Předložené důkazy ukázaly, že český ministr zahraničních věcí Kulhánek /z ČSSD/ a jím řízené ministerstvo lhali a poškozovali zájmy ČR!

17. 6. 2021

Český ministr zahraničních věcí Kulhánek by se měl omluvit za to, že lhal české veřejnosti o údajném vynuceném přistání boeingu letu Ryanairu z Atén do Vilniusu dne 23.5.2021 v Minsku, v hlavním městě Běloruska! 

Za to, že lhal o údajném neakceptovatelném chování běloruského režimu, který používá „stalinské metody“ při výslechu běloruského blogera Romana Protaseviče, který byl na palubě tohoto boeingu a hlavně za své neprofesionální jednání, kterým přispěl k šíření mezinárodní nenávisti, politické štvanici a sankcím vůči Běloruské republice! A k nežádoucímu zvyšování mezinárodního napětí!

V pondělí, dne 14.6.2021 se uskutečnila v Minsku, v hlavním městě Běloruska tisková konference k nedávným událostem z 23.5.2021 kolem nouzového přistání boeingu irské letecké společnosti Ryanair v běloruském hlavním městě Minsku, pod hrozbou bomby na palubě letounu.

Na této tiskové konferenci předstoupil před běloruské i zahraniční novináře hlavní aktér celé události, zatčený opoziční běloruský novinář a bloger Roman Protasevič! Dále ředitel Úřadu pro letectví, spolu s ním šéf prokuratury i představitel Ministerstva obrany – velitel vzdušných vojenských sil Běloruska.

Každý z těchto běloruských vysokých státních funkcionářů jménem úřadu, v jehož čele stojí, předložil novinářům i široké veřejnosti výklad událostí a důkazy, co se stalo onoho dne 23.5.2021. Tisková konference byla přenášena v přímém televizním přenosu několika televizními společnostmi.

Z předložených důkazů, tzn. dokladů na tiskové konferenci, dále zvukových záznamů hovorů, fotografií a videodokumentů je patrné, že všechny dotčené běloruské orgány v souvislosti s nouzovým přistáním tohoto boeingu v Minsku postupovaly správně, v souladu s mezinárodními konvencemi o letectví, předevších v souladu s Chichagskou konvencí a pravidly o bezpečnosti letového provozu!

Celá tisková konference je zveřejněna na videozáznamu, který trvá 1 hodinu a 13 minut. Zhruba od 47 minuty na tomto záznamu odpovídá novinářům na otázky Roman Protasevič.

Nic z toho o údajně donuceném přistání boeingu Ryanairu v Minsku běloruskými úřady a o fyzickém násilí vůči Romanu Protaseviči v běloruském vězení, což písemně prohlašovalo české Ministerstvo zahraničních věcí pod vedením ministra Kulhánka se ukázalo, že není pravda, že jsou to všechno lži!

Roman Protasevič uvedl na tiskové konferenci, že ve vazbě nebyl nikdy nikým mlácen ani mučen, že se jej nikdo ani prstem nedotkl, speciálně ukázal svoji tvář ze všech stran i ruce, že na nich nemá nic po mučení. A prohlásil, že je připraven kdykoliv absolvovat lékařskou prohlídku, jestli má nějaké podlitiny na těle nebo něco podobného. Řekl doslova cítím se výborně. A chci poprosit kolegy novináře, nepište takové neověřené věci, ne kvůli mně, ale kvůli mojim rodičům, kvůli mé matce. Víte jak to na ni strašlivě působí?!

Informaci některých medií, že Protaseviče měl osobně navštívit ve vězení běloruský prezident Lukašenko a že jej měl osobně mlátit se Protasevič vysmál a označil to za holý nesmysl!

Český ministr zahraničí Kulhánek přitom zacházení s Protasevičem v běloruském vězení před časem označil za „stalinské metody vyšetřování“, které jsou nepřijatelné!

Dále bloger Protasevič na video v rámci tiskovky uvedl, že nadále nesouhlasí s prezidentem Lukašenkem, že jej nepodporuje. To ale neznamená, že je proti Bělorusku!

Protasevič také na video uvedl, že v době po prezidentských volbách v Bělorusku bylo velmi mnoho lidí, kteří ty protesty mysleli upřímně a byla z nich cítit obrovská energie. Jakmile ale protesty opadly, což se projevilo na podzim 2020, začaly se objevovat sváry mezi vůdci protestu a najednou bylo cítit, že už jde o něco jiného, než o prospěch Běloruska. Že to byly osobní zájmy těchto lidí, ale i zájmy jiných zemí. A s tím už Protasevič nechtěl mít nic společného! On také uvedl, že už nechtěl být novinářem a komentovat svým jménem protesty či události. On chtěl zůstat jen fotografem v okolí Světlany Tichanovské, bez jakýchkoliv komentářů.
Jinými slovy, „revoluce v Bělorusku začala požírat své děti“ (naše vlastní poznámka).

Na adresu svých rodičů, kteří žijí v Polsku Protasevič na videu řekl, že se mohou klidně vrátit do Běloruska, že jim zde nehrozí žádné postihy.

Zástupce běloruského Úřadu pro letectví uvedl, že udělat chybu v letectví znamená často katastrofu se ztrátou mnoha lidských životů, a to si nikdo nemůže a nechce dovolit. Uvedl, že letečtí dispečeři Běloruska, kteří řídí letový provoz nad Běloruskem postupovali bezchybně, podle mezinárodních standardů. Byl zveřejněn i celý záznam telefonického rozhovoru s letištěm ve Vilniusu se kterým běloruští dispečeři situaci boeingu konzultovali, což jednoznačně vyznělo ve prospěch běloruských dispečerů!

Velitel vojenského letectva odmítl tvrzení novinářů o tom, že na donucení boeingu k přistání v Bělorusku se podílel i vrtulník běloruské armády. Uvedl, že v momentě, kdy irský boeing vstoupil do vzdušného prostoru Běloruska, plnil vojenský vrtulník ve vzduchu úkoly u státní hranice na výšce 700 metrů a o rychlosti 190 km za hodinu. Přitom boeing letěl ve výšce 11800 metrů a rychlostí 850 km za hodinu.

Dále uvedl, že vojenská stíhačka MIG 29, která vzlétla do vzduchu, byla v momentě startu podle záznamu systému objektivní kontroly vzdušného prostoru (což je mezinárodně propojený systém) vzdálena 130 km od boeingu! V době, kdy boeing začal přistávat v Minsku, byla stíhačka dle tohoto obrazového systému vzdušné kontroly vzdálena 55 km od něj. Tudíž nemohlo dojít k žádnému donucování boeingu k přistání touto stíhačkou, ani k tzv. leteckému doprovodu tohoto letu boeingu na přistání. Nemohlo se jednat ani o žádný vzdušný terorismus ze strany Běloruska!

Dále bylo uvedeno na tiskové konferenci, že pilot irského boeingu Ryanair dodnes neposkytl žádný veřejný komentář k této události, ani nebyla poskytnuta jeho výpověď mezinárodním orgánům pro letectví, což je mimořádně podezřelé a divné!?

Hlavní prokurátor Běloruska uvedl, že Protaseviči již bylo sděleno obvinění ve 2 věcech, kdy byly přesně před novináři vyjmenovány paragrafy běloruských zákonů. Jeho přítelkyni, která s ním letěla na palubě bylo rovněž sděleno obvinění ze 3 věcí, rovněž s vyjmenováním  čísel paragrafů a zákonů a s patřičným zdůvodněním.

Dále hlavní prokurátor uvedl informaci, že jen v letošním roce už bylo 14 případů, kdy byla hlášena bomba na palubě nějakého letadla nad Minskem či přímo na letišti v Minsku. Všechny události se šetří policií.

A tak jako jeden z největších lhářů v této běloruské kauze se ukázal český ministr zahraničních věcí Kulhánek /ČSSD/, který svojí nekompetentností a zřejmě i úmyslně, pomáhal vytvářet ovzduší mezinárodní štvanice proti Bělorusku a co více i zavádění ekonomických sankcí vůči této zemi. A to absolutně bez jakýchkoliv důkazů!

Ministr Kulhánek by se proto měl české veřejnosti a hlavně Bělorusku za své neuvážené a nekompetentní jednání veřejně omluvit, nebo odejít z funkce!

Česká republika si do budoucna nemůže dovolit, aby její mezinárodní vztahy řídil nezodpovědný politik, kterému když zavolají ze zahraničí co má dělat, tak aniž si prověří důkazy, tak páchá obrovskou škodu v mezinárodních vztazích a v podstatě poškozuje elementární  zájmy České republiky!

Zde je odkaz na záznam celé tiskové konference v Minsku:

https://www.youtube.com/watch?v=RJgUKfyUlwI&t=577s

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www.belta.by, MZV ČR