Náš odhad: Svět čeká počátkem roku 2022 nárůst vojenské konfrontace mezi Ruskou federací a  kolektivním Západem, tzn. USA a NATO!

2. 1. 2022

(Naše původní informace z 29.12.2021. Dne 4.1.2022 aktualizováno).

Ruská federace se cítí ze strany USA a NATO zahnána do kouta, kdy už nemá údajně kam ustupovat! Rusko hovoří o tom, že NATO se stále rozpíná směrem na východ a nebezpečně se přibližuje k ruským státním hranicím. Na hranicích Ruska je aktuálně v těchto dnech rozmístěno 8000 amerických vojáků s tanky a obrněnou technikou. Vojska NATO se pravidelně střídají na hranicích Ruska a jsou zde prakticky trvale přítomné. Americké strategické bombardéry s jadernými raketami létají 20 km od ruských vzdušných hranic, USA vysílají své válečné lodě do Černého moře vyzbrojené desítkami raket s jadernými hlavicemi. 

Dne 7.12.2021 se uskutečnilo jednání ve formátu videokonference mezi americkým prezidentem Joe Bidenem a ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Jeden z bodů o kterém se hovořilo na návrh ruské strany byla otázka ohrožení bezpečnosti Ruské federace ze strany USA a NATO. 

Americký prezident Biden na to odpověděl Vladimíru Putinovi, že je připraven jednat o otázce bezpečnosti Ruské federace.

Na to prezident Putin odpověděl Bidenovi, že Ruská federace je připravena zaslat během krátké doby písemný návrh na opatření k řešení tohoto problému. Tak se i stalo.

Dne 13.12.2021 zaslala Ruská federace do USA písemný návrh Dohody o současné, ale i dlouhodobé garanci bezpečnosti Ruské federace.

Ten samý den zaslala Ruská federace písemný návrh NATO k "Odsouhlasení opatření k vzájemnému zabezpečení bezpečnosti Ruské federace i členů NATO".    

Oba dokumenty jsou dle vyjádření ruské strany navzájem svým obsahem provázáné a doplňují se. Jeden bez druhého nemá dle ruské strany význam. Rusko chce komplexní přístup ke své bezpečnosti.  

Rusko stanovilo termín 30-ti dní na projednání a na dosažení patřičných závěrů ke garanci své bezpečnosti. Tzn., že do 14.1.2022 by měly být podepsány dohody, garantující ruskou bezpečnost. Jinak prý začne Ruská federace reagovat.

O co se jedná ze strany Ruské federace dle Vladimíra Putina? 

Rusko se údajně cítí podvedeno ze strany USA i NATO, kdy v 90. letech minulého století byla uzavřena ústní dohoda, že dojde ke sjednocení Německa a za to, že  se NATO nebude rozšiřovat směrem na východ. Od té doby však ale došlo k 5-ti vlnám rozšíření NATO směrem na východ, kdy dokonce členem NATO se staly bývalé země Sovětského svazu – země tzv. Pribaltiky (Lotyšsko, Litva, Estonsko). 

Dokonce zasedání NATO v Bukurešti roku 2008 rozhodlo o tom, že do NATO budou časem přijaty další dvě země bývalého SSSR a to Gruzie a Ukrajina! Přičemž zejména Ukrajina je v letošním roce 2021 mohutně vyzbrojována nejmodernějšími zbraněmi západu. 

Rusko podle prezidenta Putina pozoruje, že úderná infrastruktura NATO se stále blíže přibližuje ke státní hranici Ruska! Putin hovoří o tom, že NATO již rozmisťuje vojenské útočné systémy na jeho zápraží. A to musí podle Putina přestat.  Rozmístěním amerických raket v Rumunsku a Polsku se snížila doba doletu těchto raket na někoiik minut do Moskvy.  Tím, že se z území Ukrajiny stává nástupiště pro vojenský útok USA a NATO na Ruskou federaci, je Rusko vynuceno začít reagovat. Jedná se o nepřijatelné ohrožení Ruské federace, které už Rusko nemůže nechat bez odezvy!

Rusko v navržených dokumentech požaduje, aby se situace vrátila na úroveň roku 1997! Kdy byl společně s NATO uzavřen písemný dokument s názvem  "O základech vztahů mezi Ruskou federací a NATO".

Rusko se odvolává také na "Chartu evropské bezpečnosti z roku 1999", ve které se hovoří o tom, že bezpečnost je nedělitelná a že nikdo nemůže budovat svoji bezpečnost na úkor druhé země.

Co se tedy připravuje v této záležitosti?

Dne 10.1.2022 by se mělo uskutečnit jednání o ruském návrhu dokumentu mezi Ruskou federací a USA v Ženevě. 

Dne 12.1.2022 by se mělo uskutečnit jednání v Bruselu mezi Ruskou federací a NATO. Na tento den je naplánováno zasedání náčelníků generálních štábů členských zemí NATO v Bruselu.

Dne 13.1.2022 by Rusko mělo jednat s  OBSE.

Hlavním vyjednavačem Ruské federace je náměstek ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov. V sestavě delegace mají být i vysocí činitel z ministerstva obrany RF. Rjabkov na dotaz medií uvedl, že jsou to věci, ke kterým se Ruská federace vyjadřovala i v předchozím období několikrát, jako k dílčím věcem, že všechno je již někde sepsáno a přeloženo do více jazyků. 

Ruská federace údajně nechce jednat v této souvislosti o dalších otázkách, tak aby se téma k jednání rozšiřovalo a nabalovalo se na něj další bahno.

Rusko chce od nynějška aktivně hájit své národní a bezpečnostní zájmy. Nepřipustí, ani taktické natahování těchto jednání!

Reakce USA jsou údajně zatím takové, že s částí návrhů Ruska souhlasí, ale USA by chtěly údajně otevřít i další problémy.

Reakce z NATO jsou zatím spíše negativní. Končící k 31.12.2021 generální tajemník NATO Stoltenberg předložený ruský dokument odmítá a hovoří o tom, že Rusko lže, když tvrdí, že dostalo od NATO ústní příslib o nerozšiřování NATO na východ. Rusové však zveřejnili několik dokumentů NATO, kde se o těchto příslibech hovoří.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen hovoří o připravovaných sankcích vůči Ruské federaci, jaké svět ještě neviděl!

Česká pozice od vládnoucí 5-ti koalice SPOLU vůči požadavku Ruska k NATO bude katastrofální. Šílená předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová, rovněž šílená ministryně obrany Černochová z ODS a pomatený předseda Senátu Vystrčil z ODS dávají předem odpověď na tuto otázku.

A tak lze očekávat, že dohoda NATO –  Ruská federace nebude uzavřena. 

Rusko, pokud myslí obhajobu svých bezpečnostních zájmů vážně, bude muset začít reagovat!

Odborníci se shodují v tom, že Rusko v čele s Putinem nechali situaci zajít příliš daleko, že NATO už je na hranicích Ruska. Rusko se vyjadřuje v tom smyslu, že tato jednání s USA a NATO v lednu 2022 jsou poslední diplomatickou hranicí. Za touto hranicí se už politika bude dělat jinými prostředky!

Jestliže tedy selžou kroky v oblasti diplomacie a politiky, Rusko bude muset sáhnout k opatřním v oblasti ekonomické a energetické. A také v oblasti vojenské!

Je totiž evidentní, že USA a NATO chtějí dlouhodobě rozvrátit a porazit Rusko. A rozbít jej na cca 13 menších státních útvarů a ovládnout tak jeho nerostné bohatství a srazit jeho vojenskou moc.

Rusko je ze strany USA a NATO zahnáno do kouta! Ale Ruská federace je vojenská supervelmoc, momentálně nejsilnější na světě s technologickou převahou svých zbraňových systémů. Nikdo se před ruskými zbraněmi neschová, ať je kdekoliv.

Rusko vydalo také varující prohlášení, že v případě vojenského napadení Ruska budou cílem jeho zbraní nejen letadlové lodě, vojenské satelity, či vojenské základny agresora, ale současně i centra přijetí rozhodnutí o podílu na vojenském napadení Ruska. (Podle předchozích vyjádření tím mají na mysli ministerstva obrany, úřady vlád, či parlamenty agresorských zemí). Toto rovněž platí i pro země, které poskytnou agresorovi své území, jako nástupiště pro vojenskou agresi proti Rusku.. 

Takže situace má pouze politické a diplomatické řešení. Všechna ostatní řešení jsou špatná!

Sledujme naše politiky a media, jakou variantu zvolili a jak to budou prezentovat!  

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, www.mid.ru, www.kremlin.ru, www.vesti.ru, www.youtube.com