V Plzni se v sobotu 2. 4. 2022 uskutečnila od 9:00 hodin Krajská konference KSČM

2. 4. 2022

Jednání se zúčastnilo 25 delegátů ze 7. okresů Plzeňského kraje. Jeden delegát z okresu Domažlice byl omluven.

Jednání se zúčastnili za vyšší stranické orgány - 1. místopředseda ÚV KSČM s. Petr Šimůnek a předseda Ústřední revizní komise KSČM s. Ing. Jiří Horák, CSc. Oba vystoupili v diskusi na mnohá témata současné situace v KSČM a k úkolům, které stojí před KSČM v nejbližším období, včetně situace kolem Haló novin a finančního výhledu KSČM na nejbližší roky.

Staronovým předsedou Plzeňského KV KSČM byl zvolen většinou hlasů s. Mgr. Miroslav Kavij, který současně vykonává funkci předsedy OV KSČM v Klatovech a je zároveň členem Výkonného výboru ÚV KSČM.

Místopředsedou pro vnitrostranickou činnost - byl zvolen JUDr. František Podlipský, předseda OV KSČM Tachov.

Místopředsedou pro volby - byl zvolen RSDr. Ing. Karel Kvit, do nedávné doby předseda Městského výboru KSČM v Plzni, nyní tajemník MěV KSČM.

Předsedkyní Krajské revizní komise KSČM - byla zvolena JUDr. Zdeňka Lišková z Rokycan.

Předsedou Krajské rozhodčí komise KSČM - byl zvolen s. Miroslav Vild z Rokycan.

Kandidátem KSČM na senátora pro volební obvod č. 7 Plzeň - město byl zvojen PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA, bývalý poslanec Poslanecké sněmovny za KSČM, nedávno zvolený do funkce předsedy Městského výboru KSČM v Plzni.

Delegáti konference obdrželi před jednáním písemnou zprávu o činnosti Krajské organizace KSČM. Na konferenci vystoupil předseda KV KSČM s. Kavij s druhou částí zprávy. Zpráva byla razantní, dotkla se všech důležitých oblastí, ať už to byla situace kolem změny vedení ÚV KSČM na Mimořádném sjezdu KSČM, výsledky KSČM v posledních volbách, příprava na komunální a senátní volby 2022, volba nového prezidenta v roce 2023 a kandidatura s. Josefa Skály, kandidáta KSČM. Situace v Haló novinách, situace v Plzeňském kraji a v krajském zastupitelstvu. A také současné mezinárodní situace ve vztahu k válečnému konfliktu na Ukrajině a možným důsledků pro budoucnost.

V diskusi vystoupila řada delegátů, přičemž diskuse byla místy “hustá“. Předseda Krajské Mediální komise s. Frouz poukázal na to, že vedení KSČM hrubě zanedbalo mediální práci strany a že je potřebné, aby se z toho stala jedna z hlavních priorit stranické práce, že je potřebné zásadně změnit dosavadní  přístupy v této oblasti a že by měla být vytvořena odborná platforma, kde se k tomu povedou odborné diskuse a kde budou vznikat smysluplná doporučení v této oblasti pro vedení strany.

Kandidát na senátora Jiří Valenta uvedl v diskusi na číslech z minulosti, že současná kandidatura KSČM má smysl a že je jako kandidát připraven za KSČM zabojovat o dobrý výsledek. Odmítl názory, že KSČM nemá šanci na úspěch.

V dalších diskusních příspěvcích bylo hovořeno na téma ideologická práce KSČM, situace ve vydavatelské společnosti Futura a v redakční radě Haló novin, byla hodnocena dosavadní práce nového vedení strany po Mimořádném sjezdu KSČM, bylo hovořeno na téma nových www stránek KSČM, byla probírána situace kolem sbírání podpisů pro kandidaturu Josefa Skály na funkci prezidenta České republiky.

Bylo hovořeno i na několik úzce vnitrostranických témat.

Krajská konference zvolila nové orgány, členy pléna KV KSČM, členy Krajské revizní komise a členy Krajské rozhodčí komise KSČM. Dále zvolila své zástupce do některých ústředních orgánů strany.

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Krajská konference KSČM