Omluva za bombardování Srbska paktem NATO. Prezident Zeman se na Pražském hradě za svoji osobu omluvil srbskému národu!

19. 5. 2021

Prosím srbský národ o odpuštění.

Mluvili jsme s panem prezidentem Vučičem, prezidentem Srbské republiky o tradičním česko - srbském přátelství, které se odehrávalo například v roce 1938, kdy jsme byli zrazeni svými západními spojenci, ale i o roce 1968, kdy jsme byli zrazeni východními spojenci. Člověk si nevybere. V obou případech nám srbský národ vyjádřil svoji podporu.

A my jsme se mu odvděčili bombardováním.

Právě proto bych se při této příležitosti chtěl za svoji osobu omluvit za bombardování tehdejší Jugoslávie.

Talleyrand by řekl, bylo to horší než zločin, byla to chyba. A já bych chtěl srbský národ jako osoba poprosit za odpuštění. Celou dobu mě to trápilo.

Ano, v době, když se rozhodovalo o bombardování Jugoslávie, byla Česká republika několik týdnů v Severoatlantické alianci, byli jsme poslední, kdo dal souhlas a zoufale jsme se ohlíželi alespoň po jedné zemi, která by se s námi spojila a byla by proti, ale zůstali jsme sami.

Přesto nás to neomlouvá, přesto to byl nedostatek odvahy.

A touto omluvou a prosbou za odpuštění jsem se zbavil mnohaletého traumatu, protože pokání osvobozuje a jak říkávají latiníci, dixi et salvavi animam meam, řekl jsem a spasil jsem svoji duši.

Miloš Zeman, prezident republiky

Co lze dodat?

Mnoho lidí to tak má, že na konci svého života, na konci své životní pouti, činí pokání za své chyby a za své hříchy, které jej vnitřně trápí a nemohou se srovnat se svědomím daného člověka.

Prezident Zeman tak učinil vůči Srbské republice, kdy se jí veřejně omluvil za svůj souhlas s bombardováním této republiky vojenským patkem NATO.

Učinil tak veřejně, v nejvyšší státní funkci a to ve funkci prezidenta České republiky, a to před celým národem a v momentě, kdy se díval do očí prezidentu země, kterou poškodil. Kterou NATO s jeho souhlasem vybombardovalo a povraždilo tam několik tisíc nevinných lidí!

Trvalo to veřejné pokání prezidentu Zemanovi dlouho, více než 20 let! Ale toto jeho veřejné prohlášení je důležité! Vrací do české politiky rozměr lidskosti, slušnosti, morálky a pokory. Je to něco, co je v české politice po roce 1989 dlouhá desetiletí nevídané!

Ovšem nastavuje to zrcadlo i dalším českým politikům té doby, především Václavu Havlovi, ale nejen jim, i mnohým známým zahraničním politikům! Odhaluje to jejich skutečnou tvář!

Prezident Zeman se tímto stal pro ně nepohodlným a je potřeba se jej zbavit jakýmkoliv způsobem! Možná, že prezident už má nějaké takové signály!

Nedávná kauza Vrbětice ukázala v plné nahotě o čem je řeč!

Je potřeba k tomu dodat, že KSČM byla jako jediná z tehdejších parlamentních stran proti bombardování Jugoslávie paktem NATO! Na rozdíl od ČSSD v jejímž čele stál tehdy nynější prezident Miloš Zeman.

A je potřeba také poukázat na to, že se tehdy jednalo o válečné zločiny NATO vůči členskému státu OSN Jugoslávii, která byla vojensky napadena a vybomabardována bez mandátu Rady bezpečnosti OSN!

NATO se samo postavilo do pozice zločinecké organizace!.

jk and Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
fb, foto: KPR