Situace v Kazachstánu 10.1.2022 k 22:00 SEČ

11. 1. 2022

Situace v Kazachstánu se výrazně stabilizuje, každý den je cítit velký pokrok. Přispěla k tomu rychlá vojenská pomoc zemí ODKB – Společenství kolektivní bezpečnosti států, kterou na žádost prezidenta Kazachstánu vyslali do země členské státy ODKB o velikosti společného kontingentu 2500 vojáků.

Život v celé zemi se vrací do normálu, v standardním režimu již fungují všechna letiště kromě Alma-Aty, fungují obchody, veřejná doprava, internet s vyjímkou bývalého hlavního města Alma-Aty.

V Alma-Atě stále platí zákaz nočního vycházení od 23:00 do 07:00 hodin ráno. Nefunguje internet a vjezd do města je jedině přes blokposty, které kontrolují bezpečnostní složky státu. Ve městě probíhá antiteristická operace, kdy jsou vyhledávány zbytky teroristických buněk a jsou zatýkáni teroristé, v případě ozbrojeného střetu s nimi jsou likvidováni.

Lidé v Alma-Atě jsou otřeseni událostmi a město je v šoku. Ještě před týdnem 1.1.2022 to údajně bylo krásné a bezpečné město, které se ale během jednoho týdne převrátilo v obrovské bojiště, což si nikdo, ani v nejhorším snu nedovedl představit! Čím blíže k centrálnímu náměstí, tím větší zkáza a úžas v ulicích.

První demonstrace nespokojených občanů začaly 2.1.2022 ve městě Žanaozenu, v reakci na prudké zvýšení cen zkapalněného ropného plynu (LPG), který je používán jako náhrada benzinu, kdy se ceny ze dne na den skokově zvýšily o 100 a více procent. V přepočtu na ruble pro názornost to bylo z 10 na více než 20 rublů. (V Kazachstánu je kazachstánská měna – Tenge od roku 1993).

Tyto sociální nepokoje se rychle rozšířili do 11 regionů Kazachstánu včetně Alma-Aty.

Otázka zní, může se to stát například i v naší zemi na základě prudkého zvýšení cen elektřiny, nebo plynu?

Podle prezidenta Kazachstánu Tokajeva této oprávněné nespokojenosti občanů využily ale síly v pozadí, které dlouhodobě plánovaly státní převrat v Kazachstánu. Podle prezidenta se ukazuje, že státní převrat se připravoval řadu let. V pozadí příprav státního převratu jsou prý jak vnitřní, tak vnější síly. Bezpečnostní rada státu má informace, že v pozadí všeho stojí jeden hlavní řídící štáb, ale kdo to je, a kde sídlí, zatím nebylo prezidentem řečeno!

Podle prezidenta byla proti Kazachstánu vedená dlouhodobá hybridní válka, s cílem uskutečnit v Kazachstánu změnu ústavního pořádku, cestou státního převratu a pouličních nepokojů.

Pokud se týká vnitřních sil, prezident Tokajeva hovoří o tom, že zejména vysocí představitele tajných služeb Kazachstánu byli zapojeni do příprav na státní převrat a někteří z nich věděli, co se připravuje a nereagovali v souladu s přísahou. Postupně vychází tyto skutečnosti najevo.

Dne 5.1.2022 byl prezidentem země z funkce ředitele „Výboru národní bezpečnosti Kazachstánu“ (tajné služby) odvolán její šéf Karim Nasimov, velice vlivná a klíčová persona, kterému již bylo sděleno závažné obvinění. Začínal v tajné službě SSSR, tzn. v KGB. Později studoval vysokou školu v Číně, řadu let působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Nazarbajeva(!), je to jeho velmi blízký spolupracovník a přítel. Byl 7 let premiérem Kazachstánu. V posledních letech byl šéf tajné služby! Je podezříván z toho, že selhal při výkonu klíčové bezpečnostní funkce státu a to šéfa tajné služby, ale navíc, že se aktivně podílel na přípravě státního převratu v zemi! Bylo údajně zjištěno, že to on dal příkaz 3 hodiny před útokem bojůvek teroristů na mezinárodní letiště v Alma-Atě, aby se bezpečnostní složky stáhly z letiště.

Stalo se také to, že budova tajné služby v Alma-Atě padla při nepokojích do rukou teroristů bez jediného výstřelu!

Zjistilo se také, že tajná služba měla informace o tom, že v horách Kazachstánu bylo několik výcvikových táborů teroristů a tajná služba nereagovala a nevarovala politiky.

Zajímavé je také to, že náměstkem šéfa tajné služby byl generál Abiš, který je zeť bývalého prezidenta Nazarbajeva, který byl nyní také odvolán z funkce.

Takže v Kazachstánu je složitější pozadí pokusu o státní převrat, a to se týká jak lidí v nejvyšších patrech politiky, tak i v bezpečnostních sužbách Kazachstánu.

Během posledního dne zemřeli 3 vysoce postavení příslušníci policie a tajné služby. Zastřelil se generál major Sulejmanov, který velel policii na území, kde vypukly první živelné nepokoje. Z okna svého bytu vypadl plukovník Ibrajev, který zodpovídal v centrále tajné služby za informační technologie. A na infarkt zemřel další plukovník z centrály tajné služby.

