Aktuální situace v Kazachstánu z 7.1.2022 k 18:00 hodin SEČ

7. 1. 2022

V pátek 7.1.2022 vystoupil ve 3. přímém televizním projevu s veřejným prohlášením k občanům Kazachstánu současný prezident Tokajev, který ve svém projevu řekl:
Mimořádný stav, který byl vyhlášen v Kazachstánu nese úspěchy, situace se pomalu konsoliduje. V řadě regionů už je klid, největší srážky s demonstranty  jsou v Alma Atě.
Bezpečnostní složky dostaly ode mě rozkaz použít zbraně proti každému banditovi, který neuposlechl pokyny bezpečnostních orgánů a to bez varování.
Západní státy a USA vyzývají Kazachstán k tomu, zahájit politické jednání s bandity. My to považujeme za nesmysl. Oni vraždí naše lidi, zabíjí policisty a ničí veřejný majetek. S teroristy se nevyjednává! Není o čem!
Bezpečnostní složky zmapovaly situaci a bylo spočítáno, že na Alma Atu (bývalé hlavní město Kazachstánu) útočilo cca 20.000 banditů!
Byli to lidé z tuzemska i ze zahraničí. Velmi dobře organizovaní, velmi aktivní, se zvířecí surovostí!
Aktivně mezi nimi působili i vysoce kvalitně připraveni lidé v oblasti ideologického a propagandistické působení, kteří měli za úkol vyvolat protivládní emoce.
Bezpečnostní rada státu Kazachstán nyní zkoumá, jak je možné tak velké selhání „Výboru národní bezpečnosti“ Kazachstánu (VBK - Komitet narodnoj bezopasnosti – tajná služba),  že „Výbor“ nezaregistroval podpolní přípravu na státní převrat v naší zemi tak velkého množství lidí a že nezachytil zahraniční napojení na tyto bojůvky v Kazachstánu! Důsledky budou vyvozeny!
Máme ověřeno, že příprava teroristů se odehrávala na několika místech ve světě, a máme důkazy, že existovalo jedno řídící centrum. Z výslechů zadržených bylo zjištěno, že tito zahraniční bandité pochází často z Afghanistánu, (jsou to tzv. afghánští tlumočníci), kteří byli vyvezeni vojsky NATO z Afghanistánu do Kosova a jiných zemí, kde prošli dalším výcvikem a potom byli převezeni na Ukrajinu, pod Kyjev. Řada banditů byla propašována do Kazachstánu již dříve s předstihem, kdy čekali na povel k útoku.
V Kazachstánu byly připravené k útoku na náš stát dlouho spící buňky vycvičených teroristů. Tyto buňky měly přesný plán útoků na infrastruktu Kazachstánu.
Prezident vyzval občany, aby nevycházeli ze svých domů, pokud nemusí. V Kazachstánu po celé zemi nyní probíhá „protiteroristická operace“ na vyčištění země od teroristů.
V Kazachstánu je vyhlášen noční zákaz vycházení od 23:00 večer do 07:00 hodin ráno.
V noci z 6.1. na 7.1.2022 bylo zlikvidováno několik pokusů provést do Alma Aty zbraně pro teroristy. Přístupové cesty do města jsou pod kontrolou bezpečnostních složek a osobní automobily se zbraněmi i řidiči byli zadrženi!

Letiště Alma Aty je uzavřené a o jeho ovládnutí se odehrála velká bitva. Na jeho ovládnutí teroristé vyčlenily své nejúdernější jednotky. Cílem bylo toto původně hlavní letiště v Kazachstánu ovládnout a mít jej pod kontrolou a realizovat zde přílety a odlety spřízněných letadel pro teroristy. Tzn. mít pod kontrolou svůj vzdušný zásobovací koridor do Kazachstánu. Zde měly přistávat transportní letouny s bojovníky a zbraněmi z Kyjeva. A měli zde přistát také členové čerstvě ustaveného tzv. „Demokratického výboru Kazachstánu“ v jehož čele stojí bývalý bankéř a později ministr energetiky Kazachstánu Muchtar Abljazov, který dostal v roce 2009 ve Velké Británii politický azyl. Tam žil několik let a pak se přestěhoval do Francie. Také Francie mu udělila statut politického uprchlíka. V poslední době žil Abljazov v Kyjevě na Ukrajině.
Abljazov už dostal přezdívku Quaido 3, že bude dosazen západními zeměmi do nejvyšší funkce v zemi, jako se odehrál pokus s Tichanovskou v Bělorusku či Quaido ve Venezuele.

