Neoznačené vojenské letouny nad Prahou

27. 7. 2022

Dnešní, pro českou veřejnost, velmi překvapivý zážitek. Vědomí toho, jak jsme blízko války a přímo namočeni do zásobování ukrajinské armády je alarmující. Šokující je nestandartní způsob, to je neoznačenými letouny jako bychom už ani nebyli státem s mezinárodní autoritou. Připomíná mi to situaci bezprostředně po našem vstupu do NATO, kdy přes naše území přelétávaly letouny, které se tehdy podílely na bombardování území svrchovaného Srbska bez souhlasu RB OSN.

Dne 26. července 2022 okolo 15 hodiny začaly přes Prahu – Karlov od západu přelétávat v přesných intervalech 7 minut po dvojicích americké nákladní letouny (viz foto). Bylo jich celkem 10 a přilétaly od západu, tedy pravděpodobně z vojenské základny Ramstein v Německu směrem na záložní vojenské letiště v Bechyni nebo Šenov u Tábora. Vzhledem k jejich výšce kolem stovky metrů to nemohlo být dále a šlo vlastně již o zahájený přistávací manévr. 

Vzhledem k současným vojensko-politickým okolnostem je celkem evidentní, že asi jde o americkou dodávku vojenského materiálu – zbraní, která ve finále skončí na Ukrajině. Řadu dní média v tomto smyslu citují prezidenta USA Joe Bidena. Odlišnost je snad jen v tom, že naši občané o tom nevěděli a dodnes neví. Nyní je celkem evidentní, že se český vzdušný prostor a pozemní komunikace staly koridorem, kterým je vojenský materiál všeho druhu zasílán na Ukrajinu, kde prodlouží válečné trauma.

 Fotky jsou poměrně improvizované, ale i přes to, že jsou letouny neoznačené - to také ve vzdušném prostoru jde?  Jen na jednom letounu, zadní ploutvi byla zachycena malá americká vlajka. Některé letouny již letí dokonce s otevřenými vraty. Zhruba po 45 minutách se první dva letouny vracely zpět, ostatní zatím nikoliv. 

Sledujme pozorně co se o této akci dozvíme ve zprávách ČT a rozhlasu. Jenom abychom se příliš nedivili, až se nám to začne nějakou formou odvety vracet. Reciprocita ve vojenské oblasti a také v politice je využívána docela pravidelně. 

Fotogalerie

Autor: 
Josef Kovařík
Zdroj: 
Vlastní