Selhání a trapas jihočeského hejtmana Kuby z ODS: Ředitel BIS Koudelka se stal v Jihočeském kraji fiktivním „brigádním generálem“?

12. 6. 2021

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Ing. Michal Koudelka, který má hodnost policejního plukovníka a kterého zatím prezident Miloš Zeman opakovaně odmítl jmenovat do generálské hodnosti, se stal "fiktivním brigádním generálem“, do které jej recesisticky povýšil jihočeských hejtman Martin Kuba, bývalý předseda celostátní ODS.

Neslýchaný úlet a drzost od jihočeského hejtmana!

Kuba „udělil“ fiktivní hodnost „brigádního generála“ Koudelkovi při jeho návštěvě na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

Z hlediska zákonů porušil dle našeho názoru hejtman Kuba zastupitelský slib krajského zastupitele, ve kterém se veřejně slovně a následně písemně zavázal, že se bude řídit Ústavou a zákony České republiky. Automaticky se přepokládá u takto vysoké státní funkce, hejtmana kraje, že půjde příkladem všem podřízeným, ale i všem občanům nejen Jihočeského kraje při doržování zákonů této země a Ústavy ČR. A že bude obzvláště dbát o zachování důstojnosti této státní instituce, tzn. Krajského úřadu. 

Zákon o krajích č. 129/2000 Sb. říká:

§ 33

(1) Mandát člena zastupitelstva kraje vzniká zvolením; ke zvolení dojde ukončením hlasování.

(2) Člen zastupitelstva skládá na začátku prvního zasedání zastupitelstva, jehož se po svém zvolení zúčastní, slib tohoto znění: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu kraje a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky."

(3) Člen zastupitelstva skládá slib před zastupitelstvem pronesením slova "slibuji". Složení slibu potvrdí člen zastupitelstva svým podpisem.

Tento slib zastupitele pan Kuba z ODS hrubě porušil! 

Ústava České republiky totiž říká v článku 63, že do generálské hodnosti jmenuje a povyšuje prezident republiky. (Nikomu jinému v této republikce není tato pravomoc Ústavou naší země svěřena. Povýšení do generálké hodnosti je jeden z nejvýznamnější státní aktů v ozbrojených složkách, tudíž ji žádný jiný státní úředník nemůže jakýmkoliv způsobem zlehčovat či tento akt bagatelizovat).

Hejtman Kuba by se za své konání měl veřejně omluvit! A Správní soud by měl proti jeho jednání zasáhnout za závažné porušení Ústavy ČR a zbavit jej mandátu krajského zastupitele!

Kam by situace v naší zemi došla, kdyby se takto choval každý kraj, každý vyšší úředník státu? Kuba by také mohl jmenovat Pavla Novotného z Řeporyjí předsedou vlády České republiky pro Jihočeský kraj. Karla Schwarzenberga ministrem obrany či Mirka Kalouska ředitelem národního divadla v Praze pro Jihočeský kraj? 

Ředitel BIS Michal Koudelka na jihu Čech přednášel studentům tamních gymnázií o práci BIS a o Vrběticích. Při té příležitosti jej hejtman Kuba povýšil do hodnosti brigádního generála pro území celého Jihočeského kraje.

Související: https://www.kraj-jihocesky.cz/index.php/michal-koudelka-povysen-do-hodno...

Autor: 
https://twitter.com/Kuba_Martin/, úprava jk, Mediádlní úsek Plzeňského kraje
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/20210611/reditel-bis-kodelka-se-stal-fiktivnim-brigadnim-generalem-zemanovi-navzdory-14804756.html