TASS: Západní země si budou muset otevřít rublové účty v ruských bankách, aby mohly platit za plyn. Premiér Fiala lže, kudy chodí!

1. 4. 2022

Co se vlastně děje, co se už stalo? Dodali jsme evropským spotřebitelům naše zdroje, v tomto případě plyn. Dostali ho, zaplatili nám v eurech, která pak sami zmrazili. 

Česká republika patří mezi 48 zemí světa, které Ruská federace označila za země, které se chovají "ne přátelsky" k Ruské federaci.  Naše republika je označována jako "nedružestvenaja země".

Toto rozhodnutí bylo přijato ruskou stranou na základě jednání české vlády v čele s premiérem Fialou z ODS, na základě opatření, které přijala česká vláda vůči majetkům ruského státu, ruským firmám i ruským občanům v České republice!

Česká republika totiž "sáhla" na majetek Ruské federace v naší zemi. Media citovaly 27.3.2022 premiéra Fialu, který prohlásil že k tomuto dni jeho vláda "zmrazila ruský majetek v naší zemi" za stovky milionů korun! To vše prý v souladu se sankcemi EU vůči Ruské federaci!

Co si představit pod pojmem "zmrazili majetek" je otázkou. Zřejmě ruská strana si to vykládá jako "ukradli"!

„Jsme razantní, zmrazili jsme majetky za stovky milionů korun ruským oligarchům.... A budeme v tom pokračovat,“ prohlásil Fiala. Bude podle něj ale třeba změnit zákony, aby mohl být postup ještě razantnější a efektivnější!?

Vůči všem těmto 48 zemím, tzn. i vůči České republice, přijala Ruská federace odvetná opatření. Na začátek budou tyto "ne přátelské" země kupovat ruský plyn od termínu 1.4.2022 pouze za ruské ruble. V další kroku přijde další fáze, nákup i ruské ropy pouze za ruble!

Prezident Putin k tomu řekl. "Ruská federace dodala těmto zemím plyn, oni zaplatili v dolarech a v eurech, ale hned tyto platby u nich zmrazili. Takže, my jsme nedostali zaplaceno, my nemáme nic, ani peníze, ani plyn! My nebudeme dodávat plyn nikomu zadarmo. Buď bude platba v rublech a ruble budou na našich účtech, pak bude plyn. Nebo nebude nic! Jejich volba!" 

Kroky Fialovo pravicové vlády vůči Ruské federaci ženou naší zemi do krize! Premiér Fiala lže, kudy chodí! Lže o tom, že jsme ve válce. Lže o tom, že Rusko nechtělo jednat před vojenskou operací na Ukrajině o řešení tamní vnitrostátní krize a že nechce jednat ani v jejím průběhu. Lže o cenzuře, že on osobně a vláda ČR ve věci cenzurování nepohodlných webů nic nepodnikali, že to cenzuruje nezávislé weby jakási organizace NIC.CZ, která registruje domény. Fialovi už věří jenom největší zaslepenci a ignoranti!

Výsledky této Fialovo politické demagogie a antiruské hysterie brzy pocítíme všichni!

Co k tomu píší media:

Prezident Putin podepsal dekret o pravidlech obchodu s plynem s "ne přátelskými" zeměmi. Západní země si budou muset otevřít rublové účty v ruských bankách, aby mohly platit za plyn.

PLNÝ TEXT V RUŠTINÉ (TASS): https://tass.ru/ekonomika/14243381

Prezident Ruské federace zároveň zdůraznil, že budou následovat sankce za porušení rytmu plateb. "Pokud k takovým platbám nedojde, budeme to považovat za neplnění ze strany kupujících se všemi z toho vyplývajícími důsledky," řekl.

"Nikdo nám nic neprodává zadarmo a my také nebudeme dělat charitativní činnost. To znamená, že stávající smlouvy budou zastaveny," zdůraznil Putin.

Putin také řekl, že rizika, která vznikají při obchodování s plynem za dolary a eura, jsou pro Rusko nepřijatelná.

„Rizika současného stavu věcí jsou pro nás samozřejmě nepřijatelná, a pokud se na problematiku podíváte jako na celek, pak je přesun plateb za dodávky ruského plynu do ruských rublů důležitým krokem k posílení naší finanční a ekonomickou suverenitu,“ uvedla hlava státu.

Zdůraznil, že v situaci, kdy je finanční systém západních zemí používán jako zbraň, kdy společnosti z těchto zemí odmítají plnit smlouvy s ruskými bankami, podniky, jednotlivci, kdy jsou zmrazena aktiva v dolarech a eurech, nemá smysl používat měny těchto zemí.

"Co se vlastně děje, co se už stalo? Dodali jsme evropským spotřebitelům naše zdroje, v tomto případě plyn. Dostali ho, zaplatili nám v eurech, která pak sami zmrazili. V tomto ohledu jsou všechny důvody věřte, že část My jsme dodali plyn do Evropy prakticky zdarma," rozhořčil se prezident. "To samozřejmě nemůže pokračovat." Putin také upozornil na skutečnost, že v případě dalších dodávek plynu a jejich úhrady podle tradičního schématu mohou být zablokovány i nové finanční příjmy v eurech nebo dolarech.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, Tisková agentura Ruské federace TASS
Zdroj: 
fb