Stanovisko Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM k aktuální politické situaci

4. 5. 2021

Členové Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM na svém jednání dne 4. 5. 2021 v Domažlicích, projednali a přijali stanovisko k aktuální společenskopolitické situaci.

Úvodem si připoměli 76. výročí osvobození naší vlasti od fašistického Německa.

Letošní vzpomínky výročí osovobození od fašismu a vítězství ve II. Světové válce mají opět zvláštní akcent, neboť radost z toho, že k nám před 76 lety přišla do našeho domova svoboda, což nemůže nikdo popřít, kalí pachuť zvyšující se rusofobie v souvislosti s vyhrocenými vztahy s Ruskou federací.

Vztahy, které opět vymyslela a chytře do těchto dnů, ale také do předvolební kampaně vnesla událost zvaná Vrbětice! 

Vláda občanům neustále podsouvá polopravdy, lži a vymyšlená rádoby fakta, která nekorespondují se samotnou událostí před sedmi lety, na což občané nezapomněli.

Naopak, nejen vláda, ale i zpravodajské služby ztratily na důvěryhodnosti a dnes každý ví, že díky těmto zkresleným informacím dochází k manipulaci lidí a zvyšující se nenávisti proti Rusku a jeho občanům, což nemá opodstatnění. Není to jen otázka Vrbětic, ale i vyřazení firmy Rosatom z výběrového řízení na tendr Dukovany, přestože tato firma má světově šičkové bezpečné zařízení vyrábějící elektrickou energii.

Výkonný výbor vyslovil značné znepokojení nad těmito událostmi i neschopností vlády řešit objektivněji, přesvědčivěji a s politickou rozvahou tyto události. Vždyť jde i o budoucnost energetiky a energetickou soběstačnost v České republice.

S tím souvisí i řešení proočkovnosti občanů ČR v boji s pandemií Covid - 19 (což je nyní opomíjeno), ale i další události, například zhoršující se situace na Ukrajině.

Neustálé obelhávání občanů, voličů, vede k destabilizaci země, s čímž KSČM v Plzeňském kraji nesouhlasí. Proto bude podporovat taková opatření, která přispějí ke zlepšení vztahů s Ruskou federací, bezpečnostní a především zdravotní situace v zemi. A také zajištění dobrých mezinárodních vztahů, zvláště potom s Ruskou federací. Právě této zemi, jsme hodně dlužni.

 

Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM, Domažlice, 4.5.2021