Vše naznačuje, že centrum štvaní proti Bělorusku a rusofobie vůči Ruské federaci v naší zemi je na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, kterému šéfuje ministr Kulhánek z ČSSD!

27. 6. 2021

Před několika dny jsme zveřejnili na našich webových stránkách informaci z tiskové konference státních orgánů Běloruska k nouzovému přistání boeingu irské letecké společnosti Ryanair v běloruském hlavním městě Minsku z 23.5.2021, která odhalila a na faktech dokázala, že český ministr zahraničí Jakub Kulhánek k této události "lže jako když tiskne" a jím řízené ministerstvo vydalo k této události dvě lživá prohlášení, eskalující mezinárodní napětí na východ od naší republiky vůči Bělorusku!

Nastavili jsme tím ministrovi Kulhánkovi a ČSSD zrcadlo, aby se usvědčeni ze lži „chytli za nos“ a aby si nejdříve pořádně ověřili informace a pak přijímali závažná opatření, a aby nečinili naopak, že nejdříve přijímají závažná rozhodnutí a sankce a pak začnou přemýšlet nad důsledky!

Zde je odkaz na tento náš původní článek:

Sledujeme průběžně další kroky českého ministra zahraničí Kulhánka a ty ukazují na to, že tento „ohýbač pravdy“ se postavil do čela útoků proti Bělorusku a do čela rusofobie v naší zemi!

Žádná sebereflexe nad usvědčením ze lži u něj, ani u ČSSD není patrná! Žádná snaha o prioritní prosazování a obhajování českých národních zájmů a normálních vztahů s ostatními zeměmi. Pouze poslušnost zahraničních pokynů a jakási falešná solidarita se zeměmi EU postavená na základech ze lží.

A co hlavně, přilevání oleje Kulhánkem do válečného štvaní vůči Bělorusku a Ruské federaci!

Další zprávy z webu Ministerstva zahraničních věcí ČR to jen potvrzují:

V pondělí 21. června 2021 zasedala v Lucemburku Rada pro zahraniční věci (FAC). Českou delegaci vedl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Hlavním tématem zasedání byla situace v Bělorusku a přijetí dalších sankcí vůči tamnímu režimu.

Ministři se v úvodu jednání sešli s vůdkyní běloruské opozice Světlanou Tichanovskou a zopakovali jednoznačnou podporu demokratické opozici v této zemi.

Následně odsouhlasili sankce namířené proti režimu Alexandra Lukašenka. "Na sankcích proti Bělorusku byla jednoznačná shoda. Opravdu to budou velmi robustní sankce, které běloruský režim rozhodně pocítí," komentoval rozhodnutí ministr zahraničních věcí ČR.

Na schváleném sankčním seznamu je 78 fyzických osob, 8 entit a zároveň se ministři shodli na přípravě dalších sektorových sankcí, které se dotknou finanční oblasti, ropného či plynárenského sektoru.

Česká republika se opakovaně postavila na stranu běloruské občanské společnosti, a to nejen verbálně.

Již po loňských srpnových volbách odsoudila násilné potlačování demonstrací a v srpnu 2020 rozhodla o navýšení bilaterální pomoci Bělorusku. Nedávné uvěznění nezávislého novináře Romana Protaseviče navíc jasně ukázalo, že režim Alexandra Lukašenka jedná bez jakýchkoliv limitů.

Vedle sankcí je EU připravena pomoci Bělorusku ekonomicky, pokud běloruský režim změní své chování.

„Lukašenko by se neměl bát dát možnost Bělorusům svobodně si vybrat, kdo jim bude vládnout. Pokud v zemi proběhnou svobodné volby, EU je připravena pomoci ekonomicky a to až do výše 3 miliard eur,” vysvětluje ministr Kulhánek.

