Malá satisfakce v boji za velkého člověka. A současně pohled na lidskou a morální úroveň pana Šabaty, šéfredaktora veřejnoprávního Českého rozhlasu Plus co si dovolí! Neuvěřitelná sprosťárna!

3. 5. 2021

Jak víte, 11. března jsem poslala STÍŽNOST Radě Českého rozhlasu, kvůli nechutným vyjádřením v jednom z pořadů na webu ČRo Plus, kde o jediném československém kosmonautovi Vladimíru Remkovi jistý historik pronesl, že byl "vystřelen jako socialistický rudý opičák do vesmíru".

Takové vyjádření považuji za nedůstojné, ostudné a hanebné. A jsem ráda, že mi Rada Českého rozhlasu dala za pravdu:

„Rada Českého rozhlasu považuje některé formulace, které na adresu Vladimíra Remka ve zmíněné relaci zazněly, za nepřiměřené a vulgární a se stanoviskem šéfredaktora Šabaty se neztotožňuje. Radní Českého rozhlasu tímto vyzývají vedení Českého rozhlasu k dodržování části preambule kodexu Českého rozhlasu, kde se píše, že Český rozhlas má dostát povinnosti stát vždy na straně lidské důstojnosti a základních lidských práv a svobod.“

Bohužel, šéfredaktor Šabata, na kterého se vyjádření odkazuje, je trochu jiného názoru a formulace považuje za přiměřené a označuje je dokonce za „jeden z pohledů na historii“. Přestože pan Šabata neprošel žádnou sebereflexí, myslím, že moje stížnost smysl měla. Ať už z hlediska „vyššího principu mravního“ nebo z hlediska praktického, kdy se teď zkrátka o panu Šabatovi veřejně ví, jaké tendence do veřejnoprávního – a tedy z povahy věci objektivního (sic) - vysílání vnáší.

Vyjádření Rady ČRo i šéfredaktora Šabaty najdete zde:

https://rada.rozhlas.cz/stiznost-posluchacky-p-proksanove-ohledne-poradu...

Autor: 
Petra Prokšanová