Neuvěřitelný skandál! Město Plzeň ukradlo pamětní desku skutečným osvoboditelům Plzně! Baxismus v praxi!

31. 5. 2021

Není tomu tak dlouho, kdy jsme s radostí a s uspokojením dokončili "Památník padlých plzeňských povstalců v květnovém povstání roku 1945". Město Plzeň o tento památník nemělo žádný zájem! Jména třiceti padlých Plzeňanů byla vyryta na černou žulovou desku, a ta byla přidána k už postavenému památníku. Celá deska byla schválena Správou veřejného statku města Plzně (SVS).

Po 75. letech od konce II. Světové války došlo konečně k vybudování pietního místa plzeňského protifašistického odboje a povstání, vedoucího k osvobození města Plzně!

Je to památník jediných obětí osvobození Plzně, žádný Američan tu nebyl při osvobozování města Plzně na konci II. Světové války zabit! Němci se rádi nechali vzít do zajetí americkou armádou, ale až druhý den, když konečně přijela. To již ale byli Němci odzbrojeni plzeňskými povstalci a celou noc hlídáni.

V květnové dny 5. a 9. si každoročně připomínáme ukončení druhé světové války, vymanění se z utrpení a hrůz německého fašizujícího nacismu a nakonec i osvobození města Plzně. Bylo tomu tak i letošního roku. Uctili jsme památku třiceti občanů, kteří zahynuli během květnového povstání v Plzni. K 75. výročí osvobození Plzně jsme ocenili nejaktivnější členy a sympatizanty medailí 3. stupně za aktivní práci, rozvoj a činnost Klubu českého pohraničí (KČP) a za vlasteneckou činnost.

Památné místo takto upravené se stalo místem častých zastávek občanů (i rodičů s dětmi), kteří se seznamovali se jmény padlých. Mnozí přinášeli kytičky a svíčky. Příbuzní některých padlých žijí dodnes, svědčí o tom zájem o naši knihu "Jak to bylo s osvobozením Plzně" (Orego, Praha, 2012).

Tato skutečnost byla neblaze přijímána »mocipány« města Plzně v čele s primátorem Martinem Baxou, místopředsedou celostátní ODS. A proto bylo přijato rozhodnutí Správou veřejného statku města Plzně, provést odstranění desky s těmito konkrétními jmény s písemným odůvodněním, že přidaný text je u takovýchto památníků neobvyklý. Desku odstranili sami, bez našeho vědomí! 

Až po prakticky trestném činu nám dali vědět, že je ukryta kdesi v depozitu. (Deska stála 30 tisíc Kč.) O jaký »přidaný« text jde? Je tam jen uvedeno, kdo dal památník postavit. Správa veřejného statku města Plzně tvrdí, že uvedení těch, co památník realizovali myšlenkou, fyzicky a finančně, je neobvyklé. To ovšem není pravda!

Zřejmě jim vadí, kdo ten památník zrealizoval – tedy vlastenecké organizace. Kromě jmen na desce je tam věta: »Přispěli: KČP, KSČM, Matice Čech Moravy a Slezska a Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS).

Nebyl problém se jít podívat na památníky americké armádě ve městě, mohli jsme si vybrat – je jich tu celá řada. A hle, na deskách na památnících je běžně text: »Věnovalo město Plzeň, kraj, klub…« Mohli rovnou napsat ODS a spol. Léta si stále ti samí lidé jen vyměňují koryta (funkce).

Takže Správa veřejného statku města Plzně, což je organizace zřízená městem Plzeň, lže a dělá opět politická rozhodnutí! Protože jim zřejmě vadí vlastenecké organizace, které upozorňují, že s osvobozením Plzně to je úplně jinak, než tvrdí oficiální propaganda města.

Jak říká duchovní otec památníku – je to zase »Baxismus« (pozn. p. Baxa - je současný primátor Plzně.

Velmi důrazně vyjadřujeme nesouhlas s daným rozhodnutím, které hrubě porušuje demokratické principy. Občanská veřejnost má právo bojovat za udržení historických pravdivých skutečností.

Žádáme Správu veřejného statku města Plzně o vrácení pamětní desky na místo, a také o finanční náklady způsobené jejím odstraněním.

Situace kolem odstranění nově osazené desky se jmény padlých Plzeňanů, kteří se stejně jako v Praze postavili na konci války fašistické přesile na odpor a byli zabiti, to vše ukazuje současný stav ve společnosti! Na hrůzy války, vraždy, týrání a vyhlazování celých národů způsobené rozpínavostí a nadřazeností německého nacismu se snaží nynější politici zapomenout.

Obracíme se v této souvislosti na všechny vlastence, vlastenecké organizace, media, ale i slušné občany se žádostí o podporu naší spravedlivé věci!

Nikdo z těchto hrdinů a nic z jejich hrdinských činů nesmí být zapomenuto! Oni položili svůj život za to, abychom my mohli žít! Aby naše republika byla svobodná!

(Redakčně pro tento web upraveno).

 

Fotogalerie

Autor: 
Jan BOŠTÍK
Zdroj: 
Haló noviny