Levicové poučení tomu, kdo se poučit chce

20. 5. 2022

Jiří Paroubek: Co je dnešní ČSSD?

Současnou ČSSD prostupuje od mého odchodu z funkce předsedy strany v červnu 2010 až dodnes, boj dvou nesmiřitelných mocenských skupin. V posledních letech je to na jedné straně skupina vedená Pochem, Netolickým a Petříčkem.

A ta druhá skupina dnes, po odchodu Hamáčka z funkce předsedy strany žádného viditelného lídra zatím nemá. Snad jen předsedu pražské ČSSD Jaroše.

Bylo by ale žádoucí, kdyby obě dvě skupiny sociálních demokratů spolu skutečně dokázaly spolupracovat. Už také proto, že volební preference ČSSD se u dvou seriózních agentur pro výzkum veřejného mínění v poslední době dostaly na 2,5%.

Praxe je ale taková, že jedna skupina vždy vyřadí druhou, ať už z kandidátky anebo z rozhodování o obsazení klíčových stranických funkcí. A tak byla na konci minulého roku poražena ve volbě předsedy ČSSD na stranickém sjezdu, řízeném Pochem, Havelkou, Špačkem a dalšími populární bývalá ministryně práce, idealistická Jana Maláčová. S ní v čele by snad ČSSD měla alespoň nějakou šanci (ne velkou) probojovat se do příští sněmovny alespoň do opozice. Zvítězil však kandidát Pocheho, Pokorného, tedy Sobotkovy zájmové skupiny, Šmarda. Představit si předsedu Šmardu, jak jde do debaty s někým, jako je předseda ODS Fiala, což zajisté není muž velkých politických výkonů, ale je to univerzitní profesor, si prostě nedokážu. Celý blog zde: 

Autor: 
Jiří Paroubek, úprava nadpisu: jk
Zdroj: 
https://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-paroubek