Společné prohlášení vůdců pěti států s jadernými zbraněmi, o odvrácení jaderné války a zabránění dalším závodům v jaderném zbrojení z 3.1.2022 v OSN!

4. 1. 2022

Čínská lidová republika, Ruská federace, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Spojené státy americké a Francouzská republika cítí svoji prvořadou zodpovědnost za nedopuštění války mezi státy s jadernými zbraněmi i za snížení strategických rizik.

Prohlašujeme, že v jaderné válce nemůže být vítězů a tato válka by neměla nikdy vzniknout. Protože použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky. My také potvrzujeme, že jaderné zbraně - pokud budou i nadále existovat - by měly sloužit obranným cílů, zadržování agrese a k prevenci války. Jsme přesvědčeni, že dalšímu šíření takových zbraní musí být zabráněno.

My potvrzujeme důležitost působení proti jaderným hrozbám a zdůrazňujme vážnost zachování a dodržování našich dvoustranných a mnohostranných dohod a závazků v oblasti nešíření, odzbrojení a kontroly nad jadernými zbraněmi.

Zavazujeme se k našim povinnostem v rámci "Dohody o nešíření jaderných zbraní (DNJaZ)", včetně našeho závazku podle článku VI. "V duchu dobré vůle vyjednávat o účinných opatřeních k ukončení závodů v jaderném zbrojení a v blízké budoucnosti o jaderném odzbrojení", a také plnit "Dohodu o všeobecném i plném odzbrojení" pod přísnou a efektivní mezinárodní kontrolou.

Každý z nás je odhodlán udržet a dále posílit naše vnitrostátní opatření k zabránění neoprávněného, nebo neúmyslného použití jaderných zbraní. My znovu prohlašujeme o aktuálnosti námi dříve provedených prohlášení o nezaměřování se k použití a potvrzujeme, že naše jaderné zbraně nejsou namířeny na druhý jaderný stát, či na jiný stát.

Zdůrazňujeme naše zaměření pracovat se všemi státy s cílem vytvořit atmosféru bezpečnosti, příznivější pro progres v oblasti odzbrojení s konečným cílem budování světa bez jaderných zbraní, aniž by byla dotčena bezpečnost kohokoliv.

Máme v úmyslu pokračovat v hledání dvoustranných a mnohostranných diplomatických přístupů, aby se zabránilo vojenské konfrontaci, posílit stabilitu a předvídatelnost, zvyšovat úroveň vzájemného porozumění a důvěry a zabránění honičce ve zbrojení, která nikomu nepřináší výhody a stává se hrozbou pro všechny.

Jsme plně odhodláni udržet konstruktivní dialog založený na vzájemném respektu a uznání zájmů a obav druh, druha v oblasti bezpečnosti!

 

Doplňující informace:

Společné prohlášení publikoval na svých stránkách Bílý dům, Kreml, Elysejský palác a čínské ministerstvo zahraničí.

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové bylo společné prohlášení připraveno z iniciativy Moskvy. Rusko doufá, že dokument pomůže snížit napětí ve světě, poznamenala mluvčí ruské diplomacie. »Jeho zveřejnění se mělo shodovat se začátkem 10. Hodnotící konference Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Ta měla začít v New Yorku 4. ledna 2022, ale byla odložena kvůli zhoršující se epidemické situaci v USA. Nicméně vzhledem k důležitosti a soběstačnosti tohoto společného prohlášení se jaderné mocnosti rozhodly jeho zveřejnění neodkládat,« citovala Zacharovovou agentura TASS.

Prohlášení bylo zveřejněno v době rostoucího napětí mezi Ruskem a západními zeměmi v souvislosti s provokacemi fašizující se Ukrajiny, kterou bohužel i nadále podporují USA a NATO. A v předvečer důležitých jednání USA - Rusko a NATO - Rusko.

Další informace naleznete pod tímto  odkazem:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/nas-odhad-svet-ceka-pocatkem-...

 

 

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
OSN, 3. ledna 2022, překlad vlastní