Návštěva slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v nemocnici u prezidenta Zemana dne 16.11.2021 je nevhodná a za hranicí politické taktnosti!

14. 11. 2021

Slovenská prezidentka paní Zuzana Čaputová přijede dne 16. listopadu 2021 do Prahy na dvoudenní návštěvu na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS. Bude se zde účastnit oslav výročí 17. listopadu.

Již tento fakt je předmětem diskusí o porušením kompetencí, zvyklostí a politické etiky ze strany předsedy Senátu Vystrčila, protože prezidenta cizí země zve na návštěvu republiky pouze prezident země. Nikdo jiný!

A prezidentem České republiky Vystrčil rozhodně není! 

Vystrčil může zvát z titulu své funkce předsedy Senátu ČR na státní návštěvu naší republiky pouze předsedu Národní rady Slovenska a to až po dohodě s předsedou české Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, protože Slováci mají jen jednokomorový parlament a Vystrčil tam nemá rovnocenného partnera na stejně vysoké úrovni, kterého by mohl pozvat sám! 

Za druhé. V mediích v těchto dnech čteme, že prezident České republiky Miloš Zeman nepřijal v nemocnici tento týden na osobní návštěvu současného českého premiéra Andreje Babiše jehož vláda podala tento týden demisi a zatím také nepřijal na osobní schůzku ani kandidáta na nového premiéra vlády ČR prof. Fialu. To vše ze zdravotních důvodů!

Nemá tedy logiku, proč by prezident Zeman měl přijímat v nemocnici na osobní návštěvu slovenskou prezidentku Čaputovou, i když jako žena je to „kost“?  

A tak lze za návštěvou prezidentky Čaputové u prezidenta Zemana v nemocnici vypozorovat další politické zájmy kontroverzního předsedy Senátu Miloše Vystrčila z ODS a jeho 1. místopředsedy Růžičky. 

Je to další z hrubých Vystrčilo politických přešlapů, srovnatelný s jeho nedávným výletem na Tchajwan, který je nedílnou součástí Číny. Vystrčil tehdy i přes varování diplomatů z Ministerstva zahraničních věcí ČR aby to nedělal, obešel ústřední Čínskou vládu a odletěl s početnou senátní delegací jako jeden z nejvyšších státních představitelů ČR bez pozvání a vědomí čínské diplomacie jednat s provincií Tchajwan! 

Byla z toho následně velká mezinárodní ostuda a okamžité tvrdé sankce čínské strany vůči všem účastníkům nepovedeného senátního zájezdu! Sám Vystrčil dostal „červenou kartu“ a už  se do Číny nepodívá, protože se stal „Personou non grata“! (Nežádoucí osobou)! 

Vystrčil následně potřeboval vyjádřit svůj tupý postoj vůči Číně a prohlásil na reakci čínské strany: „Jsem Tchajwanec“! Ta přezdívka, kterou si sám dal už mu zůstala dodnes! Následně se objevilo mnoho vtipů na jeho osobu, včetně psychiatra Chocholouška – „Tak ty jsi Tchajwanec?“.

Návštěva prezidentky Čaputové v nemocnici u prezidenta Zemana nápadně zavání politickou technologií před českou prezidentskou volební kampaní, kdy volby nového české prezidenta se uskuteční v lednu 2023 a volební kampaň začne už v pololetí roku 2022! 

Jak víme, předseda Senátu Vystrčil usiloval nedávno o to, zbavit prezidenta Zemana prezidentských pravomocí pro zdravotní nezpůsobilost, podle článku č. 66 Ústavy ČR! Pod obrovským tlakem veřejnosti ale musel tento svůj návrh stáhnout!

Nyní se Vystrčil na radu polit - technologů moci v pozadí rozhodl hrát kartu Čaputové, aby veřejnost přes media viděla zesláblého po nemoci českého prezidenta a vedle něj jako kontrast pěkná, zdravá, mladá a vzdělaná žena!?

Situace se má ale tak, že ona paní prezidentka Čaputová má svých problémů s politikou na Slovensku více než dost!. Něco o tom víme. Ale upřímně, který prezident země je nemá? Ty problémy tady nechceme rozebírat, i když bychom mohli. Ale bylo by to neslušné vůči naší bratrské zemi. Toto je vnitřní záležitost Slovenska.

Proto by nebylo vhodné, aby ona jako slovenská prezidentka se nechala vtáhnout do "senátních her" a do české předvolební prezidentské kampaně svojí návštěvou u nemocného prezidenta Zemana.

Její návštěva v nemocnici u prezidenta Zemana vypadá lidsky a kolegiálně jako dobrý úmysl. Jenom do té doby, než si k tomu připojíme protiprezidentské aktivity předsedy Senátu Vystrčila a jeho kolegů ze Senátu.

Dnes už se také ví, kdo již zveřejnil, že bude v České republice kandidovat na prezidenta republiky v roce 2023 a jaké argumenty už používá a na jakou strunu hraje. Mezi uchazeči o prezidentský úřad jsou i ženy!

Proto by nebylo dobré, aby prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová u toho přisluhovala buď svými výroky, nebo fotografiemi. Poškodilo by to vztahy našich zemí! To se pak těžko napravuje, jestli vůbec to lze napravit!? To jsou "hodnoty", které je potřeba chránit s nejvyšší opatrností!

V této situaci by bylo daleko sympatičtější, kdyby prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová poslala přes celostátní česká media v nejsledovanějším čase večerních zpráv pozdrav do nemocnice prezidentu Zemanovi s přáním brzkého uzdravení a přidala k tomu pozvání pro prezidenta Zemana na návštěvu Slovenska až se uzdraví. 

Utvrdilo by to a prohloubilo by to jen další přátelství mezi lidmi našich zemí a mezi našimi zeměmi!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web. Mediální úsek Plzeňského KV KSČM