SUMMIT • BIDEN – PUTIN • ŽENEVA • ŠVÝCARSKO • 16.6.2021

16. 6. 2021

Ve středu 16.6.2021 se koná ve švýcarské Ženevě Summit USA – Ruská federace na nejvyšší úrovni, kdy se poprvé sejdou ve funkci prezidentů států Joe Biden a Vladimír Putin.

Summit se koná v době nejhorších vztahů mezi oběma velmocemi od dob II. Světové války.

Koná se na naléhavé přání americké strany.

Sledujeme události a komentáře kolem přípravy tohoto summitu a zde je několik postřehů ze světových medií, především ale z ruské strany.

•    Americká administrativa s maximálním úsilím měla zájem o uskutečnění tohoto summitu. Původně USA navrhly místo setkání Rekjavík, (Rekjavík 2) jako se uskutečnil summit 11.10.1986 na Islandu, (který je členem NATO) Reagan – Gorbačov. Ruská strana toto místo odmítla.

•    Ruští politologové se vyjadřovali v komentářích v mediích, že by se Putin tohoto summitu neměl zúčastnit, že to Ruská federace nepotřebuje! V době, kdy USA uvalují na Rusko kdejaké sankce, kdy už nemají kam sáhnout, aby uvalily další sankce, kdy kromě Putina a Lavrova jsou uvaleny sankce téměř na všechny vysoké funkcionáře, a kdy USA porušují ve světě mezinárodní právo a páchají tam válečné zločiny jako v Sýrii, v Iráku a v jiných zemích, kdy podporovaly státní převrat na Ukrajině a v poslední době v Bělorusku, že tento summit je proti zájmům Ruska.

•    Dále politologové poukazují na to, že Putin jakoby naskakuje do evropského programu Bidena, který má v Evropě mnohá setkání, včetně setkání s vrcholnými představiteli států NATO a že Putin bude jen jako „jeden z drobných bodů programu“ Bidena. Že to bude americkou stranou a jejich západními spojenci zneužito v protiruské propagandě, oslavě úspěchu Bidena a že to bude mediální ponížení Putina.

•    Důkazem toho, že Američané udělali pro uskutečnění tohoto summitu maximum je to, že prezident Biden zrušil veřejně americké sankce proti plynovodu Nord Streem II., což byla ruská podmínka se vůbec bavit o summitu! Plynovod ale ještě není dostavěn, k 9.6.2021 schází položit 80 km potrubí linie B v dánském a německém moři, přičemž každý den za příznivého počasí uprostřed moře obě truboukládající lodě položí na dno moře cca 1 km potrubí. V době summitu nebude plynovod dokončen. Politologové poukazují na to, že Joe Biden už jako viceprezident v době kdy byl prezidentem Barack Obama podvedli Putina, kdy poté nesplnili slib, který Putinovi osobně dali. To samé se může stát s Nord Stream II.

•    Rusové váhali i nad místem konání Ženevou, protože v posledních měsících ze Švýcarska chodí falešné e-maily a telefonáty do Ruska, že v nějaké škole v Rusku,  v metru, v nemocnicích či jiných státních budovách vybuchne bomba. Obdobný e-mail přišel ze Švýcarska i kolem údajné bomby na palubě irského boeingu Ryanairu, které nouzově přistálo v běloruském Minsku.

•    Politologové v komentářích tvrdí, že USA mají obavu z nejnovějších ruských zbraní, ať už jsou to hypersonické rakety které USA nemají, Cirkony, Kalibry, podmořské jaderné Poseidony, nové strategické ponorky – raketové křižníky, ale i raketové komplexy Avantgrad, které jsou nezachytitelné protivzdušnou obranou a proti kterým nemají USA ani NATO obranu. Rusko v posledních letech udělalo ve vojenské oblasti technologický průlom a poprvé v historii předběhlo v moderní vojenské výzbroji USA, které za ním zaostávají, proto podle politologů potřebují USA jednat. Souvisí s tím i narůstající vojenská moc Ruska v severním ledovém oceánu, kde tají ledovce a otevírají se tam nové transportní cesty a nová naleziště surovin. USA a NATO nemají sílu Rusku v tomto prostoru konkurovat, americké válečné lodě byly konstruované pro teplé mořské vody a směřovaly k zemím, kde byla ropa. Jde také o to, že doposud USA a jejich spojenci kontrolovaly vojensky všechny jižní námořní cesty a průplavy, což sloužilo k blokádě či ztěžování exportu zboží do světa ze zemí, jako byla Čína, Irán a jiné země. USA touto blokádou tyto země ekonomicky zadržovaly ve svém rozvoji. Rusko nyní bez problémů Číně umožnuje plout a transportovat gigantické objemy zboží severními ledovými cestami a ještě garantuje jejich bezpečnost svým globálním navigačním systémem, svými ledoborci i armádou!

•    Všude, kde jsou národní zájmy USA ve světě, tam USA narazily na Rusko, ať už je to Sýrie, Irán, Čína, Severní Korea!

•    Velké dohady mezi oběma zeměmi byly v přípravě summitu o programu jednání. 

•    Američané prý navrhli, aby se schůzka uskutečnila bez předem daného programu, jako první setkání, které by položilo jakýsi „nový“ začátek . To údajně Putin odmítl se zdůvodněním, že nemá čas na takové jednání o ničem.

•    Rusko navrhovalo, aby se jednalo mmj. o kyberbezpečnosti, což USA kategoricky odmítly!

•    Ministr Lavrov k tomu uvedl, že existuje speciální přímá linka mezi Ruskou federací a USA, kde se mohou navzájem rychle předávat a vyměňovat informace. USA neustále v posledních letech obviňují Rusko z kyberútoků vůči USA, tu na volby, tu na něco jiného. Rusko prý 7x oficiálně žádalo USA prostřednictvím této speciální linky, aby jim USA poskytly nějaké konkrétní informace a záchytné body o kyberútocích z Ruské federace, aby to mohli Rusové prošetřit. Ani jednou USA Rusku dle Lavrova neodpověděly. V roce 2018 se prý mělo uskutečnit první setkání odborníků USA a Ruska ve Švýcarsku ke kyberbezpečnosti. Delegace USA prý přiletěla o den dříve. Když přiletěli zástupci ruské strany, ještě než vystoupili z letadla, tak jim Američané oznámili, že ruší tuto schůzku.

•    Ruská media zveřejnila několik bodů programu o čem se bude na summitu mluvit, na čem se obě strany nakonec shodly. (Vztahy obou zemí, strategická stabilita ve světě, uregulování válečných konfliktů ve světě v nežhavějších bodech světa, proces odzbrojování, boj s terorismem, pandemie Covid a ekologie).

•    Samozřejmě, že podle politologů přijde řeč i na pojetí "americké demokracie" a "lidských práv". Prezident Putin naznačil, že je připraven s Joe Bidenem hovořit o dvojitých standardech při posuzování lidských práv ve světě ze strany USA. Jako příklad uvedl proniknutí nespokojených amerických občanů do budovy Kongresu USA kolem voleb prezidenta USA, kdy byli tito lidé prezidentskou administrativou označeni za teroristy, kdy 31 z nich dodnes je ve vězení a dostali dlouholeté tresty. A srovnal to s obdobnou situaci v Bělorusku, kde se jednalo podle USA naopak o mírumilovnou běloruskou veřejnost a demokratickou opozici, která obsadila některé státní budovy, či se do nich snažila násilím přes odpor policie proniknout na protest, s cílem vyjádřit nespokojenost s režimem v Bělorusku. 

•    Summit se uskutečňuje v době, kdy Ruská federace jako odpověď na tvrdé americké sankce vyhlásila program „Dedolarizace“! To je projekt, kdy Rusko přestává držet své finanční rezervy v amerických dolarech. Což byla doposud obrovská suma. S tím souvisí i to, že Rusko bude obchodovat v dolarech jen nejnutnější věci, vše ostatní, především ropa a plyn se budou obchodovat v národních měnách, v čínských juanech, nebo v euro. K Rusku se v tomto přidávají i jiné země, jako je obrovská Čína a další. To vše má dopad na sílu americké měny, tedy amerického dolaru, jehož hodnota klesá a Američané z toho šílí! S americkým dolarem klesá i vliv USA ve světě, za stejné množství USD už si Američané nemohou tolik dovolit!

•    Prezident Putin k tomuto summitu řekl: Nečekejte žádný průlom! Půjde o to, vyměnit si názory na řadu aktuálních problémů v dnešním světě a pokusit se vrátit vztahy obou zemí k normálním vztahům, odvrátit válečný konflikt.

•    Politologové Ruské federace vyjadřují obavu, aby Putin „nešlápl tzv. na nastražené hrábě“ Američanům, jako to udělal Gorbačov v Ženevě a v Rekjavíku, kdy dostal nějaké slovní záruky, které potom Američané a NATO nedodržely.

•    Summit se uskutečňuje v době, kdy v USA narůstá vnitropolitická krize, která hrozí rozpadem USA. Prezident Biden zve do země imigranty, Texas, příhraniční stát s Mexikem kvůli tomu mluví o katastrofě, protože je zaplaven imigranty. Situace je tam mimořádně dramatická, (česká media o tom nehovoří), je možný všelijaký vývoj v USA. Bývalý prezident Trump hovoří v mediích o návratu do funkce prezidenta USA už v roce 2022, přičemž volby budou až v roce 2024!

•    Podle sociologických průzkumů amerických agentur na výzkum veřejného mínění si více než 50% obyvatel USA myslí, že volby amerického prezidenta z 3.11.2020, kdy zvítězil Joe Biden byly zfalšované! To je katastrofa pro americkou politiku a prezentovanou americkou demokracii vzorovou pro celý svět! V Arizoně a v Gerogii se v těchto dnech přepočítávají hlasy z voleb prezidenta z 3.11.2020, výsledek má být oznámen do měsíce! Události v USA mohou nabrat průdký spád!

•    Administrativa USA potřebuje mít před vlastním obyvatelstvem úspěchy na mezinárodním poli, když ji doma v USA hoří půda pod nohama. 

•    O tom všem bude nadcházející summit Biden – Putin.

 

Autor: 
V.F., Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM