Stanovisko Výkonného výboru Krajského výboru KSČM Plzeňského kraje k aktuální politické situaci z 4.4.2022

4. 4. 2022

Členové Výkonného výboru Krajského výboru KSČM Plzeňského kraje vyhodnotili na zasedání krajskou konferenci KSČM, která se konala 2. dubna 2022 v Plzni, na které byl opětovně do čela krajské organizace zvolen s. Miroslav Kavij. Dále projednali přípravu květnových oslav a přípravu tiskové konference prezidentského kandidáta za KSČM Josefa Skály, a kandidáta pro volby do Senátu Parlamentu ČR za volební obvod č.7 Plzeň – město Jiřího Valenty, která se uskuteční dne 6. května 2022 v Plzni.

Výkonný výbor KV KSČM se dále zabýval aktuální politickou situací. Členové výkonného výboru odsoudili opatření přijatá vládou ČR, kterým se od začátku dubna 2022 ruší sleva pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let ve výši 75% jízdného, kdy nově všichni zaplatí poloviční jízdné. Je to další rána pro občany ČR, kdy po zvýšení cen energií, většiny potravin, vysoké inflace, pohonných hmot, růstu cen za bydlení atd. dochází k dalšímu ožebračování lidí. Přiklání se k takovým opatřením, která budou řešit náklady na domácnosti cestou cenových regulací. V této souvislosti členové výkonného výboru podporují kvalitní dostupnost českých potravin a dosažení postupné potravinové soběstačnosti, které ale brání zemědělská politika EU.

V další části se členové výkonného výboru zabývali uprchlickou vlnou z Ukrajiny, kdy počet utečenců dosahuje v ČR hranici téměř 300 000 a je na hranici únosnosti. V této souvislosti může dojít k narušení sociálního smíru, kdy se k utečencům přistupuje vstřícněji. KSČM pomoc vnímá pozitivně, ale důrazně upozorňuje, že by vláda neměla přehlížet vlastní občany. Množství utečenců bude i zátěží pro rozpočet, což ČR nemusí zvládnout. Proto vyzývá představitele země k systémovému řešení situace. Jen diplomatická jednání a uvolnění mohou přispět k míru a hlubší ekonomické spolupráci, kterou ČR bude potřebovat zejména v zachování dodávek ruského plynu. KSČM také odsuzuje prodloužení krizového stavu do konce května 2022, což je v rozporu s ústavním zákonem.

Členové výkonného výboru také kritizovali činnost hromadných sdělovacích prostředků, především České televize a Českého rozhlasu. Obě veřejnoprávní média informují nedostatečně, zkresleně, nevyváženě, mnohé informace se opakují a nejsou podložena ověřením si dané situace. To vede ke zkreslování celkového stavu, a obelhávání lidí.

KSČM Plzeňského kraje vyzývá občany k bdělosti. Nelze se nechávat obelhávat sdělovacími prostředky, vládou a jejími představiteli žijícími v přepychu a na úkor prostých občanů zajímajících se o vše možné, jen ne o občany vlastní země. KSČM toto jednoznačně odsuzuje a vyzývá k systémovému řešení v co nejkratší době. Později by mohlo být skutečně pozdě.

 

Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM, výjezdní zasedání v Klatovech