Jenže. Jak šly urputné boje  o letiště v Alma Atě, muž proti muži, boj o každé patro, o každou místnost, kazachstánští výsadkáři letiště ubránili a teroristy vystříleli! Letiště je nyní pod kontrolou těchto speciálních kazašských armádních jednotek! Jejich věrnost prezidentovi a ústavě Kazachstánu má obrovský význam pro celou bezpečnostní situaci a pro protiteroristickou operaci v celém Kazachstánu!

V samotné Alma Atě se dnes pokusili teroristé ovládnout televizní vysílací věž. Také zde byli vystříleni silovými složkami Kazachstánu. Přesto se teroristům podařilo vtrhnout do redakce televizní společnosti MIR a zcela ji ovládnout. Teroristé chtěli odsud vysílat své zprávy do celého Kazachstánu, což se jim ale nepodařilo, protože vysílací věž ovládla armáda a internet většinu dne nejde, je vypínán státem.

Skupinka teroristů také napadla Vojenské učiliště pohraniční služby Kazachstánu v Alma Atě. Náčelník školy byl teroristy zavražděn, školáci nakonec teroristy údajně zahnali.

Do Kazachstánu bylo dnes dokončeno přemístění kontingentu vojsk zemí ODKB – Armenie, Běloruska, Kyrgistánu, Ruské federace a Tadžikistánu o velikosti 2500 vojáků. Velitelem tohoto kontingentu byl jmenován velitel ruských Vzdušně – desantních vojsk generál plukovník Alexej Serďjukov. Rusko je největší zemí co do počtu obyvatek ze zemí ODKB a má proto početně i nejvyšší počet svých vojáků v tomto mezinárodním kontingentu. Nikdo ať nepochybuje o tom, že ruské speciální výsadkové vojsko jsou nejlepší výsadkáři na světě. Dle prohlášení tiskového mluvčí ruské armády, všichni příslušníci tohoto ruského kontingentu prošli bojovou zkušeností v Sýrií, případně v jiných zemích a v mezinárodních misích!

V Kazachstánu, zejména v Alma Atě jsou nyní problémy s nákupem potravin, ale i jiného zboží denní potřeby. Mnohé obchody jsou vyrabované.  Tam, kde to funguje, berou obchodníci jen hotovostní platbu, ale lidé mají své peníze na účtech v bankách a bankomaty nefungují. U bankomatů se tvoří dlouhé fronty.

V Alma Atě jsou desítky, možná stovky spálených osobních automobilů, v některých jsou prý ohořelé lidské ostatky.

Za celou dobu krize se nikde veřejně neobjevil bývalý prezident Kazachstánu Nazarbajev, kterému je 80. let a který nezaujal žádné veřejné stanovisko ke krizi v zemi. Údajně v Alma Atě přistálo jeho soukromé letadlo, očekával se jeho odlet někam do zahraničí, ale nestalo se tak. Politologové hovoří o tom, že toto je konec jeho dlouhé politické éry. Nicméně dnes se objevila zpráva že s Nazarbajevem dnes mluvil telefonicky prezident Běloruska Lukašenko, ale podrobnosti o obsahu tohoto telefonického hovoru zatím nejsou žádné.

Situace v Kazachstánu se stále více dostává pod kontrolu vládních sil.

Před dvěma dny jsme prognózovali tento vývoj s přesvědčivou jistotou. A také jsme prognózovali to, že česká media začnou při tomto vývoji stupňovat útoky proti stáním představitelům Kazachstánu. Což se děje.
Dnes jsme měli možnost poslouchat celý den vysílání Českého rozhlasu - Radiožurnálu. Neobjektivní zpravodajství o Kazachstánu ve prospěch vzbouřenců a teroristů! Z hlediska obsahu zpravodajství a novinářského řemesla hanba poslouchat! Nebezpečně tito rozhlasáci manipulují veřejné mínění v naší zemi! Už dlouhé roky!

Doplnění informace z 8.1.2022, 08:00 hodin:

Prezident Kazachstánu Tokajev hovoří o tom, že se postupně rozkrývá mapa dlouhodobé přípravy na státní převrat v Kazachstánu, kdy vše bylo dlouhodobě dopředu pečlivě naplánováno a koordinováno.

Ve všech zemích, kde probíhá barevná revoluce, se odehrávají největší protesty proti režimu vždy v hlavním městě dané země. Až později se přidávají další regiony.
V Kazachstánu je to jinak. Organizátoři státního převratu se podle prezidenta zaměřili na bývalé hlavní město Alma Atu, kam nasměrovali největší kontingent svých bojových oddílů, cca 20 000 aktivních bojovníků s cílem ovládnout toto město a jeho infrastrukturu a vytvořit zde druhé mocenské centrum v Kazachstánu.

V současném hlavním městě Kazachstánu, kde jsou ministerstva a centrální instituce státu v Astaně, dnes přejmenované na „Nur-Sultan“ je intenzita protestů proti režimu výrazně menší než v Alma Atě. Toto město „Nur-Sultan“ je hlavním městem Kazachstánu od roku 1997.

Proč? V Alma Atě totiž zůstala vybudována potřebná infrastruktura ke spravování státu z dob, kdy toto město bývalo hlavním městem země.

Klíčové je letiště u Alma Aty. To se mělo stát hlavní vzdušnou branou do země pro podporu státního převratu v Kazachstánu ze zahraničí. Proto teroristé vyslali početné bojové jednotky, aby toto letiště ovládli a drželi jej pod kontrolou. Tento klíčový krok se však řídícímu štábu pučistů a bojovníkům nepodařilo realizovat díky kazašským výsadkářům, kteří letiště v těžkých bojích udrželi pod kontrolou státu.

Zde měly přistávat letouny s majdanskými revolucionáři z Ukrajiny a s dalšími bojovníky i z jiných zemí na pomoc státnímu převratu. Zde měly přistávat letouny s dodávkami zbraní do Kazachstánu.

Zde také mělo přistát 6.1.2022 letadlo z ukrajinského Kyjeva, které mělo na palubě nově vytvořenou exilovou vládu Kazachstánu, která měla z jedné televizní stanice v Alma Atě učinit prohlášení k národu, že tato „demokratická“ exilová vláda přebírá veškerou moc v Kazachstánu na přechodné období cca půl roku, do svobodných voleb, kdy se uskuteční „svobodné a demokratické“ volby do parlamentu Kazachstánu. Zároveň, že tato vláda v této těžké a mimořádné situaci ruší funkci prezidenta Kazachstánu a přebírá jeho pravomoci.

Jinými slovy měla to být vláda Kazachstánu dosazená ze zahraničí, nikým nevolená a její předsedou měl být bývalý bankéř a bývalý ministr energetiky Kazachstánu Muchtar Abljazov, který od roku 2009 žil v Londýně a později v Paříži!

Souběžně, koordinovaně a podle plánu s napadením letiště bojovníci přepadli televizní vysílací věž a jednu redakci televizní stanice v Alma Atě, odkud měli promluvit představitelé exilové vlády k lidu Kazachstánu ihned po svém příletu do Kazachstánu. Jelikož ani vysílací věž se nepodařilo pučistů v boji s vládními jednotkami udržet, tak i tento plán zkrachoval.

Abljazov proto nyní vydává prohlášení pro Kazachstán ze zahraničí na sociálních sítích, mluví o ustavení Demokratického výboru Kazachstánu v jehož čele stojí, ale už je to s daleko menším efektem.

Abljazov měl být podle plánu dosazen do nejvyšší funkce v Kazachstánu přímo z ulice, respektive ze zahraničí, nikým nevolen! Byla připravena jeho politická podpora ze zahraničí, z mnoha zemí. Proto také Abljazov získal přezdívku Quaido 3! Samozvanec Abljazov!

Situaci v Kazachstánu budeme dále sledovat.

Zde je odkaz na navazující článek:

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
web