Naše vlastní poznámka: Podotýkáme, že Kulhánkovo předchůdce Tomáš Petříček ve funkci ministra zahraničních věcí ČR, opět z ČSSD, každoročně podporoval miliony korun z rozpočtu ministerstva (tedy z peněz českých daňových poplatníků) tzv. rádoby "demokratickou" běloruskou opozici nacházející se v České republice, která si klade za cíl svrhnout legálně zvolenou běloruskou vládu a prezidenta Běloruska! Kulhánek v tom podle všeho pokračuje! Nejedná se v podstatě o nic jiného, než o financování přípravy na státní převrat v Bělorusku z českých peněz pod rouškou líbivých slov o demokracii!

Ministři hovořili také o vztazích EU s Ruskou federací. V této oblasti se Evropská unie bude i nadále řídit závěry Evropské rady z 25. května 2021, ve kterých odsuzuje protiprávní, provokativní a destabilizující aktivity Ruska namířené proti EU, jejím členským státům i dalším aktérům.

A další tisková zpráva z webu ministerstva: Dne 25. června 2021 ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek navštívil ústředí Radia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE/RL) v Praze, kde jednal s prezidentem Jamie Flyem o příležitostech a výzvách nezávislých médií.

(Opět naše vlastní poznáka: Doplňujeme, že se jedná o rozhlasovou stanici, která je řízena a pod plnou kontrolou americké výzvědné služby CIA. Jejím cílem je podporovat americké národní zájmy ve světě, poskytovat americký výklad událostí, prosazovat "americké pojetí demokracie" a podporovat politickou opozici v USA nepohodlných státech).

Při setkání se zaměstnanci RFE/RL ministr ocenil jejich přínos svobodě tisku. Mladým novinářům ze zemí východní Evropy a západního Balkánu ministr následně udělil certifikáty o absolvování programů Václava Havla a Jiřího Dienstbiera, podporovaných MZV ČR.

Při jednání s prezidentem RFE/RL ministr Kulhánek vyzdvihl trvalé partnerství s ČR a ocenil přínos Svobodné Evropy ke svobodě tisku v řadě zemí, včetně Ruska a Běloruska, v nichž čelí nezávislá média rostoucímu politickému tlaku i přímým represím. V rámci debaty ministr Kulhánek zmínil případ běloruského novináře Ihara Losika, kterému ČR věnuje mimořádnou pozornost a vyzývá k jeho bezpodmínečnému propuštění.

Ministr se rovněž setkal s mladými novináři ze zemí východní Evropy a západního Balkánu, absolventy programu novinářských stipendií Václava Havla a Jiřího Dienstbiera, které RFE/RL poskytuje již 10 let ve spolupráci s MZV ČR. V reakci na prezentace jednotlivých novinářů ministr ocenil jejich profesionalitu a nabyté zkušenosti. Spolu s prezidentem RFE/RL Jamie Flyem absolventům předal závěrečné certifikáty.

Svoboda médií je jednou z priorit české podpory lidských práv a demokracie ve světě. Ústředí RFE/RL působí v Praze od roku 1995 na pozvání tehdejšího prezidenta republiky a předsedy vlády ČR. Od té doby patří mezi tradiční partnery MZV v podpoře nezávislých médií. Od roku 2011 obě instituce úzce spolupracují v rámci programu novinářských stipendií Václava Havla pro země východní Evropy a Ruska, resp. Jiřího Dienstbiera pro země západního Balkánu ustaveného v roce 2014.

Co dodat?

Je velká škoda, že ministr Kulhánek opět promarnil další příležitost se oficiálně zeptat tohoto amerického představetele a šiřitele amerických hodnot informační svobody, co se to sakra děje v samotných USA se svobodou informací, když Donaldu Trumpovi, prezidentu USA, který byl ještě v prezidentské funkci společnosti Facebook, Twitter a Instagram zrušily jeho účty, aby nemohl komunikovat se svými voliči a občany USA, kde měl miliony sledovatelů? Proč tyto společnosti mažou statisíce účtů lidem, kteří mají jiné názory, než liberální-totalismus, který zfalšoval v USA volby amerického prezidenta v listopadu 2020?

Jednou věcí jsme si jisti. Pravda zvítězí! Tyto argumenty a důkazy jednou doběhnout a smetou Kulhánka, jako slouhu, který slouží cizím zájmům a ne své zemi!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
www.mzv.cz, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM