Bubeníček: Jak to vidím já

20. 11. 2021

Můžeme se učit v Rakousku

Volební úspěch byl přetvořen v realitu. Mám na mysli komunisty, ale v Rakousku. Dlouho jsme si mohli přečíst, že komunisté v Rakousku dostávají ve volbách kolem jednoho procenta hlasů. Ale nehovořilo se o druhém největším městě Štýrském Hradci, který má 290 tisíc obyvatel.

Zde v nedávných komunálních volbách získala KPÖ 29 procent hlasů a volby vyhrála.

A poslední zpráva hovoří o tom, že lídr Elke Kahrová, dcera zámečníka, se stala starostkou města, kde centrum má známku UNESCO.

A jsou zde čtyři university s 50 tisíci studentů. Koalici tvoří komunisté, Zelení a sociální demokraté.

To musí být šok pro Janu Maláčovou, která se pasuje na novou šéfku ČSSD. Ta se po volebním debaklu levicových stran jasně vyhradila vůči spolupráci s KSČM.

A jaká je politická kultura ve Štýrském Hradci. Karhová poděkovala za práci bývalému starostovi a zemský hejtman lidovec ji popřál úspěch a dodal, že rozhodli voliči.

Jiný kraj jiný mrav.

A ještě jedna zajímavost. Komunističtí zastupitelé odevzdávají do sociálního fondu dvě třetiny svého platu. Z toho se poskytuje podpora osobám nuceně vystěhovaným.

Od roku 1998 se tam sešlo 1,7 milionů euro. Právě bytová politika je nejsilnějším kalibrem komunistů.

A druhá zajímavost, Štýrský Hradec má 12 partnerských měst. Dvě ze Slovinska a Chorvatska, Trondheim z Norska, italský Terst, anglické Coventry, ruský Petrohrad a další z USA, Holandska či Maďarska a Německa. Ale ani jedno z České republiky.

Výsledkem Elke Kahrové a jejich kolegů, je dlouhodobá práce pro občany. Snažím se to porovnat s mojí 15-ti tisícovou Bílinou.

Zde mezi roky 1990 až 2010 dostávala KSČM v komunálních volbách 19,67 až 32,14 % hlasů. Pro zajímavost v roce 1990 to bylo 29,70 %.

Ale rozhodoval také počet volebních stran.

V roce 2014 dostali komunisté 25,16 % a také získali koaliční potenciál. Před tím jsem byl pouze 13 let v radě města.

Nezávislí v Bílině-HNHRM dostali 17,99 % a ANO 16,82 %. Udělali jsme gesto a v radě měla každá strana tři hlasy a jako neuvolněný starosta jsem měl dvě místostarostky z koaličních stran. Myslím si, že se udělalo hodně i dvacet let řešená rekonstrukce historického náměstí, které bývalo jedno parkoviště.

Jednalo se i o vykoupení celých bloků domů v problematickém sídlišti. Prostě vyloučená lokalita s obrovskými problémy. Vše bylo připraveno, ale ANO hodilo zpátečku a po volbách vytvořilo nejpravicovější koalici v Bílině od roku 1990. ANO – ODS – TOP09.

Dnes za mnou chodí řada i významných občanů města, budete kandidovat?

Prý je situace na radnici neúnosná. Ale to si měli rozmyslet před třemi roky, koho volí.

A my se musíme zamyslet, kde jsme udělali chybu. Nedokázali jsme čelit propagandě ANO a u občanů obhájit, co se ve městě udělalo.

A upřímně, byli jsme moc slušní, a to se v české politice nenosí. Na to, jsme doplatili. Je to vše poučení pro komunální volby příští rok.

V kraji máme pět statutárních měst, malých Štýrských Hradců.

Ovšem výraznější vliv máme jen v Chomutově a potom ještě v Mostě a Ústí nad Labem. Musíme se zamyslet nad tématy volební kampaně.

Stále vidím v kraji v každém okrese řadu mladých minimálně o generaci mladších, než jsem já. Jen musí dostat šanci. A to je i šance pro KSČM. Když to jde v Rakousku, proč by to nešlo v Čechách.

Oldřich Bubeníček, ex hejtman Ústeckého kraje
fb