Projev Petra Simoněnka, předsedy Ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny na mimořádném Mezinárodním setkání komunistických a dělnických stran dne 11. prosince 2021 k aktuální situaci

25. 12. 2021

Komunistická strana Ukrajiny hodnotí současnou světovou situaci jako kritickou, jako situaci podobnou předvečeru druhé světové války!

Naše hodnocení je založeno na hluboké analýze ekonomických, politických a sociálních procesů probíhajících ve světě po zničení Sovětského svazu a obnovení kapitalismu v postsovětském prostoru.

Čas plně potvrzuje Leninovy ​​teze, že kapitalismus jako společensko - politický systém není schopen překonat narůstající vnitřní krizové jevy, jiným způsobem než rozpoutáním rozsáhlé války. „Mimo socialismus,“ napsal Lenin, „neexistuje pro lidstvo záchrana před válkami, hladem, smrtí milionů a milionů lidí“ (Sebrané spisy, č. 31, str. 130, na ruském jazyce).

Novodobý boj kapitálu o přerozdělení sfér vlivu a kontroly nad zdroji, tedy boj o nové přerozdělení světa, provází další kolo závodu ve zbrojení na nové technologické úrovni a militarizace politiky. 

Zesílení ideologické konfrontace s rychle se rozvíjející komunistickou Čínou a kritické vyostření rozporů uvnitř samotného kapitalistického systému, především mezi velmocemi, jaderně antagonistickými mocnostmi Spojených států a Ruska.

V samotném kapitalistickém systému buržoazie vede aktivní ofenzívu proti sociálním a politickým právům pracujícího lidu, Důsledně ničí výdobytky, kterých dosáhl v předchozích letech, prohlubuje se lumpenizace proletářských mas.

Situaci zhoršuje i migrační krize, která byla důsledkem politiky bajonetů NATO a pomocí „barevných revolucí“ tzv. západních „demokratických hodnot“, které zničily celé země a připravily miliony lidí o jejich domovy a živobytí. Jsou zavedeny loutkové režimy a kolonizovány státy, kterými procházejí hlavní dopravní koridory, nebo jejichž útroby jsou bohaté na ropu a plyn. Jako se to stalo v Libyi, Iráku, Sýrii, Afghánistánu.

Na pozadí setrvačnosti globální krize, v boji o kontrolu nad energetickým trhem v Evropě, Spojené státy a jejich eurosatelity aktivně využívají situaci kolem Nord Stream 2.

Faktem také je, že v boji za nové rozdělení světa kapitál opět otevřel „Pandořinu skříňku“ fašismu, ve všech jeho projevech: ekonomických, náboženských, sociálních. Fašismus založený na ideologických postulátech a rusofobii Třetí říše.

Novodobí evropští politici bohužel zapomněli na poučení z minulosti a návázáni na Spojené státy nyní pomáhají oživení fašismu v EU. Lotyšsko, Litva, Estonsko a Ukrajina, největší postsovětská země v Evropě, se proměnily v baštu fašismu a Spojené státy a NATO je považují za odrazové můstky pro budoucí „horkou“ fázi nové světové války.

Co se týče mé rodné Ukrajiny, my, komunisté, s plnou odpovědností prohlašujeme, že v tomto scénáři byla mezinárodnímu kapitálu přidělena ta nejhnusnější role, Churchillovými slovy, role „hyeny Evropy“. Tedy využití naší země jako vojensko - politické základny pro boj Spojených států a kolektivního Západu proti Rusku.

Skrze cynické přepisování dějin 2. světové války, přijímání inherentně zločinných rozhodnutí Evropského parlamentu a Parlament Rady Evropy, která kladla rovnítko mezi Stalina a Hitlera (tedy organizátora a ideologa osvobození Evropy od fašismu s ideologem a organizátorem plynových komor, krematorií a holocaustu), veřejné povědomí o Evropě samotné je fašizované...

Události posledních let ve Spojených státech a v Evropě ukazují prudký nárůst buržoazní reakce. Pandemie COVID-19 je využívána především kapitálem jako nástroj k dezorganizaci protestního boje dělnických tříd za jejich práva a svobody.

Nelze si nevšimnout oslabení koordinace akcí komunistických a dělnických stran, naší společné práce na posílení tradic proletářského internacionalismu.

Kapitál aktivně využívá národnostní otázku k tomu, aby proti sobě stavěl dělníky různých národností. Přičemž využívá jazykové, kulturní a politické rozdíly mezi nimi, čímž dělnické třídy proměnil v spoluviníky jejich zločinů. Svědčí o tom poslední události na pomezí Běloruska a Polska.

Dnes tedy existují všechny hlavní známky blížící se katastrofy. K zažehnutí válečného ohně stačí přihodit zápalku. Zároveň, stejně jako dříve, pokud se podíváme do historie dvou předchozích světových válek, dějiště vojenských operací se nevyhnutelně přesouvá do Evropy.

 

Jaké jsou z našeho pohledu primární úkoly, před kterými dnes stojí světové komunistické a dělnické hnutí?

Za prvé je to úzká spolupráce komunistických a dělnických stran, zapojení všech protiválečných a antifašistických spolků a hnutí do našeho boje s cílem zformovat mocný antifašistický, potažmo antikapitalistický anti- buržoazní blok, čelit agresivní politice TNK (transnacionálního kapitálu) a FPK (finančně - oligarchickému kaptálu) pod křídly Spojených států a NATO.

Hrozba fašizace světové politiky je hlavní hrozbou míru.

Za druhé. Plně a s přihlédnutím ke všem moderním reáliím využijte zkušenosti antifašistů - kominternistů 20. a 30. let, poválečné zkušenosti z boje evropských komunistů s touto infekcí. Vystupovat jako jednotná fronta a požadovat od Washingtonu a Bruselu zastavení zločinného vyzbrojování neonacistických gangů a neofašistických režimů, aby se peněžní toky světových finančních center, jak se již v historii stalo, nepřelily do kanónů a granátů pro dalšího démonického Fuhrera. Požadovat ukončení programů vojenské spolupráce a militarizace profašistického Pobaltí a Ukrajiny, zavedení moratoria na vývoz zbraní na Ukrajinu, kde se již nyní odehrává občanská válka.

Ukrajinští komunisté tvrdí, že antikomunismus, antisovětismus, takzvaná „dekomunizace“ ve všech svých projevech není nic jiného než cesta k fašismu. Neonacističtí bojovníci z řad ideologických nacionalistů i zločinců mají ze strany úřadů shovívavost k politickým vraždám a jsou aktivně využíváni oligarchií k potlačení jakéhokoli protestu, nejen disentu.

Za třetí. Je třeba sjednotit komunistické a odborové hnutí – to je nelehký úkol. Skutečnou ochranou pracovníků je práce samotných pracovníků. Pouze tím, že spojí boj za ekonomická práva s bojem o politickou moc, budou schopni realizovat skutečnou, nikoli buržoazní demokracii, bránit skutečná lidská práva a svobody.

Zkušenost z boje komunistických a dělnických stran v moderním světě má samozřejmě pro nás všechny velký význam. Tyto zkušenosti studujeme a aplikujeme v praxi.

Komunisté Ukrajiny, Komsomolci, naši podobně smýšlející antifašisté využívají každé příležitosti k uspořádání pouliční protestní akce, za účasti vědců socialistického zaměření pravidelně pořádají kulaté stoly a vědecké i praktické konference věnované odhalování buržoazních falzifikátů dějiny Ukrajiny, aktuální problémy naší doby, propaganda a vývoj teorie marxismu - leninismu s přihlédnutím k reáliím 21. století, dějinám světového komunistického hnutí a dějinám Velké vlastenecké války. Aktivně vystupujeme proti politice vládnoucího režimu glorifikovat Hitlerovy komplice, fašismus a nacismus.

Pravidelně vydáváme tiskovinu s názvem "Rabochaja Gazeta" /Dělnické noviny/, využíváme každé příležitosti k vydávání stranické a vědecké literatury pro široké spektrum čtenářů, každé příležitosti k prezentaci našeho pohledu v informačním prostoru.

S ohledem na karanténní omezení a nemožnost našich setkání a společných akcí musíme aktivně využívat online komunikaci.

V této souvislosti by bylo nesmírně užitečné rozšířit okruh účastníků našich setkání o zveřejňování jejich materiálů v různých jazycích. Jsem si jist, že komunisté a jen lidé, kterým to prostě není lhostejné, by měli zájem seznámit se s pracemi našich soudruhů a pro nás zase s pracemi zahraničních kolegů a spolupracovníků.

Navrhuji proto zvážit otázku vytvoření mezinárodního komunistického vydavatelského úřadu na stejné úrovni. Z naší strany bychom nabízeli díla našich soudruhů k překladu a publikaci do zahraničí, a naopak bychom překládali a vydávali díla našich zahraničních kolegů.

Jsem si jist, že účastníci tohoto setkání chápou vážnost a výbušnost situace ve světě, stejně jako nutnost aktivního jednání ze strany komunistických a dělnických stran, všech pokrokových sil k zabránění planetární katastrofy a jsou připraveni bojovat.

Komunistická strana Ukrajiny je vždy otevřena konstruktivní spolupráci v zájmu zachování míru a triumfu myšlenek socialismu.

Ať žije proletářský internacionalismus!

 

Autor: 
Překlad - Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www.kpu.ua