Moskva: Incident s americkou jadernou ponorkou u ruského pobřeží!

17. 2. 2022

V sobotu 12.2.2022, v době, kdy ruská Tichooceánská flotila prováděla rozáhlé cvičení na ochranu území Ruské federace z akvatoria Tichého oceánu, zachytil jejich monitorovací systém v ruských pobřežních vodách americkou ponorku třídy Virginia.

Stalo se tak v době mimořádně vyhrocené situace kolem Ukrajiny, kdy protiruská hysterie USA a NATO dosáhla vrcholu, a to na základě prohlášení amerického prezidenta Bidena, že agrese Ruské federace proti Ukrajině začne 16.2.2022! 

K incidentu došlo v ruských pobřežních vodách u Kurilských ostrovů. Ponorka byla objevena 4 km daleko za hranicí mezinárodních vod v ruských pobřežních vodách.

Ponorka se údajně nacházela v hloubce více než 400 metrů. Okamžitě byl vyhlášen bojový poplach a byly zahájeny pokusy komunikace s ponorkou na anglickém a na ruském jazyku. Byla vysílána informace, že ponorka se nachází v ruských teritoriálních vodách a že tím porušuje mezinárodní mořské právo. Byla jí odvysílána výzva k vynoření a k okamžitému opuštění ruských pobřežních vod. Ponorka neuposlechla tyto výzvy a plnou rychlostí se pokusila vplout zpět do mezinárodních vod.

Na základě neuposlechnutí výzvy zahájila ruská fregata Maršál Šapošnikov střelbu na ponorku s pomocí nového protiponorkového zbraňového systému „OTVET“! Jednalo se údajně o první bojové použití tohoto velmi účinného zbraňového systému. Bylo zaznamenáno několik výbuchů pod vodou. O osudu ponorky se 120 členy posádky a s 28 střelami Tomahawk s jadernými hlavicemi na palubě se zatím neví nic. Podle ruských medií pravděpodobně ponorka unikla zpět do mezinárodních vod. Ponorka údajně ihned po jejím odhalení spustila speciální imitátor na rozdvojení cíle, systém vypouštění a zobrazování klamných cílů, kdy nejde ponorku jednoznačně zaměřit a zřejmě se jí podařilo uniknout. 

Ruské Ministerstvo obrany si okamžitě předvolalo vojenského atašé USA v Rusku a předalo mu protestní notu o hrubém narušení mezinárodního práva a bezpečnosti Ruské federace.

Spojené státy následně informaci o tomto incidentu popřely s tím, že k němu nedošlo.

Ponorka třídy Virginia je nejnovější třída amerických útočných ponorek s jaderným pohonem. Je určena k plnění široké škály úkolů, od ničení nepřátelských ponorek ve světových oceánech, k ničení hladinových a pobřežních cílů, ale i k ničení strategických objektů v hloubce území nepřítele.

Její poslední modernizovaná verze „Block V“ proti starším verzím má o 76 % více munice na palubě. Výzbroj představují také čtyři 533 mm torpédomety a zásobníky pro vypouštění protilodních i hlubinných min. Zásoba torpéd činí až 26 kusů.

Tato ponorka, jako kolektivní zbraň, představuje s atomovými zbraněmi na palubě velkou ničivou sílu a její výbuch může znamenat ohromnou katastrofu pro celou planetu a pro lidstvo!

K incidentu zatím nejsou žádné další informace. Čeká se v jakém doku se částečně poškozená ponorka objeví, případně na informace o ztrátě ponorky.

 

Fotogalerie

Autor: 
Mgr. Vladimír Frouz
Zdroj: 
Vesti.ru