minského protokolu« ze dne 5. září 2014 a k »balíčku opatření k provádění Minských dohod« ze dne 12. února 2015.

Podle jednoho z průzkumů je 93 procent Rusů rozhodnuto bránit svoji zemi. Nechci předjímat výsledek podobného průzkumu u nás. Z tohoto pohledu na závěr spíše malá otázka určená především politickým rusofobijcům české politické scény ve službách západních mocností.

Který z českých válečných jestřábů v případě vyprovokování válečného konfliktu ze strany NATO mezi Ukrajinou a Ruskou federací je odhodlán vyslat své syny či rodinné příbuzné »hájit« spojenecké závazky našeho státu ve prospěch USA?

Tipovat si na ministra zahraničí Petříčka, generála »ve službách Západu a aspiranta na příštího prezidenta« Petra Pavla, stejně jako na některou z tria pravicových »dam« – Němcová, Černochová, Pekarová Adamová – je dost bláhové!

Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Parlamentní listy, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM