Útok americkým raketometem HIMARS na věznici v Jelenovce v DNR, kde jsou vězněni zajatí příslušníci ukrajinského nacionalistického pluku AZOV

3. 8. 2022

V pondělí 1. srpna 2022 se měl konat v Doněcku, v hlavním městě Doněcké lidové republiky, první veřejný soud se zajatými ukrajinskými nacionalisty z ukrajinského fašistického pluku AZOV.

Tito příslušníci pluku AZOV vyšli koncem května 2022 ze závodu AZOVSTAL v Mariupolu s rukama nad hlavou, beze zbraní, kdy se po dlouhém obklíčení vzdali bez boje do zajetí armádě Doněcké lidové republiky a Ruské federace. Celkem se vzdalo 2439 bojovníků tohoto ukrajinské elitního pluku.

Po dohodě Doněcké lidové republiky s kyjevským režimem byli AZOVCI vězněni ve věznici v obci Jelenovka na území Doněcké lidové republiky a bylo s nimi zacházeno podle ženevských konvencí, jako s válečnými zajatci!

V batalionu AZOV bylo soustředěno nejtvrdší jádro ukrajinských nacionalistů, rusofobů a fašistických bojovníků. Tehdejší ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov (jeden z vůdců Majdanu r. 2014)  zařadil tuto jednotku do oficiálních státních ozbrojených složek Ukrajiny a povýšil batalion na pluk, který působil pod Ministerstvem vnitra jako národní garda. Pluk dostával nejlepší a nejmodernější vojenskou výzbroj a byl oporou a hlavně chloubou ukrajinského režimu po státním převratu na Majdanu na Ukrajině v roce 2014.

V Mariupolu, kde měl pluk velitelství podle svědectví tamních občanů platily zákony Azova, nad Ústavou Ukrajiny! Dovolat se práva proti Azovcům zde nebylo možné.

Od konce května do konce července 2022 probíhaly výslechy zajatých vězňů a příprava na veřejný soud. Hned první den měli být postaveni před soud největší zločinci z AZOVA, kteří byli obviněni z vraždění civilního obyvatelstva na východě území Ukrajiny, dnes již na území Doněcké a Luhanské lidové republiky. Mnozí se údajně doznali sami ke svým činům, či byli usvědčeni z úžasných zločinů a vraždění, a mnozí ve svém svědectví uvedli i jména, od koho dostávali rozkazy k těmto zločinům přímo z Kyjeva!

Několik dní před prvním zasedání soudu v Doněcku, konkrétně 29.7.2022 na věznici v obci Jelenovka zaútočili z ukrajinského území americkým raketometem HIMARS. Výsledek je strašlivý, 53 mrtvých, mnozí z nich ohořelí, 71 těžce raněných vězňů, příslušníků pluku AZOV.

Informační zdroje z Doněcka uvádí, že americké raketomety HIMAR na Ukrajině ale obsluhuje americká armáda, že Ukrajinci s nimi neumějí střílet. Dokonce, že tyto raketomety hlídá  na bojišti na Ukrajině ochranná jednotka vojáků z US Army.

Rusko i Doněcká lidové republika požádali ihned po této strašlivé události o prošetření tohoto válečného zločinu OSN i Mezinárodní červený kříž. Na místě byly nalezeny zbytky amerických raket komplexu HIMARS!

Komentátoři v této souvislosti uvádějí, že se politický režim v Kyjevě rozhodl umlčet nepohodlné svědky. A zároveň, že to byla odplata za to, jak tento elitní pluk ponížil Ukrajinu, když se jeho příslušníci vzdali na AZOVSTALU bez boje a nezemřeli jako hrdinové v boji!

USA se zalekly mezinárodního vyšetřování tohoto válečného zločinu a nalezených důkazů ze zbytků amerických raket ve věznici Jelenovka. Západ spolu s USA a Ukrajinou spustil proto obrovskou mediální kampaň proti Rusku, že to udělala ruská armáda.

Aby USA odpoutaly pozornost mezinárodního společenství od této zločinné události, vypustily do světa informaci, že jejich „speciální raketa“ zabila vůdce Al-Kaidy Ajmána Zaváhrího. Informují o tom téměř všechna světová i naše media a ještě několik dní budou.

Vrchní soud v Doněcké lidové republice tento týden po provedených výsleších a doložení důkazů o působení pluku AZOV vydal rozhodnutí, v němž je pluk AZOV zařazen na seznam teroristických organizací a je zakázána jeho působnost i propagace. Každému příslušníku pluku AZOV hrozí vězení ve výši 20 let za působení v teroristické organizaci proti Doněcké lidové republice.

Doněcká lidová republika zveřejnila jména všech zavražděných i raněných příslušníků pluku AZOV ve věznici Jelenovka, aby jejich rodiny na Ukrajině věděly, co se s nimi stalo. A aby na základě toho přehodnotily svůj vztah ke kyjevskému režimu, který údajně vraždí své lidi.

Není to hezká tečka za nacionalistickým ukrajinským plukem AZOV!

Ale je to železné pravidlo hybridní války. Zbavit se po vytěžení již nepotřebných lidí a nepohodlných svědků a zbavit se nevhodných elementů, kteří by potom kazili image a pověst vládnoucího režimu, který je u moci.  
 
HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - je americký lehký salvový raketomet. Základní šestihlavňový modul slouží k vypouštění 227mm neřízených raket s kazetovou municí (M28) a řízených střel GMLRS (Guided MLRS) s dosahem až 85 km. Alternativně může být nesena jedna raketa dlouhého doletu ATACMS (Block I dosah 165 km, Block IA 300 km). USA už údajně dodaly na Ukrajinu 12 těchto raketometů, 6 jich bylo ruskou armádou eliminováno i s obsluhou, dva z těchto šesti zajala speciální přepadová jednotka ruského vojenského SPECNAZU a převezla je do města Tula ke zkoumání vojenským odborníkům.  Dne 20. července 2022 americký ministr obrany Lloyd Austin potvrdil dodávku dalších 4 kompletů HIMARS na Ukrajinu. 

Zde je odkaz na video z věznice JELENOVKA: (jen pro silnější povahy):

https://gegenstimme.tv/w/26e17MBf28d5KGUmimJbZf

 

Fotogalerie

HIMARS americký salvový raketomet dodávaný na Ukrajinu
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet, weby, facebook