Nedohoda NATO – Ruská federace! Házení ruského hrachu na zeď!

12. 1. 2022

Tak by se daly nazvat výsledky jednání mezi NATO a Ruskou federací, které se uskutečnily dne 12.1.2022 v Bruselu v sídle NATO, ohledně otázky garantování dlouhodobé bezpečnosti Ruské federace, ale i členských států NATO.

Kdo čekal něco jiného, tak je najivní a nevnímá správně současnou reálnou politickou situaci, ani politickou a vojenskou elitu, která o těch věcech rozhoduje.

Jednání trvalo 4 hodiny. Za Ruskou stranu vedl delegaci náměstek ministra zahraničí Gruško. Za NATO p. Schermanová – 1. náměstek ministra zahraničí USA.

Ale pojďme popořadě.

Toto jednání bylo druhé v pořadí z tzv. „Triády jednání" o otázce bezpečnosti mezi ruskou Ruské federací na jedné straně a USA a  NATO na straně druhé.

Dne 10.1.2022 se již uskutečnilo v Ženevě jednání mezi USA a Ruskou federací.

A dne 13.1.2022 se uskuteční poslední kolo jednání o této otázce mezi OBSE (Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) a Ruskou federací.

Všechna tři jednání byly iniciovány Ruskou federací, se zdůvodněním, že USA a NATO se stále rozšiřují na východ a stále více se přibližuje ke státní hranici Ruské federace se svojí infrastrukturou útočných zbraní. Rusko se cítí zahnáno do kouta a ohroženo! Údajně nemá kam už ustupovat! A dokonce se prý Ruská federace cítí podvedena, protože dostala v 90. letech ústní příslib od USA i NATO, že se NATO nebude rozšiřovat dále na východ, výměnou za to, že Rusko umožní bezproblémové sjednocení tehdy rozděleného Německa, které bylo rozděleno na východní a západní stát. Toho Německa, které rozpoutalo dvě světové války!

Místo toho už následovalo 5 vln rozšíření NATO na východ o další země, včetně České republiky.

Rusko na těchto jednáních požaduje 3 věci:

1. Aby se členem NATO nestala sousední Ukrajina a Gruzie.
  2. Aby se na území Ukrajiny nerozmisťovaly úderné systému NATO a USA, a aby se z území Ukrajiny nestalo nástupiště pro vojenský úder proti Rusku.
  3. Aby se situace kolem rozšiřování NATO východním směrem vrátila na úroveň roku 1997, kdy byly podepsány vzájemné dohody mezi NATO a Ruskou federací, které nebyly ze strany USA a NATO dodrženy!

Výsledek jednání NATO – Ruská federace:

NATO všechny tyto požadavky jaderné supervelmoci Ruské federace demonstrativně odmítlo! NATO si údajně nenechá mluvit do toho, kam se rozšíří! Všech 30 členských států NATO, včetně představitelů České republiky v NATO hlasovalo za odmítnutí ruských požadavků.

Navíc, ze strany NATO byly vzneseny  požadavky, aby Rusko prokázalo vstřícnost při jednání a stáhlo své vojenské jednotky, které jsou rozmístěné na jeho výsostném území od 200 do 400 km od ukrajinské státní hranice (něco jako rozmístění české armády za Prahou u Kolína, kdy tím ohrožujeme německou státní hranici)!

Dokonce bylo Rusku vyhrožovánu náměstkyní ministra zahraničních věcí USA Victorií Nulandovou, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, budou vůči němu vyvozeny strašlivé sankce! Nulandová ve svém projevu také prohlásila, že členem NATO se stanou brzy další země sousedící s Ruskou federací a to Finsko a Švědsko se kterými už NATO intenzivně jedná o členství (což podle některých politických komentátorů tyto země okamžitě v reakci na projev Nulandové odmítly).

Výsledky jednání pro novináře komentoval generální tajemník NATO Stoltenberg, který je zároveň předsedou výboru NATO – Ruská federace, který řekl:

• Rozšíření NATO není žádná hrozba pro nikoho
  • Je to svobodná volba země, jakou si vybere cestu (měl na mysli Ukrajinu na cestě do NATO).
  • NATO prý nebude želet žádných sil, aby projednalo s Ruskem všechny otázky bezpečnosti
  • NATO neuzavírá dveře
  • Současně ale Stoltenberg napadl Rusko, že porušuje dohodu o raketách středních a krátkého doletu

Co na to Ruská federace:

Představitelé Ruské federace po tomto jednání prohlásili, že si nejsou jisti, jestli budou chtít pokračovat v těchto jednáních. Že si to musí ještě promyslet. Že počkají a uvidí vývoj, po následujícím jednání s OBSE!

Rusko prý šlo na jednání s tím, že otevřeně mluvilo o problémech, které jej znepokojují z hlediska jeho bezpečnosti. A Rusko prý navrhlo, jak by se situace dala řešit. Což bylo ze strany našich partnerů v NATO odmítnuto!

Rusko nikomu předem nevyhrožovalo strašnými důsledky, když nebude po jeho vůli.

Podle Ruska NATO prý preferuje vzájemnou kolektivní bezpečnost svých členů. Ale NATO se nechystá vůbec brát v úvahu bezpečnost druhých států! Ale evropská bezpečnost z Helsinek je založena na kolektivní principu!

Je to prý volba NATO.

Jestli bude ze strany NATO růst eskalace vůči Ruské federaci odpovíme stejným způsobem, poroste eskalace!

Jestli bude ze strany NATO zastrašování, odpovíme stejně - zastrašováním.

Jestli bude ze strany NATO vyhrožování , odpovíme stejně – vyhrůžkami.

Náměstek Gruško řekl, že NATO se po konci studené války stáhlo a hledalo svojí podobu a důvod existence. V poslední době se vrátilo do podoby roku 1949, kdy bylo založeno za účelem zadržování SSSR po vítězství ve II. světové válce, aby nepronikal SSSR dále do Evropy. Tak prý bylo vymyšleno, tak bylo založeno, tak se celou dobu rozvíjelo a nyní tak i koná! Jediným smyslem dnešní existence NATO se stala Ruská federace, jako nepřítel!

Země NATO prý investují kolosální prostředky na zadržování Ruska. Běží proces neustálého postupného rozšiřování NATO. Nastala plná degradace kontroly zbrojení. Je patrná snaha USA a NATO získat vojenskou převahu ve všech oblastech válčení. Na zemi, na vodě, pod vodou, ve vzduchu, v kosmu i v jaderném zbrojení. Situace se vyvíjí nebezpečným směrem a dosáhla nebezpečné úrovně, kdy je potřeba to začít měnit.

Rusové hovoří o tom, že toto je a byla poslední diplomatická hranice. Za ní už se politika musí dělat jinými prostředky!

Co na to politologové:

Těch politologických názorů na výsledek jednání NATO – Ruská federace je hodně, od extrémů zprava i zleva.

Politologové si často kladou otázku, stejně jako politici. A co může Putin v této situaci udělat? Co nám může Rusko udělat? Současně si ale odpovídají. Co se stalo nedávno v Kazachstánu? To nikdo nečekal, že Rusko tam během pár hodin přemístí svůj vojenský kontingent v rámci dohody zemí ODKB a krizový vývoj se zlomí a země se vrátí do normálu!

Politologové se shodují na tomto:

Jediným pozitivním momentem těchto obou jednání je, že byly na stůl položeny všechny problémové body a že se o nich jednalo otevřeně, do hloubky a souvislostech.

Rozhodnutí NATO vůči Ruské federaci bylo ukázkově demonstrativní a pohrdavé.

Jenže v NATO si podle politologů neuvědomili, že Rusko, jaderná supervelmoc se rozhodlo současný stav své bezpečnosti měnit! První správný krok byl z jejich strany učiněn. Rusko nabídlo politické jednání a nabídlo dohodu. Ta byla arogantně ze strany NATO odmítnuta.

Nyní začíná pro Rusko další etapa, a to začátek změn. Rusko začne svojí bezpečnostní situaci měnit! Předchozí etapa byla rozhodnutí NATO ukončena!

Ministryně obrany Černochová z ODS, náčelník generálního štábu Armády ČR Opata a zřejmě velvyslanec ČR při NATO p. Landovský pro tuto volbu NATO hlasovali!

Budeme dále sledovat, jestli to bylo z jejich strany moudré rozhodnutí. Prognozujeme, že nebylo! Půjde o to, jestli budou schopni tito lidé nést důsledky.

Většina lidí v této zemi je totiž proti agresivní politice NATO a proti válečnému štvaní NATO a USA vůči Ruské federaci!

Lidé nechtějí válku! Ani my v KSČM!

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
internet