Políček pro předsedu české vlády a cenzora Petra Fialu. Dezinformační weby v Česku opět fungují. Kromě Aeronetu, který má ale jen administrativní nedostatky v evidenci osoby správce webu

26. 5. 2022

Předseda české vlády a současně předseda ODS (Občanské demokratické strany) Petr Fiala v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, který vypukl 24.2.2022 odhalil svojí pravou tvář politického demagoga a předvedl se jako cenzor jiných, nepohodlných politických názorů. 

Na pokyn z jeho vlády totiž společnost CZ.NIC, administrativní registrátor a správce českých domén na internetu, zablokovala prvních 8 webů, které přinášely do České republiky jiné názory na dění kolem vojenského konfliktu Ruska a Ukrajiny, než byl oficiální názor vládní koalice. Časem počet takto cenzurovaných webů s politickým obsahem narůstal do obludných rozměrů!

Fialovo vláda se přitom schovávala za CZ.NIC, která ale nemá žádné politické kompetence takovéhle věci posuzovat a rozhodovat. 

Dnešního dne společnost CZ.NIC, na kterou směřovala neprávem značná část kritiky veřejnosti za vládní cenzuru řekla Fialovo vládě a dost! Žádná další politická cenzura naším jménem nebude! Zablokujme konkrétní domény s politickým obsahem, jen když nám to nařídí soud! 

Premiér Fiala tímto cenzurním zásahem způsobil velkou politickou škodu celé společnosti, která se prezentuje a tvoří jako demokratická. Poškodil ale i svojí stranu - ODS, ale i současnou koaliční vládu. 

Pošlapal tímto cenzurním zásahem hrubě ideály Sametové revoluce z 17. listopadu 1989 a legendu o boji za demokracii a svobodu slova v naší zemi, na kterých ODS stavěla doposud své ideové základy a hodnoty. 

Tehdy v listopadu 1989 lidé jako on po celé republice volali z tribun revolučních mítinků, že „Sametová revoluce je boj za návrat demokracie do naší země“! Boj proti totalitní cenzuře! A boj za svobodu slova a shromažďování!

Pronášely se příkladná srovnání o tom, jak se pozná demokrat. Totalitní politik, nepřipustí jiný názor! Demokrat Vám řekne: „Nesouhlasím s Vaším názorem, ale budu se do poslední kapky krve být za to, aby ste jej mohl říkat!“  A národ v ulicích roku 1989 na tato hezká slova z tribun slyšel. Pryč s totalitou! Ať žije demokracie!

Více než 30 let Fiala a jemu podobní, školili KSČM a tuto společnost o demokracii, jak je demokratická diskuse nad problémy společnosti prospěšná, že je to vlastně demokratická soutěž myšlenek a argumentů. Že to pomáhá tříbení a ujasnění názorů ve společnosti. Že tyto názory slouží ke svobodné tvorbě názorů občanů! Atd. Samé ušlechtilé ideály! Ve skutečnosti ale skutek ukekl!

To vše profesor Fiala ve funkci předsedy vlády České republiky a ODS nyní svými cenzurními zásahy pošlapal! 

V naší zemi za Fialovo vlády nastoupila opět politická cenzura!

K měkčím opatření na poli cenzury nepohodlných politických názorů současnému režimu patří to, že ten, kdo má jiný názor, je označován "Fialovo klikou“ za konspirátora, dezinformátora či rovnou agenta Kremlu!? 

Přesto, v celé ODS v České republice, kde jsou jenom „superdemokraté“, tam nikdo jiný není, se našel pouze jeden jediný člen, který na základě této politické cenzury vyzval veřejně předsedu ODS Fialu, aby odstoupil z funkce! Fiala má samozřejmě „hroší kůži“ a po něm taková kritika sklouzla, jako voda po husím peří! Žádná Fialovo sebereflexe poté nenastala.

Nyní se v naší zemi rozhořel boj proti dezinformacím! 

Bojuje se urputně a na všech frontách! Vyhazují se učitelé z práce za jiný názor, lidé ze státních úřadů a ze zaměstnání! Udávají se spoluobčané, žáci žalují na své učitele.

Zakazuje se psát nepohodlným zastupitelům do místních periodik nevhodné názory, které by mohli „nakazit, nebo nahlodat veřejnost“.

Nedávno se takový ukázkový případ stal na zastupitelstvu města v Přešticích, na Jižním Plzeňsku.

Zastupitel Hodan zvolený za KSČM chtěl do místních novin napsat pro veřejnost své vysvětlení, proč se jako jediný zastupitel zdržel hlasování při podpoře Ukrajiny ze strany města, když na to starosta města narážkou záměrně poukázal v místních novinách, které mají čtenost cca 20.000 čtenářů. Přitom starosta města za TOP 09 p. Naxera, který nyní kandiduje do Senátu, si v těchto místních novinách velmi, ale opravdu velmi slušně řečeno „nebral servítky“ na adresu prezidenta Putina a Ruska a naopak adoroval Ukrajinu.  

Pikantní na celé věci je to, a je to i k vážnému zamyšlení, co se s naší společností děje, že tomuto zastupiteli za KSČM zakázali zveřejnit článek také lidé, kteří v roce 1989 byli v Plzni kolem 17. listopadu 1989 skuteční vůdci, nebo ve štábech vysokoškolského studentského hnutí, kteří tehdy bojovali za svobodu slova a za demokracii!?  

Jeden z nich dnes působí v redakční radě Přeštických novin a pracuje jako redaktor Českého rozhlasu Radiožurnálu v Praze, příznivec TOP 09. Druhý z bývalých studentských revolucionářů, nyní zastupitel města za ODS a současný ředitel Základní školy v Přešticích sklonil hlavu a mlčel, když se vedla na zastupitelstvu vyostřená debata o tom, jestli zveřejnit či nezveřejnit krátký článek zastupitele za KSČM. 

Nenašel odvahu říct, já s obsahem článku zastupitele za KSČM nesouhlasím, a mám k tomu tyto důvody, ale za tohle jsme jako studenti bojovali v listopadu 1989, aby mohl zaznít i jiný názor. Nepozastavil se nad tím, kam se po listopadu 1989 dostávají politické poměry v zemi, když demokraticky zvoleným zástupcům části spoluobčanů ve městě, se zakazuje sdělit jejich názor?! 

A tak se nabízí v této souvislosti i jiná otázka. Je toto jednorázové politické selhání těchto lidí, nebo je to demaskovaná reálná politika od vzletných slov a otřepaných frází o demokracii a svobodě slova? 

A podívejme se ještě dále co nyní říká Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Toho, co se začalo dít v naší společnosti kolem kriminalizace výroků a udávání spoluobčanů v souvislosti s vydaným stanoviskem nejvyššího státního zástupce Igora Stříže o trestním stíhání výroků za podporu Ruska v konfliktu s Ukrajinou se později zalekl i sám nejvyšší státní zástupce Stříž, který začátkem března 2022 pro deník Právo upřesnil.   

Impulzem k připravení našeho „obecného stanoviska“, kterým Nejvyšší státní zastupitelství upozornilo na možný trestní rámec projevů byla situace, která nastala a je naprosto bezprecedentní. 

Mysleli jsme si, že by bylo dobré, abychom připomněli občanům, že sice svoboda slova a shromažďovací právo jsou Ústavou garantovány a zaručeny, ale i ty mají svoje limity.

Toto naše stanovisko Nejvyššího státního zastupitelství je naprosto obecné! Nemá být žádnou instrukcí pro orgány činné v trestním řízení, jak mají postupovat a tyto projevy kvalifikovat. Jen jsme upozorňovali na to, že trestnost zde za určitých podmínek může být dána.

Právní úprava, na kterou jsme upozorňovali, není úplně jednoduchá a jednoznačná. Souvisí i s mezinárodními závazky České republiky. Proto jsme zvolili tuto formu „jakéhosi upozornění občanům“.

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM