Novinky z Ukrajiny k 16.7.2022

16. 7. 2022

Uvádíme zde několik informací, které se z nějakého důvodu nevešly do zpravodajství jinak velmi aktivních českých medií, zejména vůči Rusku.

Američané opouští Ukrajinu! Americké velvyslanectví v Kyjevě tento týden vyzvalo všechny Američany, kteří jsou na území Ukrajiny, aby tuto zemi urychleně opustili z důvodu své vlastní bezpečnosti.

Všichni diplomaté USA údajně opustili velvyslanectví USA v Kyjevě a přesunuli se do Polska. Objekt velvyslanectví je údajně uzamčen a zůstal zde jen personál na ochranu a správu tohoto objektu.

Ruská armáda sestřelila, nebo zničila na zemi již 253 vojenských letounů Ukrajiny, většinou stíhacích letounů. Přičemž před začátkem speciální ruské vojenské operace na Ukrajině měla ukrajinská armáda jen 152 letadel a některé z nich nebyly schopné letu. Tzn. že země NATO dodaly na Ukrajinu již 101 stíhacích letounů ruské výroby, které zůstaly ve výzbroji bývalých členských států Varšavské smlouvy, ale i třetích zemí. Jedná se o velké množství letadel, ale i značné finanční náklady na jejich pořízení pro Ukrajinu. Ruská strana uvádí, že na těchto letounech už neletají Ukrajinci, ale především polští piloti. Několik desítek polských pilotů již údajně při sestřelech zahynulo.

V pátek 15.7.2022 odpálil podle ruských medií ruský válečný křižník z moře dvě rakety Kalibr na cíl v hlubokém týlu Ukrajiny ve městě Vinnice. Jedna raketa zasáhla důstojnický klub, kde právě probíhala porada nejvyššího velení ukrajinského letectva s vysokými představiteli NATO a zástupci západních firem z oblasti letectví o dodávkách nových letounů pro Ukrajinu. Klub byl zásahem rakety zcela zničen, všichni účastnici této schůzky zahynuli. Druhá raketa údajně zasáhla sklad munice v této vojenské posádce.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přicestoval před několika dny do Doněcké oblasti, kde vedl poradu štábu velení ruské speciální vojenské operace na Ukrajině. Na poradě štábu prý nejdříve podali informaci o situaci na bojišti generálové velící skupině jih a střed. Poté Šojgu stanovil vojenské cílé, které je potřebné v krátké době splnit.
Šojgu nedávno podával informaci prezidentu Putinovi o situaci na bojišti v Ukrajině. Media v této souvislosti spekulují o tom, že dojde v brzké době ke zvýšení aktivity ruských vojsk na Ukrajině, protože ukrajinská armáda, která dostala americké dalekonosné houfnice a raketomety střílí z velké vzdálenosti do obydlených měst a zabíjí tam civilisty, konkrétně do Doněcka a měst v Doněcké oblasti. Tomu chce údajně ruská armáda rychle zabránit.

Situace na bojišti v Ukrajině stále ještě graduje. Jestliže v počátku dodávalo NATO na Ukrajinu jen zbraně, munici a poradce pro výcvik, poté žoldáky, minulý týden došlo k dalšímu posunu. Ruské speciální vojenské přepadové jednotce se údajně podařilo obklíčit a zajmout vojenskou jednotku, která střílela touto dalekonosnou americkou houfnicí na Doněck. K jejich překvapení touto houfnicí stříleli američtí vojáci, většinou údajně tmavé pleti (černoši), a hlídala je vojenská jednotka Ukrajinců. Po krátké přestřelce byli ti, co zůstali na živu zajištěni a odvedeni do zajetí. Houfnice byla odvezena do Doněcka, kde byla ukázána novinářům.

USA dodaly Ukrajině tento týden údajně modernější raketomety M 270-1, které místo 6 mají 12 daleko letících raket.

V Luhanské lidové republice byl podle schváleného zákona ustaven Ústřední republikový štáb k provedení lidového referenda o připojení Luhanské lidové republiky k Ruské federaci. Štáb má za úkol připravit v krátké době vše k provedení referenda o této otázce.

Řada západních vojenských, ale i ekonomických expertů začala otevřeně hovořit o tom, že Ukrajina spolu s NATO a USA tuto válku s Ruskou federací již prohrály. Západ údajně použil proti Rusku veškeré své finanční páky, zablokoval (ukradl) Rusku stovky miliard dolarů v západních bankách a fondech a Rusko to nepoložilo! V Rusku je inflace 15 % a klesá. Naopak na západě po všech těch sankcích proti Rusku inflace roste a mnohde už je vyšší než v Rusku a to zdaleka údajně není konec.

V západních zemích se začínají lidé bouřit proti svým vládám. V Rusku se popularita prezidenta Putina naopak upevnila a dosahuje více než 80% podpory obyvatelstva! Takovou popularitu nemá nikdo ze západních politiků. Pro západní gentlemany z USA, Velké Británie a NATO se Ukrajina stala údajně „nepříjemnou záležitostí“!

Evropská unie se snaží odblokovat export ukrajinského obilí do světa pomocí lodí po moři. O této otázce jedná EU s Ukrajinou i s Ruskem. Rusko řeklo, že s tím nemá žádný problém, aby Ukrajina prodávala svojí úrodu do zahraničí. Ale že má problém s tím, že prázdné nákladní lodě vracející se na Ukrajinu budou vozit zpět na Ukrajinu těžkou vojenskou techniku a munici NATO. Kontrolovat to má podle představitelů EU Turecko na Bosporu, které je členem NATO, a které samo dodává Ukrajině zbraně?!  Rusko s tím nesouhlasí. Druhým problémem je to, že ukrajinské přístavy a blízké vody jsou ukrajinským námořnictvem zaminovány a bude potřeba provést odminování.  Vypadá to, že přes mediální nenávist představitelů EU a západu vůči Rusku a přes všechny sankce, zde dojde v brzké době k dohodě, která bude v zájmu věci přijatelná pro všechny strany!

Pohraniční služba v Maďarsku zadržela na hraničním přechodu s Ukrajinou osobní automobil s maďarskou SPZ, které vezlo v kufru do Maďarska několik amerických přenosných protitankových střel Javelin, několik samopalů a kulomet. Na otázku pohraničníků, kde to dotyčný vzal, dostali odpověď, že to koupil na Ukrajině. Pro koho to koupil tam už uvedeno nebylo. Podsvětí se zřejmě dostává na jinou úroveň své výzbroje.

Zlé jazyky hovoří o tom, a je to neověřená zpráva, že prezident Ukrajiny Zelenskyj se se svým štábem přesunul z Ukrajiny do Polska na americké velvyslanectví, pravděpodobně na některý z jejich konzulátů blízko Ukrajiny. Pokud by to byla pravda, jsme na prahu velkých událostí, které se odehrají na Ukrajině během příštích dní, možná během několika málo týdnů. Některé informace v tomto článku leccos naznačují.  

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet, weby, facebook