Bývalý prezident Nazarbajev, kterému je 80. let a který byl donedávna šéfem Bezpečnostní rady státu, od počátku nepokojů dodnes v Kazachstánu veřejně neučinil žádné veřejné prohlášení. Lidé na to poukazují a ptají se proč? Z funkce šéfa Bezpečnostní rady státu jej odvolal před několika dny současný prezident Tokajev.

Současný prezident Kazachstánu odvolal předtím také kazachstánskou vládu a již v úterý 11.1.2022 chce jmenovat novou vládu.

Hovoří se o tom, že odvoláním vlády, odvoláním bývalého prezidenta Nazarbajeva z Bezpečnostní rady státu a výměnou lidí ve vedení tajné služby skončilo v Kazachstánu politické dvojvládí!

Ruský politolog Igor Panarin uvádí, že prezident Nazarbajev měl za jednoho z poradců, které platil za poradenství, bývalého premiéra Velké Británie Tonyho Blaira. A ten měl ve svém týmu jako pravou ruku šéfa zahraniční rozvědky Velké Británie MI6 Paula. Paul se podle Panarina podílel jako organizátor zásadním způsobem na akci "odstranění" Kaddafího v Libyi.

Dnes se uskutečnila porada a setkání prezidentů zemí ODKB – Společenství kolektivní bezpečnosti států ve formátu videokonference. (Členové jsou: Armenie – jako současný předsedající stát, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ruská federace, Tadžikistán a Uzbekistán). Toto jednání v přímém přenosu na Youtube mohl sledovat každý občan této planety.

Každý z prezidentů vystoupil se svým hodnocením situace kolem Kazachstánu. Z jejich vystoupení vyplynula naprostá shoda v hodnocení situace, že se jednalo o organizovaný pokus o státní převrat v Kazachstánu a že pomoc členských zemí ODKB Kazachstánu byla nutná a správná. Událostmi v Kazachstánu došlo k posílení a uznání k významu této organizace od všech účastníků setkání.

Prezident Kazachstánu Tokajev poděkoval všem prezidentům zemí ODKB za bleskovou pomoc. Prezident Tádžikistánu hovořil o tom, že u hranic jeho země, na území Afghanistánu, je dle informací jejich tajných služeb více než 40 táborů džihádistů, ve kterých je soustředěno více než 6000 plně vyzbrojených bojovníků. Že tam bojují a střílí se Talibové mezi sebou. Že jen za minulý týden jich bylo zastřeleno okolo 20. Že to je hrozba pro všechny země v regionu a že je potřeba na to reagovat.

Bylo řečeno, že „někdo“ se snaží vytvářet mezinárodní skupinu teroristů a využívat ji pro své zájmy ve světě!

Prezident Běloruska poukázal na situaci v Uzbekistánu, kde podle něj hrozí v současné době největší nebezpečí vzniku podobného požáru jako v Kazachstánu.

Všichni účastníci se shodují v tom, že krize podobná tomu, co se odehrálo v Kazachstánu může podpálit velký válečný požár v celé střední Asii.

Závěry z tohoto jednání prezidentů ODKB podpořila veřejně i Čína!

K dnešními dni je v Kazachstánu zatčeno a ve vyšetřovací vazbě okolo 8000 lidí, kteří se podíleli na nepokojích a rabování. Údajně 3000 lidí bylo zraněno při nepokojích, z toho 1300 příslušníků bezpečnostních složek. Počet obětí je zatím neznámý. Zemřelo údajně 16 příslušníků bezpečnostních složek, dvěma z nich teroristé uřízly hlavy. Několik lidí je nezvěstných, z toho 3 turisté – občané Ruské federace.

Pokud se týká rabování. Rabující údajně kradli především to, co se dalo dát do kapsy, nebo pobrat rukami a odnést. Peníze, zlato, šperky, hodinky, mobilní telefony, alkohol a podobně. A přitom ničili zařízení obchodů. Policie už zatkla údajně několik lidí, kdo se na sociálních sítích chlubil lupem z rabování. Začínají se zkoumat videozáznamy bezpečnostních kamer z vyrabovaných obchodů.

Stát i po těchto událostech vyplácí dle prezidenta Tokajeva lidem všechny sociální dávky a důchody v plné výši a ve stanovených termínech.

Stát také vyplácí peníze rodinám příslušníků ozbrojených složek, kteří přišli o život při ochraně státu.

V zemi se organizují dobrovolníci na pomoc s odstraněním škod, lidé chodí dávat ve velkém krev.

V pondělí 10.1.2022 byl vyhlášen v celém Kazachstánu den státního smutku na počest zemřelých při nepokojích.

Velká část lidí v Kazachstánu zatím ne plně chápe, co se stalo v jejich zemi. Jednak nebyl přístup k internetu, řada medií nepracovala a různých informací je mnoho.

Ruské letectvo pokračuje v evakuaci lidí z Kazachstánu, k dnešnímu dni jich odcestovalo ruskými vojenskými letouny okolo 1500 z Alma-Aty. Lidé prý byli zavření v hotelích, viděli boje na ulicích, slyšeli střelbu a výbuchy světelných a slzných granátů, ale nevěděli o co jde, media nefungovala. Byla to prý hrůza a strach z toho, co s nimi bude. Nyní jsou šťastní, že se dostanou domů.

Situace budeme ještě dále sledovat

Zde je odkaz na navazující článek:

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Internet, Youtube