DEN 1 – po volbách.

10. 10. 2021

Volby dopadly pro KSČM katastrofálně, když se po 30. letech poprvé nedostala do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. O tom není žádných pochyb! 
Pro KSČM je to nová situace, kterou se výrazně zhorší podmínky pro naší práci.

To hlavní, co je potřebné v této situaci udělat, je zachovat si chladnou hlavu, nepodléhat emocím a nedělat neuvážené kroky.

Teď také není čas svádět výsledek voleb na všechny a na všechno kolem nás. Musíme začít sami u sebe a s chladnou hlavou se v situaci rozebrat a vyvodit z toho závěry.

ODS se dnes ráno probouzí z kocoviny po bujaré oslavě. Nebude to jejich poslední kocovina.

Zkušený sociolog a odborník na výzkumy veřejného mínění Dr. Jan Herzmann tvrdí, že názory veřejnosti na politickou reprezentaci a na situaci v zemi se mění až cca rok po volbách. Že vítězná strana z voleb má zhruba jeden rok klid na práci, na to, aby situaci zvládla a dosáhla nějakých úspěchů.

My víme, že ODS tak velký čas nemá. Dnes ani zítra, ani za týden se nic nezmění. Ale už za pár měsíců budou změny nálad veřejnosti patrné. ODS bude muset zvládnout situaci s Covidem a bude chtít přenést všechny náklady za Covid na dolní vrstvy společnosti, na ty nejchudší. A to samozřejmě nebude všechno. Ještě se budeme divit, za co všechno budeme platit.

Tím jak v Poslanecké sněmovně není zastoupena levice, nikdo tam nebude kroky pravice korigovat a brzdit, jako doposud. To celý proces změn nálad ve společnosti urychlí. Neumíme dnes odhadnout, jaké všechny procesy tato situace nastartuje.

Také volič se bude potřebovat ve vzniklé situaci zorientovat a to všechno je proces, to není jednorázová záležitost. 

Vítězstvím ODS narostlo nebezpečí eskalace napětí vůči Ruské federaci a vyprovokování tvrdých odvetných sankcí vůči naší republice. Narostla i hrozba válečného konfliktu na východě od našich hranic. 

Jsou před námi těžké sociální a politické střety. A levice se musí rychle konsolidovat a připravit se na ně již dnes. 

Již dnes se začínáme dívat na to, jak ODS plní své předvolební sliby, které dala voličům. Ten první slib zněl, že ODS nebude vládnout ani jednat s Hnutím ANO 2011.

V brzké době bude zasedat volený orgán Plzeňské krajské organizace KSČM, který vydá k výsledkům voleb své oficiální stanovisko.

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM