Snížení plateb za státní pojištěnce vs. nákup amerických letadel

21. 7. 2022

Prý máme vládu »rozpočtové odpovědnosti«, která nevyhazuje populisticky peníze oknem. Proto bylo vládní většinou schváleno snížení plateb za státní pojištěnce. Podle zdůvodnění by nižší příspěvek měl stačit, protože pojišťovny mají »přebytek« a jsou schopny náklady na léčbu těchto pacientů bez problémů hradit. Navíc minulá vláda údajně vyhazovala zbytečně moc peněz, které snad zdravotnictví ani nepotřebovalo. Hříšně přidávalo a počínalo si nezodpovědně. To se prý tímto rozhodnutí změní.

Ve stejné době vláda odsouhlasila nákup moderních amerických letadel, jejichž množství velmi přesahuje počet současně používaných zapůjčených gripenů. Zároveň nákup další vojenské techniky od Švédska a německých těžkých tanků. Nějakých sto miliard korun tedy vydáme za obranu. Nejen nás, ale NATO, jehož velení jsme povinni poslouchat. A »kdo je NATO«? Země jako jsme my, anebo Brusel řízený z Washingtonu?

Většina členských zemí aliance je v plnění příkazů dosud opatrná, jen my jsme na špici. Bojechtivá ministryně, úlisný premiér a sloužící ministři jsou výsledkem voleb z minulého podzimu. Propaganda placená kdovíkým, splnila zadání. Jsme hodni ocenění, zasloužíme si americkou pochvalu, protože ony peníze většinou poputují do amerických zbrojařských firem a tím vlastně ovlivňujeme volbu příštího amerického prezidenta. Spokojený americký národ, který má práci, spokojení majitelé a akcionáři, což znamená i prostředky třeba na znovuzvolení senilního amerického prezidenta. O to jde?

Ovšem kde sebrat peníze? Půjčíme si? Prý nebudeme zatěžovat dluhy naše vnuky. Tak nějak to řekl sám profesor Fiala. Někde je vzít musíme. A jsme u těch plateb pro státní pojištěnce. Sice jsou jen jednou z položek, které současná vláda odstřihne, odstřihávat se bude leckde, ale pro život především starší generace jde o položku podstatnou. Přitom v současnosti vše zdražuje, nejen energie, ale i léky, léčebné zákroky, přístroje, atd. Zároveň národní hosté, tedy Ukrajinci, kteří přišli k nám ve statisícových počtech, potřebují a budou potřebovat léčbu, i když nebude údajně tak zadarmo, jako tomu bylo v měsících uplynulých. Jenže bude. Léčit příchozí, či ty, kteří zůstanou dál, budeme totiž muset, už kvůli ochraně nás samotných. Když nebudou mít práci, tak jako dosud zdarma.

Válka na východě neskončí zítra. I ty zbraně, které posíláme na východ, jsme museli někomu zaplatit. Také zřejmě proto potřebujeme někde ušetřit.

Je tu ovšem ještě jeden výklad rozhodnutí našeho parlamentu, v němž má pravice do podzimních voleb většinu. Pak totiž Senát nemusí být tak jednostranně pětikoaliční. Jde o to, abychom si zvykli na to, že zdraví nebude automaticky zdarma. Že někdo má zálusk na ohromné zisky, protože takový kšeft přece nelze nechat státu. Snížení plateb může být prvním krokem. Pak přijdou další, kteří umožní mnoha čekajícím kamarádům vydělat miliony či dokonce miliardy. A všechno nám bude zdůvodněno. V tom je pravice mistr.

První příležitostí, aby se přece jen tak nestalo, jsou podzimní volby. Ty mohou těmto záměrům udělat konec. Nepropásneme zase tuto příležitost?

Autor: 
Dana Lysáková
Zdroj: 
iportal24.cz