Co nového na Ukrajině k 20.3.2022

21. 3. 2022

Přinášíme Vám nové aktuální informace z ruského mediálního prostředí k situaci kolem Ukrajiny.

V České republice zuří v těchto dnech informační válka v souvislosti s událostmi kolem Ukrajiny a narůstá hysterie vůči Ruské federaci. Jak víte, pravicová česká vláda přistoupila k tvrdé cenzuře a k umlčení některých medií. Objevilo se dokonce zastrašování českých lidí, a to z justičního prostředí, ohledně vyjadřování podpory Ruské federaci.

V českých veřejnoprávních mediích jsou šířeny selektované jednostranné informace, v soukromých mediích, zejména na SEZNAM.CZ srší protiruská hysterie, což máte máte možnost sledovat všichni.

Dovolujeme si Vám proto zprostředkovat informace z ruského informačního prostředí kolem těchto událostí na Ukrajině, které se tady v České republice nedovíte.

Tyto námi uveřejněné informace slouží ke svobodné tvorbě názorů našich občanů.

Tyto informace zveřejňujeme v souladu s Listinou základních práv a svobod, která je nedílnou součástí Ústavy České republiky, kde se v II. Oddíle - politická práva, v článku 17 píše:

Oddíl druhý
Politická práva

Článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná – (pane Fialo).
(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

 

Co nového na Ukrajině k 20.3.2022:

Dlouhodobě sledujeme popis vývoje situace a jednotlivých událostí kolem konfliktu na Ukrajině v českých mediích a v ruských mediích a porovnáváme to potom s realitou po několika dnech a vidíme kdo je blíže pravdě.

Česká media, především veřejnoprávní Český rozhlas, ale zejména Seznam.cz už dávno opustily v tomto konfliktu rovinu objektivní žurnalistiky a postavily se na linii propagandy, a to především protiruské propagandy.

Z našeho pohledu a na základě nám dostupných informací je možné za hlavního dezinformátora v ČR považovat Seznam.cz, který většinově vlastní nechvalně známý George Soros, příslušník Deep State.

Ale pojďme se podívat blíže na tento konflikt z různých úhlů pohledů, a to z oblasti politiky, z oblasti obchodu a ekonomiky, z vojenské stránky a z oblasti informační.   

 

V oblasti politické:

Objevila se zajímavá informace, od ukrajinského blogera, který pravidelně prezentujé svá videa, své názory, poznatky a rozbory vývoje denní situace na Ukrajině od Jurije Podoljaka z města Sumy. Ten hovoří v jednom videu o tom, že před zahájením speciální vojenské operace Ruské federace na Ukrajině byla učiněna dohoda se starosty velkých ukrajinských měst na východě Ukrajiny.(Doněck, Mariupol, Charkov aj.), že Rusko když vstoupí vojensky na Ukrajinu, tak nevstoupí do těchto měst, naopak ochrání tato města před útoky nacistů a ukrajinské armády, s tím, že tato velká města pomohou normalizovat situaci na východě Ukrajiny, že se postaví na stranu Doněcké a Luhanské republiky a donutí vládu v Kyjevě jednat o politickém urovnání vnitroukrajinského konfliktu. 

To se ale nestalo, starostové těchto velkých měst prý údajně zradili tuto dohodu a obrátili se proti Rusku, proti Doněcké i Luhanské republice. Nejvíce viditelný byl  v této věci starosta Charkova, který v prvních dnech vydal sebejisté veřejné prohlášení, že celý Charkov jako jeden muž stojí na straně vlády z Kyjeva. 

Za několik dní se objevilo na Youtube video z Charkova, kde skupina  lidí, nějakých místních funkcionářů (civilistů) za  přítomnosti policie vydala na ulici prohlášení, že přebírá moc v Charkově, žádá ruskou armádu, aby nevstupovala do města a ušetřila město vojenských úderů, že dříve uzavřenou dohod naplní. Po několika dnech už byl vidět starosta Charkova v dalším televizním vysílání velmi bledý a nejistý. Takže pravda o této "dohodě" se dostane na veřejnost teprve později. I když nevypadá to důvěryhodně, že by se Ruská federace a její armáda spoléhaly na tyto sliby. Ale byly to sliby dané i Doněcké i Luhanské republice.

V rámci vzájemného uvalování sankcí ze strany kolektivního západu (rozuměno USA, Velké Británie a členských zemí EU a NATO) a na druhé straně ze strany Ruské federace, došlo před několika dny na nejvyšší představitele Ruska a to prezidenta Putina, ministra zahraničí Lavrova, ministra obrany Šojgu, náčelníka generálního štábu Gerasimova, kteří nesmí navštívit Členské země EU, USA a Velkou Británii.

Jako odvetný asymetrický krok Rusko vyhlásilo dnem 15.3.2022 sankce a zákaz vstupu do Ruské federace pro prezidenta USA Bidena, ministra zahraničních věcí Blinkena, náčelníka štábu náčelníků štábu armády USA Milleyho, Hillary Clintonovou a dalších několik představitelů USA. To samé Rusko vyhlásilo vůči premiéru Kanady Trudoa a několika představitelům z jeho blízkého okolí.

V USA i u nás v České republice media tyto ruské asymetrické sankce zamlčely! To si totiž ještě nikdo nikdy nedovolil vyhlásit sankce vůči tolika nejvyšším představitelům USA, včetně amerického prezidenta! Doposud byly USA jedinou mocností, která určovala na této planetě co jednotlivé státy smí a co nesmí, co je vhodné a co je nevhodné z pohledu zájmů USA. Tento odvetný krok Ruské federace uvalením sankcí na nejvyšší představitele silně naboural image jediného hegemona na této planetě. Byla to těžká rána pro veřejné mínění USA o pozici jejich země ve světě!

Prezident Putin veřejně ve svém televizním projevu označil USA za imperium lži na této planetě!

Prezident Putin po vyhlášení západních sankcí vůči Ruské federaci poukázal ve svém televizním projevu na to, že kolektivní západ zcela odhodil svojí masku a všechny jeho deklarace a mýty o lidských právech, o svobodě slova, o nezávislých mediích, o nedotknutelnosti soukromého majetku, o politické korektnosti, o nemožnosti vyhazovat lidi z práce za jejich politické názory a jejich přesvědčení, že to byly jen líbivé řeči západních demokracií, skutečnost je zcela opačná. Dokonce se kolektivní západ neštítil pošlapat olympijské zásady mírového soutěžení mezi státy na poli sportu, když zakázal mnoha ruským sportovcům účast na olympiádě!

Prezident Putin prohlásil 16.3.2022 na poradě se členy ruské vlády, za přítomnosti všech gubernátorů a představitelů různých autonomních částí Ruské federace, že nyní probíhá totální válka kolektivního západu proti Ruské federaci! A to ve všech oblastech, pouze jenom zatím nedošlo k přímé vojenské konfrontaci Ruska s členskými státy NATO, i když Ukrajina od nich dostává nejmodernější vojenskou výzbroj, finanční i materiální pomoc, ale i informace vojenského, zpravodajského, ekonomického a politického charakteru!

Prezident Ukrajiny Zelenskyj hraje doma na Ukrajině vabank a jeho výroky jsou často zcela protichůdné. Tu napadá západ a NATO, že Ukrajině nepřišly na území Ukrajiny vojensky pomoc. Tu je milostivě žádá o dodávky zbraní a finance. Tu hovoří o tom, že je připraven se dohodnout s Ruskem, aby druhý den volal po větších sankcích vůči Rusku.
  
Aktuálně prezident Zelensky hovoří o tom, že chce jednat s prezidentem Putinem, nebo, že bude 3. světová válka. Na to mu odpověděl ruský ministr zahraničí Lavrov, který ve svém projevu před novináři řekl, že je možné uskutečnit jednání s ruským prezidentem, že se tomu Putin nevyhýbá. Ale musí být z tohoto jednání nějaké výstupy. Že Rusko nepůjde na jednání jenom proto, že Ukrajina z toho bude mít mediální prospěch, ale nedohodne se nic. 

Prezident Putin se v předchozích letech setkal s prezidentem Zelenskym několikrát i v přítomnosti jiných státníků Francie a Německa, ale Ukrajina své závazky, které dala na tomto jednání poté nikdy nesplnila! To samé bylo kolem Minských dohod, které jsou podepsané již 8 let a Ukrajina je neplní, dokonce veřejně prohlašuje, že je nebude plnit. Přitom nyní není z ukrajinské strany na stole nic, co by vedlo k nějakým konkrétním závěrům a nejsou také žádné garance, že by to Ukrajina splnila.

Rusko vystoupilo k 15.3.2022 z Rady Evropy, kde platilo vysoké členské příspěvky, kdy zde podle prohlášení Ruska bylo po celou dobu ze strany zemí západu jen napadáno a kritizováno. Rusko řeklo, dost! Nemáme toto dále zapotřebí. 

V uplynulých dnech vydal prohlášení americký senátor, vzděláním právník, Lincey Greham z Jižní Karoliny, že je potřeba zabít Putina! V Rusku to mělo velkou rezonanci. Prezident Putin se již dříve stal hlavním terčem pro všechny mediální útoky západu. Jinou otázkou je, kam až se posunula politika západu s přispěním medií? Někdo si na ruském YouTube položil otázku, co by asi říkali politici v USA, kdyby ruský poslanec Žirinovskyj vydával prohlášení, je třeba zabít prezidenta USA Bidena, který toto vše na Ukrajině vyprovokoval, protože USA chtěly Rusko vtáhnout do lokální války na Ukrajině, což se jim povedlo? Co je dále za touto linií politiky?!

V těchto dnech přesto všechno probíhá 4 kolo rozhovorů mezi delegacemi Ukrajiny a Ruské federace. Rozhovory jsou v tomto 4. kole vedeny už jen on-line, přičemž není patrný žádný posun, že by se něco konkrétního dohodlo.

Ukrajina všechna jednání protahuje a rozhodnutí směřuje k datumu 24.3.2022, kdy se má uskutečnit mimořádný summit NATO v Bruselu. Ukrajina doufá, že se jí podaří vtáhnout vojska NATO do tohoto konfliktu na území Ukrajiny a zvrátit tak průběh dosavadního ozbrojeného konfliktu ve svůj prospěch. Znamenalo by to začátek 3. světové války.

 

V oblasti obchodu a ekonomiky:

Kolektivní západ, přesněji řečeno vlády západních států a centrální banky těchto států podle ruských ekonomů zmrazily ruská aktiva v těchto státech ve výši okolo 300 miliard amerických dolarů. To je gigantická suma peněz, které Rusku samozřejmě chybí. 

Také český ministr financí Staňjura v jednom rozhovoru prohlásil, že česká vláda mapuje ruské majetky v České republice. Dá se tedy předpokládat, že i naše republika zmrazila ruské peníze a majetky na našem území. Což bude mít své důsledky. A o čemž se ale u nás nemluví.

Podle ruské strany jde prý o to, že kolektivní západ pochopil, že nemůže Rusko porazit vojensky, aniž by utrpěl obrovské újmy. Tak se snaží Rusko rozvrátit ekonomicky, vyvolat vnitřní chaos, způsobit nedostatky v zásobování, pomocí ruské páté kolony uvnitř Ruska napojenou na západ a působením sociálních sítí a liberálních medií vyvolat v Rusku politické nepokoje s cílem svrhnout vládu a prezidenta Putina a převzít moc.

Ruská federace na tento bezprecedentní krok západu zareagovala asymetricky. Byl vydán příkaz zablokovat a převzít do rukou státu veškerý majetek těch států v Rusku, které sáhly na ruský majetek v zahraničí, včetně soukromých firem z těchto států. Tedy pravděpodobně i z České republiky. 

