Jak se z vysokoškolsky vzdělaného středoškolského učitele stane v poslanecké funkci demagog a nebezpečný politik pro českou společnost!

27. 4. 2021

Mgr. Bc. Vít Rakušan (nar. 1978), současný předseda Hnutí STAN (Starostové a nezávislí) se stal medii vyhledávaným politikem při komentování událostí kolem výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a to na antiruské vlně. Chtělo by se říci, jak jinak? Ale držme se faktů!

Vít Rakušan se sám svými energickými komentáři proti Ruské federaci, ač jej k tomu nikdo nenutil, postavil na protiruskou stranu a podpořil tak obrovskou rusofobskou vlnu v naší zemi, aniž by k tomu měl nějaké důkazy!

Přičemž je potřeba poznamenat, že při všech komentářích kolem Vrbětic a že jich bylo dost, se předvedl, že jako bývalý středoškolský učitel je dobrý řečník, netrpící trémou před auditoriem ani medii, jeho řeč měla posloupnost, gradaci a měla „tah na bránu“, prostě mluví k věci!

Je tu ale jedno velké ALE! 

A to "ALE" je zásadní slabina tohoto vrcholného politika! Vít Rakušan, předseda Hnutí STAN se projevil v této kauze jako nebezpečný politický demagog, který nepotřebuje žádné důkazy pro svá tvrzení, což je extrémně nebezpečné ve vrcholné politice svými důsledky v mezinárodním měřítku, ale i  pro naší společnost! 

Politický demagog se pozná tak, že tvrdí něco naprosto přesvědčivě i přesto, že pro to nemá žádný důkaz!

A právě v kauze Vrbětice se ukázalo, že Rakušan, ač jako dobrý řečník, neumí reagovat na silné argumenty či protiargumenty druhých! Tam jeho řečnické a argumentační schopnosti končí! Skutečný demagog totiž nedokáže korigovat svá tvrzení pod tíhou jiných argumentů a vede si stále "svou"!

Prezident Zeman v přímém televizním přenosu na PRIMĚ v neděli 25.4.2021, po týdnu antiruské histerie v naší zemi řekl k výbuchu ve Vrběticích zhruba toto: 
Domnívám se, že mám nyní s odstupem času po týdnu a po konzultacích s různými lidmi dost informací, abych se mohl s chladnou hlavou a s argumenty vyjádřit ke kauze Vrbětice.

Mohu konstatovat, (uvedl Zeman), že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují žádné důkazy, ani svědectví o podílu ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích! 

Dále Zeman uvedl: Když se zkoumal areál ve Vrběticích před 2. výbuchem, nebyl tam nalezen žádný výbušný systém! BIS neprokázala účast ruských agentů na tomto výbuchu, ale to neznamená to, že tam nebyli. 

Proto zůstávají dvě vyšetřovací verze! A to jednak původní verze, neodborná manipulace s vojenským materiálem. A druhá, možný podíl ruských agentů GRU na výbuch!

Je potřeba to znova důkladně prošetřit a najít jednoznačné důkazy a viníka! Tolik prezident Zeman.

Poslance a předsedu Hnutí STAN Víta Rakušana a politického demagoga ale jak je vidět nezajímají důkazy, na jejichž neexistenci upozornil prezident Zeman, ale i právník Vojtěch Filip.

Rakušan na projev prezidenta Zemana demagogicky reagoval tak, že existuje jen jedna vyšetřovací verze a to proti ruským agentům GRU a že na Bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny, jehož je Rakušan členem, byly jednoznačné důkazy ze strany BIS předloženy? 

Žádné konkrétní důkazy tam ale předloženy podle prezidenta Zemana nebyly, pane Rakušane. Ani tam, ani jinde! Ani do dnešního dne! Jen domněnky, se kterými by nikdo u soudu neobstál!

A tak, co je možné k tomu říci závěrem? Byla to pro vás zkouška zodpovědnosti politika a zodpovědnosti poslance pane Rakušane.

Jako politik a poslanec jste v této zkoušce selhal!  

Ovládly vás emoce, namísto klidu a rozvahy. Zvítězila u vás protiruská hysterie, snaha po politickém lynči a politická tupost!

Nehájil jste v kauze Vrbětice zájmy naší země, ale zájmy západních velmocí! (Celá akce s ruskými agenty má nápadně britský rukopis a souvztažnost s aferou Skripal ve Velké Británii).

Jako pravicový politik jste se ukázal velmi nebezpečný této zemi!

