KSČM chápe Petra Žantovského, když v PL popisuje cenzuru mlčením …

4. 7. 2021

Výběr z tradičního sobotního komentáře¨v Parlamentních listech

Cenzura mlčením, když jde o věc za rámcem liberální demokracie.

Poslední téma načíná přiznáním, že je při něm v jistém, byť malém, střetu zájmu. „Každý ví, že jsem byl při vzniku Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku, jejíž šestý ročník byl ve středu slavnostně vyhlášen, a stále k ní mám jakýsi citový vztah. Tak předesílám dopředu, že jsem v tomto ohledu mírně zainteresován, avšak informace, o které chci mluvit, je zcela objektivní. Vztahuje se k jiné mé činnosti, a to k členství v Radě České tiskové kanceláře. Já v této rubrice zásadně neprobírám věci týkající se ČTK. Výjimku činím proto, že mi ve čtvrtek, den po vyhlášení, organizátoři té ceny dali informaci, že kolem jedenácté hodiny poslali do servisu ČTK tiskovou zprávu. Četl jsem ji, vztahovala se k porotcům, kolik jich bylo, jací to jsou lidé, jací byli ti laureáti, za co byli oceněni. Naprosto suchá, strohá tisková zpráva,“ hodnotí Petr Žantovský.

Servis ČTK nebyl schopen tuto tiskovou zprávu zveřejnit na své infobance. „Já mám takový velice smutný pocit, že to není o neschopnosti těch lidí. To vůbec ne, to jsou velice schopní profíci. Ale je to o jejich nechuti, protože mají pocit, že tato cena a lidé, kteří se kolem ní pohybují, jsou za rámcem jejich liberálně demokratických pohledů na svět. A tak tímto mlčením provozují cenzuru. Cenzura mlčením je jedním z regulérních typů cenzury. Nejprve jsme znali cenzuru předběžnou, to byly ty vybělené nebo začerněné plochy v denících, kde původně byly nějaké články, jež cenzor při předběžném náhledu vyhodil z tisku a nevyšly. Pak jsme znali cenzuru následnou, kdy sice mohlo ledacos vyjít, ale autor, editor, redaktor či šéfredaktor za to byli, když se usoudilo, že to je závadný obsah, nějak trestáni, a často až existenčně,“ připomíná mediální analytik.

Newsroom je výlev prapodivných jedinců, kteří si vyřizují účty

A ve výčtu dalších podob cenzur může pokračovat. „Dnes máme cenzuru ekonomickou, jak nám ji předestírá paní Jourová. Cenzuru vyhladověním, to jsou její slova, tedy omezit finanční možnosti všech alternativních komunikačních zdrojů směrem k nule tak, aby nebyly schopny fungovat, protože na to nebudou mít peníze, a zařídit na to takové organizační nástroje jako různé kodexy pro inzerenty včetně sankcí, kdyby je náhodou porušily. No a také máme cenzuru mlčením, cenzuru ignorancí. Tu zvolila ČTK, přestože měla spoustu času na to, aby tu zprávu vydala, aby reagovala na informaci a strčili ji bez dalšího do servisu – tak tady se provozuje cenzura mlčením. Nepíše se o tom, není to vidět, to znamená, jako by Krameriova cena neexistovala,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský. Celý článek zde:

Autor: 
Petr Žantovský
Zdroj: 
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jak-z-agresivniho-narkomana-udelali-pribeh-o-ceskem-rasismu-Sasa-Uhlova-a-ideologicky-pristup-ktery-vidime-i-jinde-rozebira-Zantovsky-669466?fbclid=IwAR0_T0vJEQ49buU37QrRqDkUMasrlNQ2noPn5FmK1dv2qm5jWqBu41DCzW0