Stanovisko Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM k ukradené pamětní desce skutečným osvoboditelům města Plzně

7. 6. 2021

Důležitým bodem jednání Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM v Tachově dne 7.6.2021, bylo schválení Stanoviska k otázce "ukradené" pamětní desky městem skutečným osvoboditelům Plzně.

Oblastní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu (dále OV ČSBS) spolu s Klubem českého pohraničí (dále KČP) již několik let usilovaly o doplnění památníku padlých Plzeňanů, jmény padlých plzeňských občanů - odbojářů. Toto se povedlo až v roce 2020, kdy na základě žádosti OV ČSBS na Správu veřejného statku města Plzně (dále SVS) o umístění pamětní desky spolu s návrhem seznamu jmen a textem: Přispěli: KČP, KSČM, Matice Čech Moravy a Slezska a ČSBS".

Po doplnění všech potřebných povolení byl se žádostí vysloven souhlas, tedy i s dovětkem Přispěli…

Text vytesal p. Štěrba, Kamenictví Kožlany a počátkem prosince 2020 byla deska osazena u památníku padlých Plzeňanů do země. Vše bylo provedeno v souladu se schválenou žádostí. Jako každoročně, tak i letos, dne 5.5.2021 za účasti ČSBS, KČP, KSČM, Matice ČMS a ostatních společenských organizací či spolků, byly u tohoto památníku položeny kytice, jako vzpomínka na padlé Plzeňany.

I představitelé města během tohoto dne položili kytici k památníku, ale tato legálně osazena deska se jmény padlých Plzeňanů i s dovětkem Přispěli… byla „mocipány“ města Plzně negativně přijata.

Na tomto základě byla, můžeme říci, tajně deska odstraněna a uložena do depozitáře.

O této tajné akci byl OV ČSBS informován dopisem Správy veřejného statku města Plzně až dne 17. 5. 2021 s tím, že uvádění dovětku "Přispěli…"  je neobvyklé, nic víc.

Co k tomu říci? Snad jen to, že Správa veřejného statku města Plzně, na něčí pokyn, dělá politická rozhodnutí. Zřejmě jim vadí zmíněné vlastenecké organizace, které svými finančními prostředky přispěli ke zhotovení a osazení pamětní desky.

Plzeňský KV KSČM vyjadřuje nesouhlas s daným rozhodnutím, který hrubě porušuje demokratické principy. Občanská veřejnost má právo na udržení historických pravdivých skutečností. Vždyť ještě v současné době žijí mnozí příbuzní padlých.

Žádáme Správu veřejného statku města Plzně o vrácení této pamětní desky na původní místo k památníku padlých Plzeňanů na Náměstí Míru, spolu s uhrazením veškerých finančních nákladů spojených s touto tajnou akcí.

Na hrůzy války, vraždy, týrání a vyhlazování celých národů způsobené rozpínavostí a nadřazeností německého nacismu nelze zapomenout.

Náš odkaz je připomínat tyto válečné hrůzy budoucí mladé generaci!

Fotogalerie

Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM, 7. 6. 2021, Tachov