Valenta: Ke zvýšení koncesionářských poplatků České televize

29. 6. 2022

Jsem skutečně jsem velice znechucen situací, v době pro nás extrémně krizové a ekonomicky zátěžové, a to aktuálními a ultimativními požadavky vrcholného managementu České televize, naší to klíčové veřejnoprávní instituce na zvýšení koncesionářských poplatků!

Česká televize hospodaří s každoročním rozpočtem ve výši rozpočtu běžného krajského města, a nyní by si chtěla ještě nárokovat progresivní navýšení koncesionářských poplatků.

Myslíte si, že si vyšší příjmy z kapes nás všech, které mohou končit a již nyní končí až podezřele velice podivně, na zajímavých místech, v roztodivných kapsách známých, kamarádů a ideologických sympatizantů, jsou stále v pořádku? Já rozhodně nikoliv!

Generální ředitel České televize dostává každý rok milionové odměny, a to ke svému stotisícovému platu, vyššímu, než je odměna prezidenta republiky. Proč se vlastně ani nikdo dnes nezeptá, jak je to vůbec v demokratickém systému garantujícím spravedlnost a objektivitu pro všechny možné?

Posledních osm let jsem v Poslanecké sněmovně každoročně a hlasitě rozporoval zprávy o hospodaření a činnosti ČT a nevedlo to prakticky k ničemu! Snad jen k anonymním výhružkám směrem ke mně! Dokonce, ani tehdejší předseda vlády Andrej Babiš neudělal v tomto ohledu pro naše občany nic, prakticky jen populisticky žvanil a jen planě veřejně kritizoval na ČT co to šlo, aby následně přeposlal určující pokyn svým poslancům s obsahem, že je nutno raději zachovat stav v ČT prostřednictvím schválení zmíněných zpráv.

Vůbec mu v tomto smyslu nevadilo, že o několik měsíců dříve, explicitně a velice hlasitě, označoval zpravodajské pořady ČT za lživé, zmanipulované, a mnohé redaktory za zkorumpovanou pakáž! Těžko říci, s kým se tedy potom vlastně na tom svém myšlenkovém obratu domluvil!

Takto se však ale poctivá politika směrem k obyčejným lidem skutečně nerealizuje! Je téměř jisté, že veřejný a štědře placený „příposlech“ vychytralého tlachání takových moderátorských „kapacit“, jako je například pan Jakub Železný, a některých dalších, rádoby moderátorských ikon, skrytě, přesto však znatelně, přežívajících z nutkavé iluze vlastnit Kavčí hory, poškozuje mysl a potažmo i zdraví běžného člověka.

Alespoň to moje určitě ano, a proto odmítám do budoucna platit koncesi vyšší než doposud, a veřejně deklarované vydírání, že v rámci úspor dojde ke zrušení některých oblíbených programů ČT, případně k zásadní redukci jejich obsahu, mne nechává zcela klidným! Tento krok je třeba chápat jako zintenzivnění toku penězovodů tím správným směrem, ale také to může být paradoxně i strategie vedoucí k destrukci veřejnoprávního média jako takového s tím, že privatizace je v nejbližší době vlastně nezbytná!

A tak z úhlu mého pohledu se tedy již nyní jedná o velice kvalifikovaný pokus, státem tolerované „krádeže“ tím, či oním směrem!

Fotogalerie

Jiří Valenta, tehdy jako poslanec při řízení sněmovního Semináře k terestrickému vysílání v České republice. Mezi hlavními řečníky i Petr Dvořák, ředitel České televize
Autor: 
PhDr. Ing. Jiří Valenta, DBA, kandidát KSČM na senátora, dříve poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předseda Podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment
Zdroj: 
PhDr. Ing. Jiří Valenta, DBA