Pokud se týká těch soukromých firem, které chtěly z Ruska stáhnout rychle svůj majetek a business, bez garance sociálních jistot pro zaměstnance, tak ten byl zabaven. Pokud se týká západních soukromých firem, které budou v Rusku dále podnikat, těm majetek zůstane, ale ruský stát si je pohlídá, aby vše fungovalo jak má a nebyl narušen trh se zbožím.

Týkalo se to amerických i britských ropných těžařských firem, ale jako příklad byl uváděn i soukromý McDonalds, který má v Ruské federaci údajně 3000 poboček. Ten pod touto hrozbou ztráty svého obrovského majetku přehodnotil svůj odchod z Ruska a pokračuje ve své dosavadní činnost, protože jeho mateřský stát USA není ochoten mu kompenzovat finanční ztráty.

Tyto firmy ale musí hledat jiné distribuční cesty, protože logistika mezi státy je sankcemi významně narušena. Některé zahraniční firmy v Ruské federaci přerušily dočasně výrobu, protože nemají z čeho vyrábět, nejsou součástky, materiály a podobně. 

Velké západní firmy, které ztratily ruský trh, přenesou své problémy dovnitř svých západních zemí v podobě ztráty práce pro lidi, vyšší nezaměstnanosti, odvodu nižších daní státu, vyvolá to vyšší nároky na státní rozpočet na sociální dávky v nezaměstnanosti, ale i změnu politických nálad ve společnosti atd. Přibude i soudních žalob na stát, kvůli zmaření obrovských investic z důvodu politických rozhodnutí státu, kdy stát zasáhl do jejich podnikání.

Tyto problémy se přenesou časem i na české firmy. 

Takže toto rozhodnutí západu nemá jenom efekt vůči Rusku, ale je dvousečné!   

Západní státy konfiskují a znárodňují majetky bohatých Rusů v západních zemích. V televizi jsou ukazovány konfiskované jachty ruských podnikatelů, ale týká se to i dalších majetků, nemovitostí a firem těchto lidí, kteří ani s Vladimírem Putinem nemají nic společného. Nemá to právní oporu v žádném zákonu. Budou z toho další žaloby na tyto státy.       

Vláda Ruské federace vydala před několika dny seznam 200 výrobků a zboží, které je zakázáno vyvážet z Ruska především do zemí Evropského společenství do odvolání, většinou do září 2022. Jedná se na prvním místě o hnojiva a o zrno, jimiž Rusko zásobuje mnoho zemí světa. Což bude znamenat osetí menšího množství ploch, menší úrodu i nižší výnosy úrody, a následné zdražení cen potravin, případně jejich nedostatek v těchto zemích. To vše umocňuje situace na Ukrajině, v tzv. obilnici Evropy, kde se nepracuje na polích, a kde nebude tak velká úroda, jako každý rok. 

To samé se týká vývozu ruské kukuřice, mouky, cukru, sádla, ale i vývozu dřevní hmoty pro výrobu papíru a celulózy, ale i výrobu nábytku. Týká se to i vývozu některých vzácných kovů pro elektrotechnický průmysl, speciální oceli a plechů. 

Rusko přesměrovává postupně své exporty na Čínu, Indii a další státy Jihovýchodní Asie. Například téměř miliardová Indie co do počtu obyvatel, zvýšila v této době své nákupy z Ruska o 400%. Indie kupuje veškeré volné množství ropy a plynu, to co se dříve dováželo na západ, do USA i Velké Británie. 

Ruský plyn a ropa však stále přitékají do západních zemí. Na ty Rusko, ani západní státy sankce neuvalily.

 

Ve vojenské oblasti:

Ruská armáda dle vojenských expertů změnila po několika prvních dnech taktiku své speciální vojenské operace na Ukrajině. Jestliže v prvních dnech operace byly patrné hluboké průniky ruských jednotek za linii obrany ukrajinské armády, tak toto se změnilo. Dost často totiž padly tyto proniknuvší ruské jednotky do pasti a jejich technika byla zničena i s lidmi. Ruské ztráty na živé síle byly v prvních dnech operace velké. 

Nyní údajně ruské jednotky postupují pomalu, začišťují obce a města a hlavně se nejdříve snaží zničit techniku ukrajinské armády pomocí letadel, děl, minometů, ale i raket. Ztráty ruské armády jsou nyní údajně minimální. 

Ukrajinská armáda prohrává na všech frontách, ruská armáda, ale i armády Luhanské a Doněcké republiky neustále postupují do středu Ukrajiny ke Kyjevu. Sice prý nyní pomalu, ale jednoznačně!

Prezident Putin prohlásit že kvůli vítězství na Ukrajině, nechce prohrát válku ve světě. Takže ruská taktika je zaměřena i na kriterium boje o pozici Ruska ve světě.

Ukrajinská armáda je obklíčena v několika kotlích na východě Ukrajiny a nemá šanci se z nich dostat bojem. Očištění Mariupolu od fašistického batalionu AZOV je prý otázka několika málo dnů, možná hodin. Pro obklíčené jednotky jsou jen dva způsoby, jak se z obklíčení dostat. Vzdát se, nebo zemřít v boji. 

Ukrajinský bloger Jurij Podoljak hovoří o tom, že jakmile to zde na východě Ukrajiny kolem Mariupolu ruské jednotky a armáda Doněcké lidové republiky dočistí, uvolní se tak jejich obrovská síla pro využití na jiných frontách. Naopak, ukrajinská armáda bude zásadně oslabena, zde totiž byly dislokovány hlavní vojenské síly armády Ukrajiny, jejíž součástí jsou i fašistické bataliony AZOV, AJDAR a DNĚPR 1 – který je tvořen z řad kriminálníků. Vedení v Kyjevě si je toho prý vědomo! Už ani neposílá vojenské posily na východ Ukrajiny, ví že východ Ukrajiny je již vojensky ztracen.

Ukrajinská armáda se nyní údajně snaží budovat urychleně opevnění v centrální oblasti Ukrajiny na západním břehu řeky Dněpr.

Na Ukrajinském území nedaleko polských hranic byla formována cizinecká legie z žoldáků a dobrodruhů z různých zemí světa, kteří měli bojovat proti ruské armádě. 
Dvě hodiny po jejich příjezdu na místo určení, kdy stačili poslat SMS-ky a zprávy s fotkami přes facebookoem, že úspěšně dorazili, přiletělo na tuto základnu během dvou minut 7 nejmodernějších ruských raket Kalibr a základnu zcela zničilo. Na místě zůstaly desítky mrtvých a ještě více raněných žoldáků, ti co přežili prý naskočili údajně rychle do nejbližšího vlaku a odjeli zpět směrem do Polska. Základna byla zcela zničena.

Na jiném místě na západě Ukrajiny v Ivano – Frankovské oblasti byl před několika dny zničen podzemní betonový bunkr vybudovaný v roce 1955 jako protiatomový, ve kterém byly pod zemí uskladněny nejmodernější zbraně dodané z USA a Velké Británie. Byl to údajně jeden ze 4 hlavních ukrajinských protiatomových bunkrů, odkud se měly odpalovat před rozpadem SSSR v roce 1991 rakety s jadernými hlavicemi. Několik těchto hyperzvukových, vysoce přesných raket Kinžál odpálených na vzdálenost cca 2000 km zlikvidovalo celý bunkr, který je hluboký téměř 100 metrů, včetně obsluhujícího personálu i těchto západních zbraní.

Doněcké a Ruské armádě se podařilo odříznout ukrajinské armádě přístup k Azovskému moři, část lodí Černomořské ukrajinské námořní flotily opustili námořníci bez boje a zanechali na lodích veškerou výzbroj.

Na Ukrajině byly rozmístěny biologické laboratoře armády USA. Těchto laboratoří tam bylo údajně 30 a působily bez kontroly ukrajinského státu, který do nich neměl přístup. Některé z těchto laboratoří obsadila ruská armáda, která v nich zajistila dokumenty, prokazující, že se zde prováděly pokusy s některými nemocemi na ukrajinském obyvatelstvu, že se zde zkoumal slovanský gen, pro výrobu biologických zbraní proti ruské populaci, kterou by do Ruska zanesli přelétaví ptáci či tam byla dopravena jinými cestami. Tyto dokumenty byly ruskou diplomacií poskytnuty všem členským státům Rady bezpečnosti OSN. Rada bezpečnosti OSN rozhodla, že se jedná o velice odbornou záležitost, že dá dokumenty a ostatní ruské důkazy prozkoumat své odborné organizaci a poté, že se k tomu vrátí, aby to mohli politici posoudit. Tyto dokumenty na anglickém jazyku byly zveřejněny také na webových stránkách Ministerstva obrany Ruské federace.

 

V informační a mediální oblasti:
Prezident Zelenskyj ztrácí doma půdu pod nohama. Mediálně to tak nevypadá, ale je to patrný jev.

Lidé na východě Ukrajiny se i přes masáž celostátních ukrajinských medií probouzí a zvedají, začínají projevovat veřejně svůj názor, jako před dvěma týdny v Oděse, kde mnohatisícový dav skandoval hesla „Slava Rossiji“, „Fašist neprojďot“ „Odesa nevzdajot sa“, atd.

Zde je odkaz na amaterské video z této události v Oděse z 4.3.2022:
https://www.youtube.com/watch?v=hhRaaEhWeXM&t=4s

Ukrajinská propaganda má podporu ve všech západních zemích i v České republice. Malé, dílčí úspěchy ukrajinské armády jsou prezentovány jako zásadní úspěchy celé ukrajinské armády, ale skutečnost je jiná. Ukrajinská armáda je podle pozorovatelů vojenských zdecimována, je prakticky bez letectva, počty zničené ukrajinské techniky každý den hrozivě narůstají. Každý den tato čísla zveřejňuje ruský generál Konašenkov, velitel tiskového odboru Ministerstva obrany na Youtube.

Západ zakázal vysílání ruské státní televize RT (dříve názvem Rossija Today) v jejich zemích, řada akreditovaných zpravodajů medií a novinářů z Ruska přišla o akreditaci v těchto zemích a musela je urychleně opustit..  

Západní vlády cenzurují a zakazují tzv. „dezinformační weby“, které přináší jiné, než provládní a proukrajinské informace. To samé se odehrává i v České republice!

Také ruská generální prokuratura zakázala působení některých západních medií v Rusku, jednalo se o Britskou BBC, americký Facebook, ale i některá vlastní ruská media, jako například Echo Moskvy, které majetkově patřilo pod Gazprom, ale obsah vysílání byl pod vlivem proamerických ruských liberálů kolem bývalého premiéra ruské vlády Medveděva, kteří jsou údajně napojeni na síly kolem Hillary Clintonové.

Facebook se mediálně vyznamenal, když zveřejnil, že prezidenta Putina a Rusy jediné je možné zabíjet! Společnost Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook či Instagram, umožní v některých zemích zveřejňovat výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina či k páchání násilí proti ruským vojákům. Uvedla to dne 10.3.2022 agentura Reuters s odkazem na vnitřní dokumenty společnosti, se kterými se seznámila. 

Za současného vývoje situace a postupu ruských vojsk bude trvat týdny, pokud by Rusko chtělo ovládnout celé území Ukrajiny.

Spekuluje se v mediích o tom, že část západní Ukrajiny chce jednat s Maďarském o připojení tohoto ukrajinského území k Maďarsku. Ve Lvovské oblasti jsou tendence k orientaci na Polsko. Ukrajinci v této oblasti žádají o monitoring situace ze strany polských úřadů. Může to být první krok k rozpadu Ukrajiny.

Situaci budeme dále sledovat.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Internet, Youtube