Potraviny – Fialovo drahota

8. 9. 2024

Premiér Petr Fiala na Agrosalonu Země živitelka v srpnu 2024 uvedl, že „ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta a snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj“. Což je prý výborná zpráva pro české občany! Je tedy v tomto směru důvod k radosti?

To je to Fialovo čarování s čísly, reagovala na tyto slova Kateřina Konečná! Toto Fialovo tvrzení má zakrýt fakt, že za tři roky jeho vlády došlo ke zdražení potravin o více než 30 %, u některých položek i o 50%.

Takže pokles cen u některých položek a celkově o 3,8% je sice fajn, ale je to pokles z již extrémních cen!

Mimochodem platí, že ceny máme v ČR již evropské, bohužel platy a mzdy zůstaly české! A navíc reálně během Fialovo vlády klesly! Nejvíce ze všech zemí OECD!

Na Agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích zaperlil svým prohlášením pro media i lidovecký ministr zemědělství Výborný. Ačkoliv ceny potravin vzrostly o 30 a více procent, Výborný se nechal slyšet, že se mu povedlo v resortu dojednat rozdělení marží. Na jednání, kde byli zastoupeni zemědělští prvovýrobci surovin pro výrobu potravin a výrobci potravin, zástupci obchodních řetězců a zástupci dodavatelů pro potravinářství prý došlo k dohodě o rozdělení marží mezi těmito subjekty. Pro žádné snižování cen tam prý není prostor, je to na „knop“, zakončil svou řeč Výborný.

Ministr zemědělství za KDU-ČSL Výborný, jehož strana má neustále plná ústa péče o rodinu, tak zapomněl úplně na spotřebitele, na rodiny s dětmi, na důchodce, atd. Ti se mu do jeho schématu dělení zisku nevešli!

Ti mají potraviny o 30% a více procent dražší! Vzhledem k tomu, že ale zdražilo kvůli energiím téměř všechno, mají spotřebitelé podstatně méně peněz.

Kdo získal těch 30% vyšších nákladů domácností na potraviny pane premiére, vládo? Poslali jste je na Ukrajinu? Zvýšili jste si platy? Kupujete předražené americké stíhačky?

My proto říkáme STAČILO!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
internet, media