* * * * 

Bližší informace o Mgr. Bc. Vítu Rakušanu:

Narozen 16. června 1978 v Kolíně. V současné době předseda Hnutí STAN, původním povoláním středoškolský učitel, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2019 předseda hnutí STAN.

Nyní členem orgánů Poslanecké sněmovny:
Čelen výborů:
•    Výbor pro bezpečnost, člen od 28. 11. 2017
•    Zahraniční výbor, člen od 28. 11. 2017

Členem podvýborů:
•    Podvýbor pro svobodu slova a média, člen od 13. 2. 2018

Členem komisí:
•    Stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, člen od 12. 12. 2017
•    Stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, předseda od 15. 12. 2017

Od roku 2012 zastupitel Středočeského kraje (v letech 2016 až 2017 působil jako 1. náměstek hejtmanky), od roku 2010 zastupitel a starosta města Kolína.

Vystudoval - obor historie a germanistika na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školského managementu na Univerzitě Karlově v Praze (získal tituly Mgr. a Bc.).

Sametovou revoluci a skutečné události z tehdejší doby i před rokem 1989 zná jen z vyprávění, v té době mu bylo 11 let!

Od roku 2000 podniká v soukromé sféře, v letech 2000 až 2015 v oblasti výuky německého jazyka. 

Právě německý jazyk totiž vyučoval jako středoškolský pedagog na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře. 

V roce 2016 byl zařazen do žebříčku 100 největších inovátorů střední a východní Evropy, který vyhlašuje prestižní anglický deník Financial Times. (Zajímavá informace o zviditelnění a mediální podpoře Víta Rakušana z britské strany).

Vít Rakušan je podruhé ženatý, jeho stávající ženou se stala v září roku 2015 Marie Auerová, se kterou se jim v říjnu roku 2017 narodil syn Matěj a v dubnu roku 2020 syn Jonáš. Z předchozího manželství má ještě dceru Agátu. Žije v Kolíně. 

Jeho otcem je bývalý senátor za ČSSD Jan Rakušan.

Do politiky vstoupil v roce 2010, kdy byl zvolen v komunálních volbách jako nestraník za subjekt "Změna pro Kolín" zastupitelem města Kolín. Na kandidátní listině figuroval jako lídr uskupení. Ještě téhož roku v listopadu se stal starostou města. 

Ve volbách v roce 2014 post zastupitele města obhájil, opět jako nestraník vedl kandidátku "Změny pro Kolín". Toto uskupení tehdy suverénně zvítězilo se ziskem 63,95 % hlasů (tj. zisk 20 mandátů z 27 možných).

V listopadu 2014 byl podruhé zvolen starostou města. Svůj post obhájil i potřetí v roce 2018, kdy znovu jako lídr uskupení "Změna pro Kolín" obdrželi 62,8 % hlasů (tj. 21 mandátů z 27 možných). Na funkci v červnu 2019 kvůli působení v celostátní politice rezignoval, zůstal však radním města.

V krajských volbách v roce 2012 uspěl jako nestraník za politické hnutí STAN v rámci subjektu "TOP 09 a Starostové pro Středočeský kraj" do zastupitelstva Středočeského kraje. Původně figuroval až na 11. místě kandidátky, ale díky vysokému počtu preferenčních hlasů skončil druhý. Působil jako člen Kontrolního výboru.

Od roku 2015 je členem hnutí STAN. V hnutí zastává mimo jiné i pozici člena Celostátního výboru a místopředsedy Krajského výboru Středočeského kraje.

Na VIII. republikovém sněmu STAN, konaném v Průhonicích u Prahy v polovině dubna 2016, byl zvolen 1. místopředsedou hnutí. Získal 137 hlasů od 144 delegátů (tj. 95 %).

Na X. republikovém sněmu STAN v Praze dne 13. dubna 2019 byl jakožto jediný kandidát zvolen předsedou hnutí. Ve funkci vystřídal Petra Gazdíka.

V souvislosti s odstraněním sochy sovětského maršála Koněva na Praze 6 se v květnu roku 2020 ohradil vůči kritice předsedy KSČM Filipa v jednom z ruských deníků. Podle Rakušana překročil Filip únosnou mez. Často také upozorňuje na zvyšující se sílu ruské propagandy v Česku. Obdobný problém vidí rovněž v tlaku a vlivu Číny. Domnívá se, že Českou republiku využívá nejen jako nástroj propagandy, ale i pro průmyslovou špionáž.

Dlouhodobě se také hlásí k myšlenkám a odkazu bývalého prezidenta Václava Havla.

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM