Babiš se zalekl své zodpovědnosti a ze strachu odsunul rozhodnutí o jmenování nového ředitele BIS na neurčito!

10. 8. 2021

Jak známo kontroverznímu řediteli BIS plukovníku Michalu Koudelkovi končí tuto neděli 15. srpna 2021 pětiletý mandát pro výkon této klíčové státně - bezpečnostní funkce, šéfa české kontrarozvědky.

O jmenování nového ředitele, či prodloužení mandátu stávájícímu řediteli o dalších 5 let rozhoduje podle zákona o BIS vláda ČR, po předchozím projednání v Bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Pravicová opozice za pomoci jimi ovládaných či spřízněných medií již řadu měsíců tlačí na vládu a premiéra, aby vláda opětovně jmenovala jejich kandidáta, tedy opět Koudelku!

Situace kolem tohoto jmenování je už silně zpolitizovaná a Babiš a celé Hnutí ANO 2011 se v této situaci zalekli své zodpovědnosti a odsunuli řešení na neurčito!

Vláda se totiž na návrh premiéra Andreje Babiše jednomyslně rozhodla "pověřit" Michala Koudelku dalším vedením BIS až do rozhodnutí nové vlády, která vznikne po  říjnových volbách z 8. a 9.10. 2021.

Zde však může nastat situace, že příští vláda může být jmenována prezidentem klidně až na jaře, nebo dokonce v létě 2022, tedy řadu měsíců po volbách, pokud se vyjednávání o vládě zadrhnou!

Je tedy na právnících, aby posoudili, jestli nedošlo tímto provizoriem a rozhodnutí vlády, "bez zásadních důvodů" k porušení zákona o BIS?

Podle názoru KSČM, v demokratické společnosti a v normální společensko - politické situaci, kdy zemi nehrozí přírodní živelná katastrofa, ani zničující epidemie, ani válka, či pouliční masové sociální nepokoje a ničení státního majetku tak ano, dochází k neplnění zákonných povinností vládou a vláda tím porušuje zákon o BIS.

Důvodem je pouze libovůle vlády, alibismus a rozmar premiéra!

Andrej Babiš tak odhalil před volbami veřejně své "strachy" a přiznal, že jeho sebevědomí před volbami není tak pevné, jak se snaží prezentovat na veřejnosti.

Přitom víme dobře, že předchozí vlády ODS taková rozhodnutí činily bez mrknutí oka.

Není to dobré rozhodnutí ani pro BIS samotnou, ta byla uvedena rozhodnutím vlády do nejistoty! A není to dobré ani pro bezpečnost České republiky a jejich občanů. Má Koudelka ještě dělat nějaké personální změny uvnitř služby, nebo to nechat až na novém řediteli? Má BIS spouštět nějaký nový projekt, nebo s tím počkat o rok později až se nový ředitel rozkouká?! To jsou závažné věci!

Situace v naší zemi je zajímavá také tím, že se nejedná o jedinou kauzu. Obdobná situace je kolem volby nových členů Rady České televize, kdy pravicová opozice tlačí na odožení jejich volby až po podzimních volbách. Prý z důvodu ohrožení demokracie v naš zemi? A jsou i další případy!

KSČM je pro změnu v čele vedení BIS. Koudelka ve funkci ředitele neoslnil, měl i několik přehmatů a situaci kolem BIS je potřeba zklidnit! BIS by neměla být předmětem politických her ani mediálních válek!

.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM