Informace o vývoji situace v Kazachstánu z 6.1.2022 k 18:00 SEČ

6. 1. 2022

Podle Kazachstánské státní televize a ruské televize Rossija 24 dnes pokračovaly tvrdé střety mezi demonstranty a státní mocí, tzn. policií a armádou na několika místech Kazachstánu, především v bývalém hlavním městě, v Alma Atě. 

Do Kazachstánu dnes dorazily na pozvání prezidenta Kazachstánu kontingenty speciálních vojenských jednotek zemí ODKB – Společenství dohody o kolektivní bezpečnosti států. Jedná se většinou o jednotky výsadkářů a jednotky speciálního nasazení (specnaz) určené pro pouliční boj z blízka. Tyto jednotky mají podle vojenských odborníků Kazachstánu pomoci s ochranou strategických objektů Kazachstánu, letišť, administrativních budov vlády, ministerstev, prezidenta, prokuratury a soudů, ale i armádních muničních skladů, důležitých dopravních a komunikačních uzlů, hlavní nemocnice i strategických objektů v regionech Kazachstánu.

Podle Kazachstánské televize dnes státní bezpečnostní síly vyčistily náměstí bývalého hlavního města Alma Aty, a vyčistily od teroristů také bývalý prezidentský palác v tomto městě.  Při této operaci byly použité střelné zbraně s ostrými náboji na obou stranách. Jsou mrtví a ranění, ale také velké množství zatčených. Media hovoří o více než 2500 zatčených.

Na straně státních bezpečnostních sil je k dnešnímu dni údajně 13 mrtvý policistů a vojáků z toho 3 příslušníkům byla teroristy uříznuta hlava.

V řadách pouličních protestujících se údajně nachází i džihádisté ze Sýrie a z Afghanistánu (tzv. afghánští tlumočníci, které NATO vyvezlo z Afhganistánu). Na ulicích  v davu teroristů byly slyšet výkřiky "Aláh Agbar"! Řezání hlav by účast těchto islámských bojovníků v pouličních bojích potvrzovalo.

Potvrdilo se, že celá akce byla dlouhodobě připravována. Střelné zbraně pro protestující byly předem připravené v Kazachstánu. Na několika videích bylo zaznamenáno, jak k tlupě teroristů přijíždí osobní automobil a z kufru auta je vyndaváno a teroristům přímo na ulici rozdáváno velké množství automatických pušek a samopalů. U teroristů jsou prý již kromě lehkých automatických střelných zbraní  i středně těžké zbraně, a to granátomety a přenosné protitankové řízené střely.

Pokračuje loupení a rabování obchodů, vypalování sekretariátů politických stran a státních budov. Je hlášeno i mnoho znásilněných žen.

Teroristé prý také cílevědomě útočí na požární vozy a ničí je, aby nebylo možné hasit požáry státních budov. Ty osoby, kteří hasí hořící dům pomocí hadice z hydrantu v domě střílí teroristé na ulici, nebo mlátí dřevěnými klacky do bezvědomí. Dokonce teroristé útočí na sanitky, aby sanitky nemohly vozit raněné do nemocnic. 

V mediích se hovoří o tom, že tlupy bojovníků jsou dobře organizované a cílevědomé. Zjistilo se, výslechem zatčených teroristů, že výcvik afghánských a různých jiných islámských bojovníků pro použití v Kazachstánu údajně probíhal od pozdního podzimu loňského roku nedaleko Kyjeva na Ukrajině na dvou základnách, kde je školili britští vojenští instruktoři.

Do Kazachstánu se prý tito teroristé dostali letecky přímo z Kyjeva, nebo přes Turecko.

Z Kyjeva údajně podle ruských politologů přiletěla do Kazachstánu už i připravená nová prozatimní vláda Kazachstánu, která byla předem v zahraničí připravována na převzetí vlády v Kazachstánu po pádu tamního režimu. Ale situace se zkomplikovala. Organizátoři státního převratu nepočítali s tím, že prezident Kazachstánu zaujme takový rozhodný postoj.

V Kazachstánu prý bylo před tímto pokusem o státní puč delší dobu ve vládě dvojvládí. Část liberálních prozápadních představitelů vlády se prý podílela na přípravě tohoto státního převratu.

V českých prozápadních mediích byli během posledních 24 hodin aktivováni do služby všichni, kdo se osvědčili v předchozím období při mediální podpoře západních válečných operací NATO a USA ve světě. Jsou to již profláknuté obličeje a jména, ale i instituce. 

Sorosem vlastněný český Seznam.cz se často odvolává na informace zpravodajů nechvalně známé Svobodné Evropy v Kazachstánu. O této rozhlasové stanici se veřejně ví, že je pod přímým řízením agentů americké CIA a že toto rádio vysílá do světa „jen ty správné a zaručené prozápadní“ informace.

Na Centrum.cz se opět dostal na první místo titulní stránky nechvalně známý a bezpáteřní Martin Novák, který po mnoho let mediálně kryje všechny špíny a vojenské agrese USA a NATO ve světě. Teď má hlavní komentáře v tomto mediu k situaci v Kazachstánu.

V Kazachstánu se teď láme chleba, spíše už je zlomený, teroristé jsou poraženi a nyní je potřeba to světu a v České republice mediálně správně lidem podat a zmanipulovat jejich názory.

Situaci budeme nadále sledovat.

Video: