V pondělí 10.1.2022 probíhalo v Ženevě hlavní jednání mezi delegacemi USA a Ruskou federací o otázce bezpečnosti a ohrožení Ruské federace ze strany USA a NATO. 

10. 1. 2022

Jednání vyvolala Ruská federace se zdůvodněním, že USA a NATO se stále více přibližují ke státní hranici Ruské federace se svojí infrastrukturou útočných zbraní a Rusko se cítí zahnáno do kouta a ohroženo! A dokonce se prý Ruská federace cítí podvedena, protože dostala v 90. letech ústní příslib od USA i NATO, že se NATO nebude rozšiřovat dále na východ, výměnou za to, že Rusko umožní bezproblémové sjednocení tehdy rozděleného Německa, které bylo rozděleno na východní a západní stát. Toho Německa, které vyvolalo dvě světové války!

Obě strany, jak USA tak Rusko vyslaly na jednání v Ženevě smíšené delegace, složené jak z diplomatů, politiků, tak i specialistů z vojenských struktur.

Ruskou delegaci vede na jednání náměstek ministra zahraničních věcí Sergej Rjabkov.

Americkou delegaci vede Wendy Shermanová, 1. náměstek ministra zahraničních věcí USA.

V neděli v podvečer 9.1.2021 se uskutečnilo první setkání vedení obou delegací, kde byl dohodnut rámec i program hlavního jednání. Jednání trvalo cca 1,5 hodiny. 

Jednání probíhají v rezidenci USA vˇŽenevě.

V pondělí 10.1.2022 se uskutečnilo hlavní jednání kompletních delegací, kdy se jednání zúčastnilo 30 zástupců z každé strany.

V průběhu dne se delegace rozdělily do několika pracovních skupin a velmi podrobně projednávaly problémy v dané oblasti.

Z každé země byly přítomni pouze 2 novináři, jeden pro tištěná media a současně fotograf, jeden pro videozáznam.

Jednání hlavního dne trvalo 7,5 hodiny.

Rusko požaduje: 

* Aby se situace kolem rozmístění vojsk USA a rozšiřování NATO východním směrem vrátila na úroveň roku 1997, kdy byly podepsány vzájemné dohody, které nebyly ze strany USA a NATO dodrženy.
* Aby USA a NATO neinstalovaly v blízkosti ruských hranic a na území bývalých členských států Varšavské smlouvy úderné raketové systémy
* Aby NATO nepřijalo za své členy Ukrajinu a Gruzii.

Ruská strana tvrdí, že bezpečnost země buď je, nebo není. Nic mezi tím neexistuje! A že Rusko chce mít garantovanou svojí dlouhodobou bezpečnost právními dokumenty.

Media obou zemí dotváří kulisu jednání a podporují ve veřejném prostoru pozice svých delegací.

K jednání se vyjadřuje mnoho politologů, kteří se pouští do různých spekulací. 

Výsledek jednání v Ženevě dle ruské strany:
•    Je těžké dělat nějaké definitivní hodnocení výsledků jednání krátce po završení jednání. Byla projednána řada otázek a jejich výsledky mají v tuto chvíli různé odstíny. Budeme s tím pracovat.
•    Musíme počkat na výsledky dalších jednání, protože již za dva dny dne 12.1.2022 se uskuteční jednání NATO – Rusko v Bruselu a dne 13.1.2022 ve Vídni jednání OBSE – Rusko.   
•    Až poté uvidíme, jestli budou následovat další kola jednání, či nikoliv
•    Ruský přístup je takový, že veřejně navrhujeme jednat a navrhujeme, jak je možné postupovat
•    Ze strany EU a USA vidíme jiný přístup, oni hovoří o jakési ceně, kterou Rusko bude muset zaplatit, pokud udělá chybu!

Výsledek jednání v Ženevě dle americké strany:

•    USA mohou nyní s Ruskou federací jednat pouze o věcech, které se týkají pouze USA.
•    Nechceme nyní přijímat jakékoliv závěry, které se týkají našich partnerů v Evropě a NATO, musíme počkat na jejich vyjádření 12.1.2022 a 13.1.2022.
•    Některé požadavky Ruské federace vidíme v tomto okamžiku jako absolutně nepřijatelné.
•    USA přistupují k tomuto jednání s absolutním pocitem zodpovědnosti
•    Rusko musí učinit vstřícné kroky a stáhnout od hranice s Ukrajinou svá vojska

Závěr:
• Po hlavním jednacím dnu a z prvních tiskových prohlášení představitelů obou zemí je patrné, že na obou stranách je v tuto chvíli mnoho obecných slov a diplomatických nekonkrétních odpovědí. Prakticky žádná strana jednání zatím neakcentuje nějaké konkrétní dohody, které by byly dosaženy. 
• Je třeba vyčkat výsledků dalších jednání Ruské federace s NATO a Ruské federace s OBSE.

• O plánovaném jednání NATO – Ruská federace, které se uskuteční dne 12.1.2022 v Bruselu bylo řečeno, že tam zatím není stanoven žádný program o čem, v jakém pořadí a v jakém formátu se bude jednat. To samo už předem ovlivňuje výsledek.

Situaci budeme nadále sledovat.
 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet