Několik informací z dění na Ukrajině z pátku 25.2.2022

26. 2. 2022

V České republice zuří v těchto hodinách a dnech informační válka v souvislosti s událostmi kolem Ukrajiny. Jak víte, pravicová česká vláda přistoupila k tvrdé cenzuře a k umlčení některých medií. V českých veřejnoprávních mediích jsou šířeny selektované jednostranné informace, které máte možnost sledovat všichni. Dovolujeme si Vám zprostředkovat informace z ruského informačního prostředí kolem těchto událostí na Ukrajině, které se tady v České republice nedovíte.
Tyto námi uveřejněné informace slouží ke svobodné tvorbě názorů našich občanů.

V pátek se v Moskvě uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady Ruské federace, kde prezident Putin provedl zhodnocení dosavadní operace ruské armády na Ukrajině, která je vedena Ruskem za účelem demilitarizace a denacifikace Ukrajiny.

Uvedl, že speciální vojenská operace Ruska na Ukrajině sleduje tyto dva jasně formulované cíle a jde podle plánu.

Uvedl, že tak, jak se očekávalo, hlavní odpor ruským vojenským silám neklade armáda Ukrajiny (VSU – Vojenské síly Ukrajiny), ale nacistické bataliony, doplněné o žoldáky ze zahraničí!

Prezident Putin otevřeně vyzval ukrajinské vojáky, aby nesloužili bandě narkomanů a nacistů z Kyjeva, aby se postavili proti této bandě, případně aby složili zbraně.

Těžké boje se údajně odehrávají na hranici Doněcké a Luganské republiky s Ukrajinou, kde byly soustředěny tyto fašistické jednotky s nejmodernější vojenskou výzbrojí. Přesto vojskům těchto dnes již samostatných republik se podařilo prorazit obranou linii „nácků“ a jejich jednotky postoupily o 25 kilometrů do vnitrozemí Ukrajiny.

Boje se odehrály kolem jaderné elektrárny Černobil. Ruská armáda se pokoušela rychle zabezpečit zónu kolem této elektrárny, protože byly zachyceny zprávy, že se diverzní skupina pod vedením příslušníků speciálních sil Velké Británie snaží část elektrárny vyhodit do vzduchu, aby z ní utíkal radioaktivní mrak, aby bylo možné to „hodit“ na Rusko a západ tak mohl spustit novou masivní štvavou kampaň proti Rusku. Ruské armádě se podařilo získat kontrolu nad okolím této jaderné elektrárny.

Zároveň podle ruských medií probíhá na Ukrajině vojenská operace se zaměřením na to, aby se ukrajinští fašisté nedostali k technologiím a k materiálu na výrobu jaderné bomby, jak o tom hovořili představitelé Ukrajiny v mediích.

Z videoprohlášení generálmajora Konašenkova, který je velitelem tiskového odboru Ministerstva obrany Ruské federace, které učinil včera v průběhu dne, bylo ruskou armádou při této speciální operaci zasaženo a zničeno 211 objektů ukrajinské armády.

Bylo nově zničeno 67 tanků, 16 mobilních reaktivních systémů GRAD, několik mobilních radiolokačních stanic, 19 kompletů protivzdušní obrany, 6 letadel, 1 vrtulník, 5 bezpilotních letounů.

Mohutnou výsadkovou operaci uskutečnily jednotky ruských desantních vojsk (výsadkářů VDV) na ovládnutí letiště na západ od Kyjeva. Celkem 200 (dvě stovky !) bojových vrtulníků vyletělo z území Ruské federace a dopravilo výsadkáře k tomuto letišti, které měly pod kontrolou hlavní jednotky nacistických batalionů oligarcha Kolomejského (mmj. i občana Izraele). Letiště bylo dobito a bylo zde po těžkých bojích údajně neutralizováno více než 200 těch nejoddanějších a nejfanatičtějších ukrajinských nacistů. Západní strana hlavního města Kyjeva je tak pod kontrolou ruských vojsk.

Ukrajinští nacisté postavili v několika velkých městech, včetně Kyjeva raketomety na jedno z náměstí, kdy jsou tyto raketomety připravené v palebném postavení útočit na přibližující se ruská vojska k městu. Hovoří se o tom, že si nacisté berou „lidské štíty“ na svojí ochranu, kdyby je chtěla ruská armáda eliminovat, aby bylo co nejvíce lidských obětí na životech v centru měst. Rusové vydali prohlášení, že je to známá taktika ze Sýrie a jiných zemí, ale že na ně nebudou letecky či raketami útočit. 

Včera se naplno rozjela vlna uprchlíků z Ukrajiny do zahraničí. Velké proudy lidí jsou na hraničních přechodech na Slovensko a do Polska.

Prezident Ukrajiny Zelenskyj včera vydal prohlášení, že Ukrajina zůstala osamocená! Že ji nakonec nikdo nepomohl! Vydal také závažné prohlášení, že Ukrajina je připravena jednat o neutralitě, což je zásadní obrat v jeho politice!

V Moskvě byla zveřejněna informace, že Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou a že už má připravený svůj vyjednávací tým. Prosakují však informace, že se Zelenským už nikdo z ruské strany  jednat nebude! Že on už nikoho na Ukrajině nereprezentuje a také že několikrát zásadně změnil své názory a jeho tvrzením se nedá věřit. Kladou se veřejně otázky, a o čem chce jednat Zelenskyj? A o neutralitě Ukrajiny v jakém směru?

Prezident Zelenskyj údajně vyvezl svojí rodinu do Polska, aby ji ochránil, a sám zůstává v Kyjevě i když s ním byla z neznámých důvodů odpoledne přerušena komunikace, nebylo možné se s ním spojit. 

USA mu údajně nabídly, aby odešel do USA. Začíná se hovořit o tom, že jediný, kdo nyní potřebuje prezidenta Zelenského, aby zůstal živý, je Ruská federace. Jiným zemím by se hodil za dané situace už jen jako mučedník!

Je jasné, že na konci této speciální ruské vojenské operace musí být nějaká politická tečka. Že není možné jen tak odejít z Ukrajiny, protože nacisté by se brzy vrátili na Ukrajinu do svých pozic a situace by byla ještě horší.

Začíná se spekulovat nad tím, jak to bude vyřešeno a kdo bude ten, s kým bude Rusko jednat, jako s představitelem Ukrajiny. Jedním z tipů o kom se mluví je prezident Ukrajiny Janukovič, který musel uprchnout do zahraničí, když se uskutečnil v únoru roku 2014 ozbrojený státní převrat pod přímým řízením USA, a kdy po jeho automobilové koloně stříleli fašisté ze samopalů. Mluví se o tom, že jej možná Rusové vrátí do funkce prezidenta, jako posledního demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny.

Případně, že to bude někdo jiný, kdo má větší důvěru ukrajinského lidu, někdo se zkušenostmi z řízení země z bývalé vlády premiéra Aznara.

Podle prosakujících informací, celá operace a jí provázející politický proces směřuje k novým, svobodným parlamentním volbám, po likvidaci nacismu na Ukrajině. 

Ale to je ještě daleko. Situaci budeme dále sledovat, zejména poté, co se vláda Petra Fialy rozhodla umlčet některá česká media.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Internet, Youtube