Tisková zpráva z jednání KV KSČM Plzeňského kraje ze dne 21. června 2021

22. 6. 2021

V Plzni, v budově KSČM, se uskutečnilo v pondělí dne 21.6.2021, od 16:00 hodin, 5. zasedání Plzeňského Krajského výboru KSČM. Po vládních protiepidemických opatřeních z důvodu Covid - 19 to bylo po půl roce první zasedání. Jednání se za vedení strany zúčastnil 1. místopředseda ÚV KSČM s. Petr Šimůnek.

KV KSČM se na svém 5. zasedání dne 21.6.2021 kromě dalších bodů zabýval otázkou stavu zabezpečení volební kampaně k nadcházejícím parlamentním volbám a aktuální politickou situací v zemi.

Je si vědom skutečnosti, že komunisté v posledních letech několikrát po sobě ve volbách požadovaného výsledku nedosáhli. Po analýze skutečností a příčin tohoto neuspokojivého stavu je nutné pozornost stranických organizací a členů strany zaměřit na vedení kontaktní kampaně mezi příbuznými, známými, přáteli i těmi blízkými, kteří mohou svými hlasy tento propad zvrátit.

V rámci této kampaně objasňovat, co se KSČM podařilo prosadit v rámci tolerance Babišovi vlády, která si tyto výdobytky přivlastnila společně s ČSSD. Bude také nutné vysvětlit občanům – voličům, co KSČM dál prosazovala a co se naplnit a proč nepodařilo. Přitom poukázat na pravé viníky této skutečnosti. KSČM musí razantněji prosazovat svůj program, který je programem pro občany a získat tak masovou podporu. Tím by se posílila prestiž a vliv strany a naopak by se oslabil vliv pravicové koalice. Měli bychom v rámci voleb projevit také to, že jsme skutečnými Čechy a ne slovy europoslance Peksy, který o sobě prohlásil, že je Evropan a tudíž že i náš národ je Evropanský. Právě tato skutečnost by měla být jakýmsi varováním všem občanům.

KV KSČM také velmi tvrdě odsoudil dohodu vlády s pravicovou opozicí vyloučit ruské a čínské firmy z výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vždyť ruské technologie na výrobu elektřiny z jádra jsou špičkové a uznávané i západním světem. Veřejnost nevěří vymyšleným bezpečnostním rizikům stran obou zemí. KSČM odsuzuje, že nerozhodují národní zájmy a zájmy většiny občanů, ale především zájmy ekonomické navíc viditelně napomáhající prosadit v ČR americké technologie. Do budoucna jde také o stabilizaci cen elektrické energie nejen pro občany, ale i naše národní hospodářství. I tímto odsouzenihodným opatřením ze strany vlády přispívá ČR k nedobrým vztahům s Ruskou federací. Komunisté Plzeňského kraje budou vždy hájit zájmy občanů ČR, kteří musí žít v bezpečí a míru bez fanatiků, kteří vtahují republiku do mezinárodních sporů.

KV KSČM vyzývá voliče k podpoře programu KSČM, který je programem pro většinu občanů ČR.

 

Podrobné body jednání KV KSČM:

Příprava krajské organizace KSČM na volby do Poslanecké sněmovny PČR, které se uskuteční 8. a 9.10.2021

Projednání a schválení výsledků hospodaření Krajského výboru KSČM a inventarizace majetku za rok 2020 a hospodaření za 1.-4. 2021, včetně stanoviska Krajské revizní komise k výsledkům hospodaření za rok 2020.

Stav členské základny KSČM v Plzeňském kraji k 31.12.2020

Plány práce krajských orgánů KSČM na II. pololetí roku 2021

Obšírně byla projednána informace o situaci ve straně po dvou posledních zasedáních pléna ÚV KSČM, kde se jednalo o změnách ve vedení strany.

Byla podána informace o přípravě jednání pléna ÚV KSČM, které se bude konat 17.7.2021

Byly schváleny personální změny v plénu KV KSČM na podnět Městské organizace KSČM v Plzni

V diskusi bylo hovořeno například na téma slabé mediální práce vedení KSČM na úrovni centra. O chování ČSSD a jejího vedení, která dlouhodobě zaujala pozici pravého středu ačkoliv slovně se snaží prezentovat jako levicový subjekt. Bylo hovořeno o posledních krocích pravice v čele s profesorem Fialou z ODS v Poslanecké sněmovně, kdy byly vyřazeny Ruská federace a Čína z tendru na dostavbu JE Dukovany, což způsobí naší republice v budoucnu značné problémy v oblasti energetické bezpečnosti země. Hovořilo se na téma „obrovské rusofobie“ v naší zemi, což už se začalo projevovat ztrátou trhů v Ruské federaci, kdy naší zemi Ruská federace oficiálně označila za nepřátelsky se chovající stát vůči Rusku spolu s USA. Hovořilo se o blížící se ekonomické krizi a velké inflaci, která vypukne na podzim, což už se projevuje raketovým růstem cen v mnoha odvětvích, např. ve stavebnictví růstem cen o 80-100%, což následně způsobí propouštění, krach mnoha firem, další velkou zátěž státního rozpočtu na sociální dávky. Aj.

Fotogalerie

1. místopředseda ÚV KSČM s. Petr Šimůnek reaguje na diskusní příspěvky
Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
KV KSČM Plzeňského kraje 21. 6. 2021