Aktuální informace z Ukrajiny k nedělnímu večeru 27.2.2022

28. 2. 2022

V České republice zuří v těchto hodinách a dnech informační válka v souvislosti s událostmi kolem Ukrajiny. Jak víte, pravicová česká vláda přistoupila k tvrdé cenzuře a k umlčení některých medií. Objevilo se dokonce zastrašování českých lidí, a to z justičního prostředí, kdo by snad podporoval Ruskou federaci. V českých veřejnoprávních mediích jsou šířeny selektované jednostranné informace, které máte možnost sledovat všichni. Dovolujeme si Vám proto zprostředkovat informace z ruského informačního prostředí kolem těchto událostí na Ukrajině, které se tady v České republice nedovíte.
Tyto námi uveřejněné informace slouží ke svobodné tvorbě názorů našich občanů.

Konkrétně:

V sobotu 26.2.2022 se mělo uskutečnit v hlavním městě Běloruska v Minsku, jednání o ukončení krize na Ukrajině mezi delegací Ruské federace a Ukrajiny. Ruská armáda na základě dohody o těchto jednáních pozastavila svojí bojovou činnost na území Ukrajiny.

Jednání delegací obou zemí v Minsku odsouhlasili jak prezident Ukrajiny Zelenskyj, tak prezident Ruské federace Putin. Oba s jednáním vyslovili souhlas, přičemž složení delegací tvořili jiní lidé. 

Prezident Běloruska Lukašenko vzal na sebe závazek, že připraví podmínky pro jednání a Bělorusko, že bude garantovat bezpečnost těmto rozhovorům s tím, že je garantována bezpečnost pro obě delegace cestou tam i zpět i po čas rozhovorů.

Po nějakém čase telefonoval prezident Zelenskyj, že s místem rozhovorů v Minsku nesouhlasí.

Předložil návrh, že by se mělo jednat ve Waršavě, nebo v Bratislavě, v Budapešti, v Baku v Azerbajžánu či jinde. Ale v Minsku ne, protože prý z Běloruska ruská armáda odpalovala rakety na Ukrajinu. Jednání se tedy neuskutečnilo.

Ruská federace poté obnovila bojové operace na území Ukrajiny.

V neděli se na prezidenta Běloruska Lukašenka obrátili někteří ukrajinští poslanci, jestli by bylo možné uskutečnit rozhovory obou delegací, ale ve městě Gomel na běloruském území, což je kousek od hranice s Ukrajinou. Bělorusko řeklo, že ano. Že všechno pro bezpečné rozhovory připraví. Dohoda zněla tak, že Ukrajinská delegace dorazí do Gomelu nejpozději do 15:00 místního času. Z Kyjeva je to do Gomelu 250 km.

Podle posledních informací, prezident Ukrajiny Zelenskyj rozhodl o tom, že se tyto rozhovory v Gomelu neuskuteční.  Ukrajinská delagace do Gomelu nepřijela.

Prezident Lukašenko to komentoval slovy: Jejich volba. Bělorusko připravilo vše, pro zdárný průběh těchto rozhovorů.

Zelenskyj vystoupil v sobotu večer s prohlášeník k běloruskému lidu. Možná to bylo v neděli dopoledne. Video záznam je na YouTube, nelze z něj určit, kdy to přesně bylo natočeno.

V Bělorusku se totiž konalo tento víkend referendum ke změnám ústavy Běloruska. Závažná věc pro celou zemi. Projev Zelenskovo vyzněl proti současnému režimu Běloruska i proti změnám.

Ukrajinští představitelé tak 2x odmítli účast na mírových rozhovorech s Ruskem, ačkoliv  s nimi předtím souhlasili. V Rusku političtí komentátoři hovoří o tom, že to byl pokyn ze západu.

Prezident Zelenskyj také rozhodl o tom, že se vydají v řadě měst samopaly lidem, kteří o ně mají zájem, aby se mohli bránit ruské vojenské agresi. V Kyjevě bylo natočeno video, jak zastavil nákladní automobil na nějakém náměstí, kde bylo naloženo na korbě mnoho vojenských dřevěných beden s uloženými samopaly a každý kdo přišel, si vzal jeden, nebo několik samopalů, se zásobníky a náboji. Nikdo to neevidoval a neregulovar. Berte, tady jsou! Může to být v budoucnu problém, jak známo ukrajinské mafie jsou jedny z nejtvrdších!

V neděli 27.2.2022 vystoupil několikrát s tiskovou informací pro media velitel tiskového Oboru ministerstva obrany Ruské federace generálmajor Konašenkov, který řekl:
Pokračují velmi tvrdé boje armád Doněcké a Luhanské republiky na východě Ukrajiny proti fašistickým batalionům AZOV a Pravý sektor. Údajně za pomoci ruského dělostřelectva prolomily armády těchto republik obrannou linii ukrajinských fašistů a postoupily do hloubky ukrajinského území 56 kilometrů v Luhanské oblasti a o několik kilometrů více v Doněcké oblasti. Boje jsou prý surové. Ustupující fašisté vyhazují do povětří mosty a důležité objekty infrastruktury. Zfanatizovaní fašisté střílí z nenávistí k Rusům z raketometů do obydlených obcí těchto republik na linii bojů.

Generál Konašenko uvedl, že jsou mrtví na obou stranách fronty. Že Ruská federace má také své mrtvé, kterých je ale několikanásobně méně, než na ukrajinské straně.

Ukrajinská armáda používá rakety ruské výroby Točka - U, které jsou vysoce ničivé a přesné. Jedna z těchto raket zasáhla zásobníky ropy v jedné ze vzbouřených republik a to způsobilo obrovský požár! Při útoku na druhé skladiště se podařilo tuto raketu sestřelit. 

Na některých místech se vojáci ukrajinské armády vzdávají, nechtějí bojovat. Údajně se například vzdal celý 302. protiletadlový pluk, který čítá 471 vojáků. Nechtěli bojovat s ruskou armádou. I na jiných místech Ukrajiny se vzdali vojáci, ale není to masový jev.

Nacistické bataliony jsou prý dislokovány jako zpětný odřad a záloha ukrajinské armády za nimi a tvrdě prý zachází s každým, kdo nechce bojovat, nebo chce dezertovat!

Generál Konašenko řekl, že všichni zajatí ukrajinští vojáci budou dle Ženevské konvence vyslechnuti, bude s nimi slušně zacházeno a když podepíší doklad o tom, že nebudou dále bojovat, budou propuštěni domů, ke svým rodinám.
Řekl, že ruská armáda má informace o nelidském zacházení s ruskými zajatci ze strany fašistických batalionů. Řekl, že ruská armáda fixuje všechny telefonické rozhovory, nahrává hlasy a má schopnost je rozpoznat, monitoruje všechny videa a tváře, emaily, SMS-zprávy, telefonní čísla mobilů a IP adresy nacistů, kteří mučí ruské vojáky. Řekl, my si Vás najdeme a naše odpověď bude surová.

Stále probíhá ostřelování obcí a měst vzbouřených republik ze strany fašistických bojůvek. Do Ruské federace bylo už údajně převezeno v rámci humanitární pomoci 120.000 občanů z těchto republik.

Na jednom z letišť u Kyjeva prý byl rozstřílen těžkotonážní nákladní letoun MRIJA, který má schopnost převážet obrovské množství tun nákladu, který přivezl na Ukrajinu zbraně ze západu. Armáda Ruské federace začala hlídat transportní cesty, kterými chce západ propašovat další stovky tun zbraní na Ukrajinu. 

Kolem Ukrajiny začínají provokace armád USA a NATO. Prezident Putin vydal v neděli rozkaz, aby byly uvedeny z tohoto důvodu do bojové pohotovosti jednotky strategické obrany, které mají za úkol odstrašit nepřítele od vojenských akcí. Jedná se o jednotky strategického raketového vojska s balistickými mezikontinentálními raketami s jadernými hlavicemi.

Generál major Konašenko uvedl že bylo od počátku speciální vojenské operace ruskou armádou do neděle 27.2.2022 zlikvidováno:
1067 objektů ukrajinské armády
27 míst velení a řízení ukrajinské armády
38 raketových protivzdušných komplexů země – vzduch Ukrajiny S-300, BUK-M1
56 mobilních radiolokátorů
254 tanků a obrněných vozidel pěchoty
103 děl a minometů
164 nákladních automobilů
31 letadel na zemi a 2 ve vzduchu
46 raktometných kompletů GRAD
11 bezpilotních letounů

Za neděli 27.2.2022 se aktivita ruské armády zvýšila, podle těchto čísel.

Hlavní město Ukrajiny Kyjev, je údajně obklíčeno Ruskou armádou. Probíhají zde tvrdé boje, jsou velké ztráty na životech na obou stranách. Ruská armáda vytvořila v neděli 27.2.2022 koridor, kdy obyvatelé města mohou z města bez problémů odejít, je jim garantováno, že se jim nic nestane, že průchod je bezpečný.

Níže je zveřejněno videoprohlášení generála Konašenkova z tiskové odboru Ministrstva obrany Ruské federace z pondělního rána 28.2.2022. Počty zničené ukrajinské techniky podle jeho informací každou hodinu narůstají.

Situaci pro Vás budeme nadále sledovat.

Video: 
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Internet, Youtube