„Aplaus“ pro pana Fialu v Evropském parlamentu

7. 7. 2022

Premiér Petr Fiala promluvil k Evropskému parlamentu (EP) při zahájení plenárního zasedání ve Štrasburku. Ve svém projevu hovořil o plánech českého předsednictví v EU do konce r. 2022. Zároveň nezapomněl vzpomenout ruskou agresi vůči Ukrajině. 

Ursula von der Leyenová následně řekla, že plně spoléhá na předsednictví ČR, že se posílí úloha EU. Mnozí lídři EU, europoslanci, jeho projev přesto ocenili potleskem. 

Petra Fialu a české předsednictví též podpořila předsedkyně EP paní Roberta Metsolaová. Nezapomněla zdůraznit nezákonnou válku na Ukrajině. Ujistila Fialu, že EP stojí a plně bude stát za Českou republikou, která přebírá předsednictví ve velmi bouřlivém období na mezinárodní scéně.

Ohlasy na Fialův projev nebyly jen pozitivní. Jeho vystoupení kriticky zhodnotila i europoslankyně a předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná. Přímo řekla, citace z facebooku „Větší pokrytectví jsem dlouho neslyšela …“ Jako významný problém vidí v přístupu vlády, např. k cenám energií, ke kybernetické bezpečnosti, apod. Zdůraznila, že ČR i EU potřebuje vládu, která má na prvním místě zájmy občanů a ne plná ústa výmluv proč to či ono nejde.

Kritická k projevu byla i Alena Schillerová předsedkyně posleckého klubu hnutí  ANO, která řekla, že obdobné projevy  slýcháme  stále dokola, ale již neslyšíme, co má být cílem našeho předsednictví, jak jich dosáhnout a jaké kroky budeme prosazovat, atd. Byť ve svém projevu zmínil řadu věcí, jako inflaci, nedostupnost energií, potravinovou krizi, ale to stále v obecné poloze. Žádné konkrétní kroky, jak k těmto cílům dojít, jak je společně v EU naplnit. Hovoří i o nalezení jednoty evropských států, ale zase jen v obecné poloze.

Opakoval již své výlevy na Rusko Ukrajinskou situaci, na nutnost stále dodávat zbraně na Ukrajinu, na uprchlickou vlnu do Česka či Polska, na závislosti plynu a ropy z Ruska, ale nic o možném diplomatickém vyjednávání o míru. Neopomněl všem připomenout nutnost poválečné obnovy Ukrajiny, a to mnohdy i na úkor českých  občanů. K zamyšlení však i stojí jeho obecný pohled na posilování svobody, základních lidských práv. 

Slova premiéra Fialy se dobře poslouchaly, ale kde je realita? Válka na Ukrajině se stává středem pozornosti na úkor sociálních problémů v celé EU. 

Roberta Metsolaová v brífinku zdůrazňovala, že za zvyšování cen může jen a jen Putin a Ursula von der Leyenová dokonce „pochválila“ Fialu, že naše předsednictví v Radě EU přichází v době ruské agrese na Ukrajině právě včas a nedokáže si představit vhodnější zemi pro toto půlroční předsednictví.

Projev na brífinku ukázal, jak je náš premiér odtržený od reálného života českých občanů i od  potřeb a zájmů EU!
 

Autor: 
RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Výkonný výbor Plzeňského KV KSČM, Rokycany, 7. 7. 2022