První velké mezinárodní selhání nového ministra zahraničních věcí ČR Jakuba Kulhánka /ČSSD/!

25. 5. 2021

V pondělí, dne 24.5.2021 vydalo české Ministerstvo zahraničních věcí kategorické „Prohlášení“, ve kterém je komentováno předvolání běloruského velvyslance v České republice na Ministerstvo zahraničních věcí ČR v souvislosti s tím, že běloruský vojenský letoun přinutil letoun Ryanairu letící na lince Atény – Vilnius dne 23.5.2021 k přistání v běloruském Minsku!

Toto tvrzení českého Ministerstva zahraničních věcí je zcela lživé, v rozporu s realitou, je provedeno bez jakýchkoliv důkazů a je nebezpečné pro další eskalaci napětí a další vývoj mezinárodní situace v blízkosti naší země! 

Ve své podstatě je to nezodpovědný čin české diplomacie a vedení ministerstva, že „papouškuje věci“ které k nám vnáší západní země a které nejsou podložené žádnými důkazy!

Je to projev určité politické najivity, nezodpovědnosti, ale i profesního selhání vrcholných českých diplomatů!

Poslanci Parlamentu ČR by měli žádat po ministru zahraničí Kulhánkovi předložení jednoznačných důkazů pro toto tvrzení českého Ministerstva zahraničí!

V opačném případě by měli žádat ministrovu veřejnou omluvu Bělorusku, stejně jako bylo učiněno ministerstvem veřejné „Prohlášení“ o vině Běloruska!

 

Zde je kopie prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR

Prohlášení MZV po předvolání běloruského velvyslance

Praha, 24.05.2021 / 11:11 | Aktualizováno: 24.05.2021 / 11:17
 
Z rozhodnutí ministra zahraničí Jakuba Kulhánka byl dnes předvolán velvyslanec Běloruska v souvislosti s přerušením letu Ryanair FR 4978 a zadržením Ramana Protaseviče.

Běloruský vojenský letoun přinutil v neděli 23. května let Ryanair FR 4978 z Athén do Vilnijusu k přistání v Minsku, kde byl běloruskými orgány na jeho palubě zadržen běloruský exilový bloger a bývalý hlavní redaktor informačního kanálu Nexta Raman Protasevič.

Dnes byl v této věci na Ministerstvo zahraničních věcí ČR předvolán běloruský velvyslanec Valerij N. Kurdjukov. Náměstek ministra Jan Kohout mu vyjádřil důrazný protest v souvislosti s vážným podezřením z porušení mezinárodního práva v oblasti letectví, které nemůže zůstat bez odpovědi. Vyzval také k okamžitému propuštění Ramana Protaseviče a jeho přítelkyně, která byla zadržena spolu s ním.

Česká republika bude trvat na důkladném mezinárodním vyšetření tohoto vážného incidentu, který ohrozil životy pasažérů a posádky a který běloruské orgány zneužily k pronásledování jednoho ze svých kritiků.

Všechny reakce bude koordinovat na nejvyšší úrovni se svými partnery v Evropské unii. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku již vydal k případu odsuzující prohlášení jménem EU.

Dnes se bude případem mimořádně zabývat Evropská rada na úrovni predsedů vlád a hlav států.
 

Zdroj: https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/prohlaseni_a_stanoviska/x2021...

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web. Mediální úsek Plzeňského KV KSČM