Stanovisko Plzeňského Krajského výboru KSČM k prodeji ochranné známky „Škoda“ německému koncernu Volkswagenu

9. 8. 2022

Dne 24.6.2022 vyšla v Plzeňském deníku závažná zpráva, jejíž důsledky si mnozí občané Plzeňského kraje zatím nedokáží domyslet! Po více než 160 letech zmizí z Plzně světoznámá značka „Škoda“!

Důvodem je, že současný většinový vlastník společnosti ŠKODA Group, kterým je investiční skupina PPF po bývalém miliardáři Petru Kellnerovi, prodala tuto ochrannou známku ŠKODA, automobilce Škoda Auto Mladá Boleslav, která patří od roku 1991 do německé skupiny koncernu Volkswagen!

Automobilka Škoda v Mladé Boleslavi vznikla o mnoho let později než Škodovy závody v Plzni!

Plzeňský krajský výbor KSČM zaujal k této „obchodní loupeži“ krajně negativní stanovisko na svých webových stránkách již 27.6.2022.

Čekali jsme, jak se k této závažné skutečnosti, která v budoucnu ovlivní konkurenceschopnost a zaměstnanost Plzeňského kraje vyjádří primátor města Plzně /za ODS/, či zastupitelé města Plzně, ale i vedení Plzeňského kraje /v čele s Piráty a Stan/.

Nikdo nic! Zlověstné ticho! Jako by se nic nedělo, jako by se to Plzně, ani Plzeňského kraje netýkalo!

Nedávno, v červnu 2022, primátor města Plzně Pavel Šindelář z ODS pro media komentoval ocenění, které jménem města převzal, pro jedno z největších průmyslových měst v České republice s tradicí a dlouhou historií ve strojírenství! Při této příležitosti primátor prohlásil, jak je hrdý na toto ocenění! O Škodovce, o páteři strojírenství v Plzni, v jeho řeči ale nepadlo ani slovo!

Na webových stránkách města Plzeň vidíme propojení města s touto značkou doslova pupeční šňůrou. Ale nic, žádná reakce primátora, či zastupitelů města k tomu, že Plzeň bude od roku 2029 bez značky ŠKODA!

To samé na webu Plzeňského kraje?!

Stejně tak nenajdete žádné stanovisko k této věci na webu Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje. Ta jako hlavní problém našeho kraje prezentuje nutnost zvýšení konkurenceschopnosti a zlepšení marketingu našeho kraje!? O ztrátě globální obchodní a marketingové značky Škoda ani slovo!? Ti by měli ale křičet první a nejvíce nahlas! Něco tam zřejmě není v pořádku!

A tak k našemu překvapení zjišťujeme, že KSČM je dnes jediná politická strana a síla v Plzeňském kraji, která s tímto hanebným prodejem obchodní známky „Škoda“ zásadně nesouhlasí! Považujeme ji za „obchodní loupež“ a za nehorázné poškození města Plzně a celého Plzeňského kraje!

ODS a další pravicové strany v přechozích letech umožnily, aby v Plzni a okolí bylo po Sametové revoluci rozkradeno a vyprodáno za hubičku leccos! Světoznámý pivovar Prazdroj v Plzni! Bohemia sekt! Stock, atd! Toho „odklánění“ českého národního bohatství do zahraničí už bylo ale dost!

KSČM vyzývá vedení města Plzeň, Plzeňského kraje i Regionální rozvojové agentury – proberte se už konečně, přestaňte tlachat nepodstatné a začněte jednat!

Značku Škodu znali všude ve světě a tím i město Plzeň. Představitelé Plzeňského kraje, Vám před nosem nyní z Plzně dělají zapadákov a vy chrápete!

Světoznámou značku Škoda Plzeň vybudovali z ničeho generace našich předků, dědové našich dědů, a naši tátové svojí prací! My, jejich následníci si tuto značku a tradici necháme nyní jen tak ukrást?

Obracíme se k občanům, aby v podzimních volbách do zastupitelstva města Plzně a Plzeňských obvodů vzali tuto nehoráznost v potaz a volili do vedení města a obvodů zástupce, kteří se s touto skutečností nehodlají smířit!

KSČM je připravena hájit slavné tradice Škody Plzeň, práci, um i intelekt mnoha generací lidí našeho kraje!

Manažery PPF, kteří se tímto „hnusným kšeftem“ nehorázně napakovali, by měli lidé z našeho kraje znát, měli by vědět, kdo to je!

Značka „Škoda“ patří k Plzni! Víme, že jednotlivec tady nezmůže nic. Přidejte se k nám! Když nás bude hodně a budeme mít vliv, pokusíme se to změnit!

RSDr. Jan Rejfek, tiskový mluvčí Plzeňského KV KSČM
Výkonný výbor KV KSČM Plzeňského kraje, Klatovy, 8.8.2022