Kulhánkovo pojetí lidských práv a respektování mezinárodního práva „šmachťá“ na jednu nohu!

10. 8. 2021

V těchto dnech propukl v Bělorusku obrovský skandál kolem americké televize CNN, která vysílá globálně zpravodajství pro celý svět. Její reportér v Bělorusku natočil záběry z nějaké nedávno opuštěné vojenské roty běloruské armády u lesa, kterou prezentovala CNN jako „běloruský gulag“ pro běloruské politické vězně!?!  Údajně mu o tomto „gulagu“ řekl jeden nejmenovaný houbař, kterého reportér CNN "náhodně" potkal nedaleko této základny v lese?

Žádnými důkazy se tento americký „rádoby“ reportér CNN neobtěžoval! 

Tak, jak to známe už z jiných zlomových událostí, například kolem údajných chemických útoků v Sýrii, kdy USA nepotřebovaly žádné důkazy o chemickém útoku, toto zpravodajství CNN jim stačilo k tomu, aby mohly raketamy tomahawk zaútočit z válečných lodí na Sýrii! 

CNN tak znovu potvrdila, že pracuje na zakázku „Deep State“ podle principu: My v CNN nemusíme dokazovat nic! Ty dokaž, že jsi nevinen!

Na toto téma se ale „rozparádil“ prezident Lukašenko, na setkání s více než stovkou novinářů u příležitosti výročí 1. roku jeho působení ve funkci prezidenta Běloruska. Na toto setkání novinářů působících v Bělorusku s prezidentem, ředitelka tiskového odboru úřadu prezidenta speciálně pozvala další reportérku CNN působící v Bělorusku.

Lukašenko ji tam za tuto reportáž před novináři z celého světa „vyčistil kožich“. Nakonec nařídil před všemi přítomnými novináři, aby americkou novinářku z CNN ředitelka tiskového odboru úřadu prezidenta Lukašenka osobně dovezla se službou prezidenta na tuto základnu a ukázala jí, co Američané natočili. I kdyby bylo potřeba, tak máte k dispozici helikoptéru a ukážete novinářce CNN, jaké CNN zveřejňuje nepravdy. Žádný gulag v Bělorusku neexistuje!

Novinářka CNN, která částečně hovořila rusky poté požádala veřejně prezidenta Lukašenka, jestli by s ním mohla natočit televize CNN interwiew? Lukašenko jí přímo na této schůzce před novináři odpověděl. Budu o tom uvažovat, ale mám jednu podmínku předem, kterou chci, aby jste splnili vy jako CNN! Bude zveřejněno všechno, co řeknu. Nic nebude vystřiženo, nic nebude v rámci mé řeči komentováno někým dalším. Já mám co říct!
Jak to dopadlo s interwiew není zatím známo, ale z předchozích případů je patrné, že CNN není schopna tuto podmínku prezidenta Lukašenka splnit, protože jej potřebuje prezentovat před světem jako zlého démona, jako největší zlo na zemi.

Je třeba zdůraznit, že to byl velice těžký rok pro celé Bělorusko i pro prezidenta Lukašenka.

Ihned po prezidentských volbách 9.8.2020 se prohlásila za prezidentku Běloruska Světlana Tichanovská, kandidátka opozice, kterou západ nyní prezentuje jako oficiální představitelku běloruského lidu i když v prezidentských volbách získala jen 10% hlasů a Lukašenko 80%.

Západní země spolu s Polskem, Ukrajinou a zeměmi Pribaltiky organizovaly v Bělorusku "berevnou revoluci", kterou se podařilo Bělorusku s pomocí Ruské federace odvrátit!

V nedávném období, prakticky před pár měsíci byl včas zachycen v Bělorusku pokus o atentát na prezidenta Lukašenka a jeho rodinu, kterou připravovala americká CIA, jejíž agenti byli spolu s několika běloruskými občany zadrženi. Vše je zdokumentováno na videozáznamy, které obletěly na internetu svět.

Odehrála se také aféra s nouzovým přistáním irského boeingu letecké společnosti Ryanair v běloruském Minsku. Kdy byl poté zatčen pasažer letu Roman Protasevič se svojí partnerkou, který byl opozičním aktivistou proti Lukašenkovi a působil v mediích proti Lukašenkovi a Bělorusku ze zahraničí. Na základě smyšlených argumentů a ničím nepodložených obvinění "o údajném násilném donucení boeingu k přistání" byly po této aféře s boeingem proti Bělorusku zavedeny brutální ekonomické sankce, ke kterým se mezi prvními přidala i Česká republika. K této události Ministerstvo zahraničních věcí ČR pod vedením ministra Kulhánka /ČSSD/ vydalo dvě lživá (!) a propagandisticky účelová a atmosféru proti Bělorusku u nás gradující prohlášení!

A co se nestalo v těchto dnech?

V pondělí tento týden, dne 9.8.2021 vyrukoval s ostrým prohlášením proti Bělorusku a prezidentu Lukašenkovi opět český ministr zahraničí Kulhánek a jím řízené ministerstvo.

V prohlášení se píše: V těchto dnech si připomínáme jeden rok, který uplynul od prezidentských voleb v Bělorusku, jejichž výsledky ČR ani EU neuznaly a které byly následované týdny a měsíci demonstrací proti zmanipulovaným volbám a za demokratizaci země. 

Události v posledních měsících bohužel ukazují, že běloruský režim nepolevuje ve svých zásazích proti zbývajícím opozičním představitelům a nezávislým médiím, že přikročil k přísným opatřením vůči diplomatickým zastoupením států EU a že volí obecně stále více konfrontační přístup.

"Česká republika nikdy neuznala zmanipulované volby v Bělorusku. Lukašenko by se měl přestat bát vlastních lidí a okamžitě by měl ukončit represe, propustit všechny politické vězně a navázat skutečný dialog s vlastními občany," říká ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Česká republika i nadále pomáhá těm, kteří usilují o pokojné a demokratické Bělorusko. Není možné nečinně přihlížet, jak je v Bělorusku používáno brutální násilí vůči pokojným demonstrantům, stupňují se represe vůči občanské společnosti, nezávislým novinářům a jsou umlčovány zbytky opozice. Ve vězení je téměř 600 politických vězňů, řada osob již byla ve vykonstruovaných procesech odsouzena k vysokým trestům odnětí svobody. 
Tyto metody známe z vlastní nedávné historie a nepatří do dnešní Evropy.

I proto Česká republika v uplynulém roce podpořila několik vln sankcí, které přijala Rada EU, aby tím postihla osoby odpovědné za násilné represe a zastrašování. Poslední vlna sankcí se zaměřuje také na hospodářství a bezprecedentní kauzu únosu letounu Ryanair a zadržení Ramana Prataseviče.
Stejně jako již mnohokrát v uplynulém roce a i v mnoha předchozích letech proto i v tento den MZV vyzývá běloruskou vládu, aby propustila všechny politické vězně, ukončila veškeré represe a navázala dialog s vlastními občany. Lidé nežádají nic jiného než respektování vlastních zákonů, základních občanských práv a pořádání férových a svobodných voleb v souladu s mezinárodními závazky Běloruska.
Tolik prohlášení.

Co k tomu dodat?

Ministr Kulhánek, co by představitel ČSSD na Ministerstvu zahraničních věcí ČR během pár měsíců v této funkci ukázal, že není schopen reflektovat svět v celé jeho šíři, že má klapky na očích a zřejmě i rudé kruhy před očima. Jeho extremistické postoje vůči Bělorusku a Ruské federaci jsou evidentní.

Neslyšeli jsme od ministra Kulhánka, že by stejně tak razantně vyzýval prezidenta Francie Macrona, proti kterému protestují již řadu měsíců desetitisíce Francouzů ve městech po celé Francii a o uplynulém víkendu statisíce lidí, aby Macronův režim přestal své lidi mlátit a zabíjet (je tam již více než 10 mrtvých protestantů, desítky lidí doživotně zmrzačených, vůdce protestního „Hnutí žluté vesty“ přišel dokonce o oko, když jej policie mlátila pendreky. Natož, aby Kulhánek  a jím řízené ministerstvo vyhlašovali ekonomické sankce vůči režimu Macrona, úplně stejně jako proti Bělorusku.

Stejně tak jsme neslyšeli od ministra Kulhánka výzvu k USA, rádoby nejdemokratičtější zemi světa, aby zrušila koncentrační tábor na Quantanámu, kde jsou vězněni lidé již desítky let, bez možnosti řádného soudu a obhajoby, některé z nich dokonce armáda a tajná služba USA unesla z jejich zemí a zavlékla je na Quantanámo!

Neslyšeli jsme od ministra Kulhánka, že by Česká republika protestovala na jeho pokyn v Radě bezpečnosti OSN proti tomu, že armáda USA vojensky nezákonně okupuje, bez mandátu RB OSN, část území Sýrie, členského státu OSN. Že tím hrubě porušuje Chartu OSN, dokonce okupuje rozsáhlé území Sýrie, kde se těží ropa, tuto syrskou ropu armáda USA krade a vyváží ze Sýrie. Kulhánek to musí vědět, protože při každé příležitosti velvyslanec Sýrie při OSN Bašár Al-Džafarí proti tomu oficiálně protestuje. A Kulhánek nic!

Takže je patrné, že akce CNN proti Bělorusku byl signál pro nový útok proti Bělorusku a jeho prezidentu v souvislosti s 1. výročím prezidenta Lukašenka ve funkci, na nějž navazují akce všech satelitních zemí USA, tedy i České republiky!

Ministr zahraničních věcí Kulhánek je pro českou veřejnost velkým zklamáním! Jeho pojetí lidských práv, respektování mezinárodního práva a Charty OSN „šmachťá“ nápadně na jednu nohu! Možná měl být raději ve straně u Pirátu než v ČSSD, tam by se ta páska přes jedno oko a částečná politická slepota daly pochopit!

Sám sebe pan Kulhánek během pár měsíců ve funkci ministra odprezentoval před českou veřejností jako „zahraniční loutku“, která spolehlivě plní příkazy ze zahraničí. 

Kulhánek z ČSSD je ministr, který není schopen na prvním místě hájit zájmy České republiky!  Pryč s ním!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www.mzv.cz, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM