Ministr zahraničních věcí ČR Kulhánek se na závěr svého ministerského angažmá ukázal jako obyčejný lokaj západu, neschopný vnímat realitu světa! Předvedl se na mezinárodní scéně opět jako roztleskávač války!

3. 12. 2021

Je dobře, že tento pomatenec z ČSSD končí ve funkci ministra zahraničních věcí naší země! I když budoucí ministr Fialovo vlády nevěští také nic dobrého!

Tento týden se pozornost světa zaměřila na rusko – ukrajinskou státní hranici.

Na Ukrajině v tomto období krachuje současný vládní režim, který se ujal moci po ozbrojeném státním převratu začátkem roku 2014 po tzv. „Kyjevském Majdanu“! Prezident Ukrajiny Volodymir Zelenskyj je již téměř politicky mrtev, je jen otázka času, kdy nastane jeho definitivní pád.

Důvodem je stále se zhoršující ekonomická a sociální situace na Ukrajině. Ukrajina nemá dostatek elektřiny, elektrárny nemají energetické uhlí. Ukrajina nemá dostatek plynu, protože jej neplatí Ruské federaci a předtím jej kradla z tranzitního plynovodu. Nastupuje zima, v zemi je drahota, bída, není práce, nastává obrovské rozčarování lidí, v zemi narůstá radikalismus obyvatel proti vládě i prezidentu, který ale ještě nedosáhl vrcholu!

Prezident Zelenskyj vystoupil 1. prosince 2021 ve Verchovnej Radě Ukrajiny (v ukrajinském parlamentu). Budova byla nejdříve obklíčena armádou a policejními složkami, přístupové cesty k parlamentu byly zablokované vojenskými nákladními automobily a obrněnou technikou, aby se k parlamentu nedostali protiprezidentští i protivládní demonstranti. Za tímto kordonem podle obrázků z televizí a videí na youtube však stály tisíce protestujících, s různými vlajkami, transparenty a hesly, kteří křičeli „Táhni“! 

Zelenskyj v této situaci potřebuje odpoutat pozornost veřejnost od těchto problémů a tak na radu svých amerických poradců rozehrál kartu „ruské vojenské agrese na Ukrajinu“. 

Rusko se podle Zelenského připravuje vojensky vtrhnout na Ukrajinu! Rusko prý stahuje k ukrajinsko – ruské státní hranici svojí armádu, což je nepřípustné! Žádáme NATO v čele s USA, aby zakročily proti ruské agresi! Aby uvalily na Rusko sankce! Atd. To jsou výkřiky prezidenta Ukrajiny těchto dní.

Na přímý rozkaz prezidenta Zelenského, který je vrchní velitel ukrajinské armády, již bylo přesunuto na ukrajinsko – ruskou státní 125.000 ukrajinských vojáků s plnou výzbrojí, počínaje velkými uskupeními tanků, obrněné techniky, dělostřelectva a živé síly, což je více než polovina mužů, které má armáda Ukrajiny trvale ve zbrani! 

Prezident Zelenskyj prohlašoval v projevu v parlamentu: „Naše armáda je nejlepší na světě, naše armáda uchrání naší zemi před ruskou agresí“! Na Ukrajině v těchto dnech vrcholí antiruská hysterie!

Do toho se konaly tento týden dvě důležitá mezinárodní zasedání.

Ve dnech 30.11. – 1.12.2021 se konala v lotyšské Rize schůzka ministrů zahraničních věcí zemí NATO, kde vystupoval s projevem i český ministr zahraničí Kulhánek. Jednalo se o ruské vojenské hrozbě vůči Ukrajině, o situaci v Bělorusku, o situaci kdy NATO opustilo urychleně Afghanistán a o budoucnosti NATO. Nálada vůči Rusku byla na tomto zasedání ministrů vyhrocená! Nová britská ministryně zahraničních věcí Liz Trusová, která je velmi krátce ve funkci dokonce na lotyšsko – ruské státní hranici jela v tanku, v blízkosti státní hranice, se vztyčenou britskou státní vlajkou na tanku, aby tak demonstrovala Rusku britskou podporu pobaltským zemí!? Něco nevídaného a nehorázného v diplomatických vztazích! Avšak vypovídající o vypjaté politické situaci a agresivním štvaním západních představitelů vůči Ruské federaci.

Následně se ve švédském Stockholmu dne 2. prosince 2021 konalo 28. ministerského zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Na obou těchto zasedáních se vystupňovala hysterie hlavních představitelů států NATO v čele s USA a jejich lokajů a jim spřízněných medií, včetně českého ministra Kulhánka proti Rusku, proti údajné vojenské agresi Ruska vůči Ukrajině! 

Důkazy o nějaké ruské agresi nebyly ani na jednom zasedání předloženy, ale ty nikdo z účastníků nepotřeboval!

Dokonce se vedly debaty už i o tom, kdo vojensky pomůže Ukrajině. Americký ministr Blinken se svým holywoodským úsměvem přislíbil Ukrajině finanční pomoc ve výši několika set milionů amerických dolarů na posílení ukrajinské obrany a neopomněl zdůraznit před ruskou vojenskou agresí! V podstatě jde ale o to, že jsou to stamiliony ze státního rozpočtu USA, peníze lidu USA, které skončí u soukromých amerických zbrojovek, protože Ukrajina ty peníze nedostane ani do ruky, ale nakoupí za ně americké zbraně od amerického vojensko-průmyslového komplexu! Tak se dělá prosperující soukromý business za peníze státu!

USA na této schůzce prohlásily, že Ukrajina je zadní dvorek Evropské unie a že by si tady měla tedy vojensky udělat pořádek Evropská unie, že to není věc Američanů. 
Zahraniční pozorovatelé hovoří o tom, že USA, které organizovaly v roce 2014 státní převrat na Ukrajině od této krachující země nyní dávají pomalu ruce pryč a předávají správu nad Ukrajinou Velké Británii. Ředitel ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin prohlásil, že USA mají Ukrajinu jako spotřební materiál! A že Ukrajinu už USA odepsaly! 

Američané ale chtějí, aby se na ukrajinsko - ruské státní hranici válčilo! Chtějí Rusko vtáhnout do lokální války a zabrzdit jej ekonomicky, vojensky a poškodit mezinárodně politicky! USA jsou přitom připraveny bojovat s agresivním Ruskem do posledního ukrajinského vojáka! Ale své vojáky sem USA nebudou posílat bojovat! V tomto se pro Ukrajinu a své partnery v EU vyjádřil americký ministr zahraničí Blinkem naprosto jasně! 

Své si k tomu na zasedání ve Stockholmu řekl také český ministr Kulhánek! Mluvil sice o nutnosti deeskalace napětí na ukrajinsko – ruské hranici, a volal po dialogu, ale z pozice, že by ruská strana měla přestat navyšovat počty ruských vojáků na ukrajinské hranici! Důkazy o tom nepředložil náš ministr žádné! Kulhánek také hovořil o okupaci Krymu Ruskem, což je prý nepřípustné! Nenechal nit suchou na Běloruském prezidentu Lukašenkovi! Úplně stejně ve všem, jako jeho vzor z USA ministr Blinken!

Kulhánkovi se bohužel do projevu nevešla „z nějakého důvodu“ výzva k ukrajinské vládě a prezidentu, že by měli začít konečně po letech odkládání plnit Minské dohody, ke kterým se zaváli ukrajinští politici svým podpisem! 

Celou situaci kolem Ukrajiny a Ruska využily USA tento týden k tomu, aby útočily slovně také na ruský plynovod Nord Streem II, který byl nedávno dokončen, a kde nyní probíhá v SRN jeho certifikace. Plynovod vede po dně Baltského moře z Ruska do Spolkové republiky Německo! Tento plynovod Američanům obzvlášť leží v žaludku! V americké vrcholné politice je to vůči tomuto plynovodu tento týden stejné, jako když se sršni vrhnout na svojí oběť. Létají výhrůžky, sankce, vše se personifikuje proti ruskému prezidentu Putinovi. „Putinovo plynovod, putinovo roura, praktiky KGB, jejíž byl Putin příslušníkem a podobně!“ 

Ministr Kulhánek, který za několik dní opustí tento post, si podle medií připravil po opuštění ministerského křesla nové působiště v New Yorku v české diplomatické misi v OSN! Jde o to, jestli jej tam nový ministr Fialovo vlády ponechá, nebo jestli jej vykopne jako neschopného pomatence! Uvidíme?

V každém případě situace na ukrajinsko – ruské hranici je tento týden velice vypjatá a nebezpečná. Příliš mnoho lidí tam haraší zbraněmi! Je možné, že někdo třetí tam udělá nějakou provokaci, aby vypukl ozbrojený střet mezi těmito státy! Nepřejme si to! 

Ministr Kulhánek ve svém projevu v Rize také potvrdil dosavadní linii sociálnědemokratické  zahraniční politiky svých předchůdců z ČSSD ve funkci ministra zahraničních věcí a to Zaorálka a Petříčka.  Dodejme, že nehoráznou linii zahraniční politiky ČSSD! Na prvním místě je prý potřeba udržení jednoty aliance NATO. Přitom ČSSD je jedno, jestli někdo z členů aliance porušuje mezinárodní právo a porušuje Chartu OSN, či je dokonce válečný agresor. Hlavní je podle Kulhánka udržet jednotku aliance!

Pozdravuj v New Yorku! Roztleskávači!
 

 

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM