V Plzeňském kraji podalo kandidátku pro podzimní krajské volby 2024 celkem 13 subjektů a to 5 koalic a osm politických stran a hnutí

19. 7. 2024

V Plzeňském kraji podalo kandidátku pro podzimí krajské volby 13 koalic stran a hnutí.  Kandidátek je o čtyři méně než při minulých volbách v roce 2020, kdy šlo nakonec do voleb 16 subjektů, které úřad zaregistroval.

Vedoucí oddělení vnitřních věcí krajského úřadu Ladislava Arnoštová neuvedla volební lídry kandidátek. Krajský úřad je může zveřejnit až po přezkumu a registraci kandidátních listin 2. nebo 3. srpna 2024.

Kandidátní listiny podalo podle Arnoštové pět koalic. Jde o ČISTÝ A BEZPEČNÝ KRAJ (Dělnická strana sociální spravedlnosti, BEZPEČNÉ ULICE, ALIANCE NÁRODNÍCH SIL a Národní demokracie), dále ODS a TOP 09 - SPOLEČNĚ DO KRAJE (Občanská demokratická strana a TOP 09), kandiduje rovněž koalice PRO NÁŠ KRAJ - PRO PLZEŇ a KDU-ČSL s podporou Svobodných, agrárníků, starostů a sportovců, do voleb jde i koalice SPD a Trikolora a rovněž koalice STAČILO! (KSČM, Spojení demokraté - Sdružení nezávislých a Česká strana národně sociální).

Kandidátky podalo rovněž osm politických stran a hnutí. Jde o ANO 2011, Českou pirátskou stranu, Demokratickou stranu zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT, Korunu Českou (monarchistickou stranu Čech, Moravy a Slezska), LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI - min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce. Dalšími kandidujícími uskupeními jsou Přísaha občanské hnutí, Sociální demokracie a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ.

Podle dřívějších informací je lídrem ANO lékař a poslanec Kamal Farhan, Piráty vede současný hejtman Rudolf Špoták, v čele kandidátky STAN stojí jeho dosavadní náměstek Pavel Čížek a "jedničkou" uskupení PRO náš kraj lékař Jiří Klečka. Koalici ODS + TOP 09, která je teď na kraji hlavní opoziční silou, povede Jan Šašek, krajský zastupitel a do podzimu 2022 místostarosta Rokycan. Lídrem SOCDEM je ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek, který byl v letech 2008 až 2014 krajským radním i náměstkem hejtmana pro zdravotnictví, z pozice odstoupil poté, co se stal ředitelem nemocnice. SPD má v čele kandidátky poslankyni Marii Pošarovou a koalice "STAČILO!" Jiřího Valentu.

Dosavadní krajské zastupitelstvo mělo 45 členů. Po podzimních volbách se rozroste na 55 zastupitelů, protože počet obyvatel kraje k letošnímu 1. lednu přesáhl 600.000.

Rozšířit by se měla rovněž krajská rada, a to ze současných devíti na 11 členů.

Volby v roce 2020 vyhrálo hnutí ANO, získalo 12 mandátů z 45. Druhá skončila ODS + TOP 09 s 11 mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi zastupitelích, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva.

Z SPD, KSČM a ČSSD (dnes SOCDEM) během tohoto volebního období postupně odešlo pět zastupitelů. Čtyři se přidali ke klubu ANO a nezávislí, jeden ke STAN. SPD,

KSČM A SOCDEM mají nyní po jednom zastupiteli.

Vládnoucí koalici po minulých volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN.

V únoru 2020 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku a radní z ODS + TOP 09 a utvořili novou, dosud vládnoucí koalici.

 

Autor: 
Marie Osvaldová - ČTK, středa, 17. červenec 2024, drobné úpravy textu KSČM.
Zdroj: 
ČTK, Plzeňský krajský úřad