Moskva: Do Moskvy přijela v pondělí 11.10.2021 na oficiální návštěvu nechvalně známá Victoria Nuland, zástupkyně státního tajemníka a ministra zahraničních věcí USA pro Východní Evropu.

11. 10. 2021

Nulandová je vysoký pracovník Ministerstva zahraničních věcí USA. Prakticky celou svojí profesní kariéru pracovala v diplomacii, někdy kolem roku 1992 dokonce působila dlouhodoběji na ambasádě USA v Moskvě.

Nulandová je veřejnosti více známa z dob prezidentování Baraka Obamy, kdy už zastávala tuto funkci. Tehdy v roce 2014 organizovala spolu s velvyslancem USA Jeffry Payetem na Ukrajině "Barevnou revoluci", tzv. „Ukrajinský Majdan“ (státní převrat na Ukrajině). Tehdy šla s velvyslancem Payettem osobně podpořit „majdanisty“ na hlavní kyjevské náměstí a rozdávala jim tam pirohy, podobné houstičkám. Také dnes se v ruských mediích objevují komentáře, že Nulandová veze do Moskvy pirohy. 

Manipulátoři v Českém rozhlase si pospíšili a prezentují její návštěvu v Moskvě, jako karatelnou, že Nulandová jede vyjádřit do Moskvy americkou nespokojenost s chováním Moskvy a že její návštěva bude spojena s vyhlášením nových sankcí vůči Ruské federaci.

Jenže. Jenže situace se má jako vždy trochu jinak. Sama Nulandová skončila na ruské "černé listině" v rámci odvety za americké sankce a do včerejšího dne měla zakázaný vstup na území Ruské federace, jako nežádoucí osoba.

Její návštěva v Moskvě se koná na osobní žádost prezidenta Bidena, který dohodl s Moskvou, že Nulandová bude stažena ze seznamu nežádoucích osob výměnou za obdobný krok Američanů ve vztahu k jednomu zástupci vedoucího odboru Ministerstva zahraničí Ruské federace. Tedy výměna stažení ze sankčního seznamu jeden za jednoho, na žádost nejvyšších amerických míst i když se nejedná o stejnou úroveň funkcí. Nulandová jede do Moskvy plnit úkoly, uložené jí od nejvyššího vedení USA.

Ten hlavní důvod je zřejmě ten, že v Moskvě dne 19.10.2021 začíná ustavující zasedání ruské Státní Dumy po parlamentních volbách (nově zvoleného Parlamentu), a Nulandová jede aktivizovat všechny síly proamerických liberálů, aby pokud možno jejich lidé zabránili kádrovým změnám na postech, které doposud zastávali proameričtí liberálové.

V Moskvě se setká se třemi představiteli státních orgánů, s vedoucím amerického odboru ZAMINI RF, s vedoucím poradcem prezidenta Putina pro zahraniční otázky a s šéfem administrace prezidenta Putina.

Moskva čeká s čím Nulandová přijíždí.

Samozřejmě americká ambasáda v Moskvě pro ní zorganizovala několik schůzek s „liberály a oligarchy“ a s „přáteli USA“ v Rusku v době, kdy jejich hlavní „trumf“ Navalnyj je ve vězení za hospodářské delikty. Nulandová absolvuje během 3 dní, kdy bude v Ruské federaci, několik takových schůzek.

Političtí pozorovatelé to komentují tak, že Američané mají silnou potřebu projednat s Ruskem pro ně některé důležité otázky globálního a regionálního významu a zkoumat možné styčné plochy s Ruskem.

Zejména se jedná o situaci kolem Afghanistánu, poté co tam utrpěly USA vojenský i politický debakl. Dále o situaci v jihočínském a tichooceánském regionu. Ale i situaci na Ukrajině, kde prezident Zelenskyj již utratil veškerý politický i morální kredit a je před odvoláním. Jak známo Ukrajina je dodnes plně řízena jako kolonie z USA. Zatím ale podle politologů situace na Ukrajině nedozrála tak daleko, aby se Ukrajina rozpadala, nebo tam vypukl válečný požár, který by se přenesl do Evropy.

Politologové také komentují to, že v USA v posledních týdnech zásadně změnili slovník v komunikaci směrem k Číně. Před nedávnem jimi byla Čína označována jako hlavní nepřítel USA. Dnes mají zájem na všestranné spolupráci a sbližování s Čínou. Prezident Biden měl snahu zorganizovat osobní schůzku s prezidentem Číny Si, ale ten to odmítl a nabídl Bidenovi jen videokonferenci s termínem někdy do konce roku 2021.

A tak uvidíme, co přinese návštěva Nulandové v Moskvě.

(aktualizováno 19.10.2021. 09:35).