Stanovisko Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM k ukradené pamětní desce skutečným osvoboditelům města Plzně

7. 6. 2021

Důležitým bodem jednání Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM v Tachově dne 7.6.2021, bylo schválení Stanoviska k otázce "ukradené" pamětní desky městem skutečným osvoboditelům Plzně.

Oblastní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (dále OV ČSBS) spolu s Klubem českého pohraničí (dále KČP) již několik let usilovaly o doplnění památníku padlých Plzeňanů, jmény padlých plzeňských občanů - odbojářů. Toto se povedlo až v roce 2020, kdy na základě žádosti OV ČSBS na Správu veřejného statku města Plzně (dále SVS) o umístění pamětní desky spolu s návrhem seznamu jmen a textem: Přispěli: KČP, KSČM, Matice Čech Moravy a Slezska a ČSBS".

Po doplnění všech potřebných povolení byl se žádostí vysloven souhlas, tedy i s dovětkem Přispěli…

Text vytesal p. Štěrba, Kamenictví Kožlany a počátkem prosince 2020 byla deska osazena u památníku padlých Plzeňanů do země. Vše bylo provedeno v souladu se schválenou žádostí. Jako každoročně, tak i letos, dne 5.5.2021 za účasti ČSBS, KČP, KSČM, Matice ČMS a ostatních společenských organizací či spolků, byly u tohoto památníku položeny kytice, jako vzpomínka na padlé Plzeňany.

I představitelé města během tohoto dne položili kytici k památníku, ale tato legálně osazena deska se jmény padlých Plzeňanů i s dovětkem Přispěli… byla „mocipány“ města Plzně negativně přijata.

Na tomto základě byla, můžeme říci, tajně deska odstraněna a uložena do depozitáře.

O této tajné akci byl OV ČSBS informován dopisem Správy veřejného statku města Plzně až dne 17. 5. 2021 s tím, že uvádění dovětku "Přispěli…"  je neobvyklé, nic víc.

Co k tomu říci? Snad jen to, že Správa veřejného statku města Plzně, na něčí pokyn, dělá politická rozhodnutí. Zřejmě jim vadí zmíněné vlastenecké organizace, které svými finančními prostředky přispěli ke zhotovení a osazení pamětní desky.

Plzeňský KV KSČM vyjadřuje nesouhlas s daným rozhodnutím, který hrubě porušuje demokratické principy. Občanská veřejnost má právo na udržení historických pravdivých skutečností. Vždyť ještě v současné době žijí mnozí příbuzní padlých.

Žádáme Správu veřejného statku města Plzně o vrácení této pamětní desky na původní místo k památníku padlých Plzeňanů na Náměstí Míru, spolu s uhrazením veškerých finančních nákladů spojených s touto tajnou akcí.

Na hrůzy války, vraždy, týrání a vyhlazování celých národů způsobené rozpínavostí a nadřazeností německého nacismu nelze zapomenout.

Náš odkaz je připomínat tyto válečné hrůzy budoucí mladé generaci!

RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM, 7. 6. 2021, Tachov